Speel- en werkplaats de Nieuwe Weg

Wie zijn we?

“Wees jezelf en benut je talenten”

Wij bieden een plek waar je mag zijn wie je bent en kunt doen wat bij je past. Ieder mens is uniek. Wat je zwakkere kanten of beperkingen ook zijn. We kijken waar je talenten liggen en van daaruit werken we. Er zal voor iedere deelnemer een plan worden geschreven met daarin de interesses, talenten en doelen.

Zorg en begeleiding worden daarom op iedereen persoonlijk afgestemd. Wij bieden daarnaast een veilige plek aan waar mensen zich kwetsbaar kunnen opstellen. Dit doen wij door oog te hebben voor de mensen en goed te kijken en te luisteren. De duidelijkheid en structuur op de speelwerkplaats zullen hieraan bijdragen. De werkzaamheden zullen worden aangepast aan wat je kunt, zodat een ieder zich competent en zelfstandig kan voelen.

Iedereen is welkom

Voorop staat dat een ieder zich prettig bij ons moet voelen. Daarnaast proberen wij iedereen iets te laten doen wat hij of zij leuk vindt en waar hij of zij goed in is. Als je goed in je vel zit en het gevoel hebt dat je iets kunt, gaat ontwikkelen en groeien vanzelf. Daarom hechten wij zo aan een ontspannen sfeer en een prettige omgang met elkaar. Onze activiteiten en voorzieningen hebben een wisselwerking met die basisvoorwaarde van je veilig en prettig voelen.

De buitenschoolse opvang en de werkplaats functioneren prima los van elkaar, maar we hebben ook geregeld momenten waarop de bezoekers van beide voorzieningen samen aan het werk kunnen. Wij weten vanuit onze ervaring dat je van elkaar kunt leren, niet alleen bij doe-activiteiten, maar ook op sociaal-emotioneel gebied. Wederzijds begrip en respect voor je medemens ontstaan dan vanzelf – een vaardigheid waar je je hele verdere leven plezier van hebt!


Het werk

Werkplaats
Alle mensen met een beperking op cognitief, sociaal, emotioneel, psychiatrisch en (licht) lichamelijk gebied zijn welkom in onze werkplaats. Dus houd jij van werken met o.a. metaal, hout, fietsen, auto’s, dieren of werk je liever in de tuin? Dan zijn wij de locatie om jouw talenten te ontplooien in een rustige, landelijke omgeving voor dag- en vrijetijdsbesteding.

Er zijn bij ons vele werkzaamheden en activiteiten te doen in onze verschillende afdelingen:


Autowerkplaats
In deze werkplaats zullen er werkzaamheden samen met Bennie plaatsvinden aan een auto zoals o.a. reparaties, schuren, restaureren, poetsen. Wij hebben een compleet ingerichte werkplaats met hefbrug.

Fiets- en brommerwerkplaats
In deze werkplaats worden fietsen gerepareerd van klanten, de speelwerkplaats of van jezelf. Ook kan er eventueel een hele bijzondere fiets gemaakt worden en brommers gerestaureerd of gerepareerd.

Houtwerkplaats
In deze werkplaats kun je onder begeleiding houtwerkstukken maken. Je kunt zelf iets bedenken of iets uitkiezen. Ook is het mogelijk om Bennie te assisteren bij opdrachten voor klanten zoals het maken van picknicktafels, dierenhokken etc.

Metaalwerkplaats
Hier worden allerlei zaken gemaakt, die nodig zijn voor reparaties van auto’s en fietsen. Er kunnen ook werkstukken worden gemaakt zoals lampen, naamborden, kaarsenstandaards en wat we al niet meer bedenken met elkaar.

Dieren
We hebben koeien, varkens, paarden en kippen. Alle dieren moeten verzorgd worden zoals voeren, borstelen, aaien enz. ‘s Winters moeten de stallen worden uitgemest. Zomers is het iets rustiger het gaat dan vooral om het land te onderhouden.

Erf en land
Bij het werken op het erf moet je denken aan grasmaaien, schoffelen, harken etc. Wij hebben bestrating om ons huis en die houden we graag schoon. Dus moet er af en toe geveegd en opgeruimd worden.

Keuken
De werkzaamheden bestaan uit bediening, dat is het verzorgen van drinken in de pauzes. Daarna moeten de groepsruimtes ook weer netjes en schoon worden gemaakt, dat is de huishouding. Ook zal daar o.a. ramen wassen, stofzuigen, wassen en nog meer klusjes bij horen. Graag hebben we wat lekkers bij de koffie in de pauze, dit maken we in de keuken. Je moet denken aan het bakken van taarten, cake, koekjes en wat we nog meer bedenken wat we lekker vinden.

