Stichting Stille Pieter

Wie zijn we?

Stille Pieter is een authentieke stolpboerderij, prachtig gelegen aan de Westfriese Omringdijk. Het bedrijf beslaat zo'n 26 hectare bestaande uit weides, bosperceel met sneeuwklokjes, een bloemen-, moes- en kruidentuin en fruit- en notenbomen.
Zorgboer Willem melkt tussen de 20 en 30 koeien. Verder wonen er kalfjes, verschillende soorten schapen, 2 paarden, kippen, geitjes, bijen, 3 poezen (Linda, Remco en Muis), 1 kater (Leroy), en 2 honden (Beau en Wendy) op de boerderij. Naast de zorgboer helpen Riet (zorgboerin en vrouw van Willem), Marit en Petra (dochters van Willem en Riet) ook allemaal mee op de boerderij. In de lente zijn Jan en Dorus (zonen van Willem en Riet) ook vaak op de boerderij te vinden om in de tulpen of de sneeuwklokjes te werken.

 


Het werk

Er is altijd wel wat te beleven in de tuin met noten-/fruitbomen en een koepelkas. Er groeien kruiden (o.a. Oregano, Thijm, Salie, Venkel, Basilicum) groenten en fruit (rode bessen, kruis-, bos- en veenbessen, druiven, verschillende soorten meloenen, aardbeien, frambozen, bramen, appels en peren). Naast de fruitbomen zijn er verschillende soorten notenbomen: walnoten-, hazelnoten- en een tamme kastanjeboom. Petra’s bijen zorgen voor de bestuiving.
Er is nog plaats in de tuin voor nieuwe kruiden/groenten of iets anders dus voor wie dat wil is er ruimte om zelf iets te planten.


Stille Pieter ligt aan de Westfriese Omringdijk waarop de schapen van Petra grazen. Ze heeft veel verschillende soorten zoals de Racka, het Drents Heideschaap, Soay, Merino en uiteraard de Texelaar. Ze moeten elke dag geteld worden en soms ook bijgevoerd. Petra gaat met iedereen wandelen om de schapen te tellen en pauzeert dan op het ‘schelpenstrandje’. Iedereen geniet er altijd van en het is een goed excuus om flink te bewegen in de buitenlucht.


Petra en Marit Schilder hebben beiden de kunstacademie afgerond en later, tijdens hun studie in de V.S., ervaring opgedaan met lesgeven. Voor wie wil is er de mogelijkheid om te tekenen, beeldhouwen of te schilderen onder begeleiding. Daarnaast persen we onze eigen walnotenolie, die we weer kunnen gebruiken tijdens het koken van