Ontwerpen en creatie
In de kantine kunnen allerhande activiteiten op het gebied van creaties gedaan worden. Denk aan ontwerpen op de computer en op papier van logo’s, flyers, meubels, voorwerpen etc. Er kunnen ook voorbeelden gemaakt worden van o.a. klei, papier-maché, hout.

Technische dienst
We hebben allerlei productiematig werk van klanten en de werkplaats zelf. Tevens repareren wij apparaten, computers en machines. Is dit niet meer mogelijk, dan demonteren wij deze.

Administratie
Deze afdeling ondersteund de werkplaats op administratief gebied zoals mail, verkoop, PR, website beheren, documenten maken.

Verkoop
Op deze afdeling worden verschillende producten verkocht, zoals o.a. meubels, tweedehandsspullen, fietsen/brommers, wolvarkens, schaatsen etc. De verkoop gaat via marktplaats, telefoon, aan de deur en markten.

Buitenschoolse opvang
De deelnemers assisteren m.n. in de vakanties weleens mee met bepaalde kinderactiviteiten zoals bakken, knutselen, spelen etc. Daarnaast helpen de groten de op zaterdag de kleineren wel eens bij verschillende activiteiten of klusjes.


Over de BSO

Per 1 juni 2016 zijn wij een zelfstandige buitenschoolse opvang geworden en zijn wij overgegaan van gastouderschap Landstede naar onze eigen buitenschoolse opvang. Wel blijft er een samenwerking met Landstede. We hebben samen met Landstede een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin wij intensief samenwerken op het gebied van expertise, regelgeving, opvang voor de kinderen bij speciale dagen als studiedagen/vakanties etc., overleg, uitwisseling van activiteiten en PR.

Alle kinderen van de basisschool zijn welkom op onze buitenschoolse opvang. De opvang vindt plaats in een groepsruimte met een houtwerkplaats. Deze groepsruimte is ingericht met eigentijds meubilair voor de kinderen. Daar is hun ruimte, met het planbord, speelgoed, knutselspullen en spelletjes. Ze kunnen kiezen om daar te spelen of buiten.We werken om de paar weken met een thema. Daarbij worden passende en uitdagende activiteiten aangeboden in de werkplaatsen, spelletjes en andere activiteiten binnen en buiten. Elke dag buiten spelen vinden we erg belangrijk. Spelen in een natuurrijke omgeving stimuleert alle ontwikkelingsgebieden van een kind. Het stimuleert de concentratie, het vermogen om samen te spelen en te werken. Het stimuleert hun nieuwsgierigheid en stress en spanning nemen af. Spelen met natuurlijke materialen maakt dat kinderen hun fantasie gaan gebruiken. Buiten ervaren ze een echte wereld, waaraan ze hun eigen fantasie toevoegen. Bij Speel- en Werkplaats De Nieuwe Weg kunnen wij deze natuurrijke omgeving bieden en zitten buitenactiviteiten dagelijks in het programma. Wij hebben een: dierenweide, natuurspeeltuin, modderkeuken, poel, sportveld, klim en klauter speeltuin, grote zandbak en veel ruimte om met speelvoertuigen rond te rijden. Ook kunnen kinderen spelen met, zand, steen en hout.
Tevens is het altijd mogelijk om de dieren te verzorgen of te aaien.

Wij gaan uit van wie kinderen zijn, wat ze kunnen en welke talenten ze hebben. Daarbij laten we ons inspireren door de pedagogische visie van Reggio Emilia. Deze visie gaat ervan uit dat ieder kind competent, krachtig en intelligent is; het gaat om de individuele ontplooiing van het kind. De nadruk wordt gelegd op het luisteren in plaats van het vertellen. Kinderen die zich niet kunnen uitdrukken in gesproken of geschreven taal kunnen dat wel via creërende activiteiten en ons doel is hier naar te luisteren en hun individuele ontwikkeling bij te houden en te stimuleren. In de praktijk houdt het in dat kinderen veel ruimte krijgen om zelf te ontdekken en zelf keuzes te maken. In plaats van de kinderen bezig te houden worden de kinderen gemotiveerd om zelf te ontdekken. Onze binnen en buiten ruimten zijn hierop aangepast.

Veel ruimte en vrijheid voor ieder kind!


Jaar van opening

Wij zijn in 2013 als zorgboerderij gestart.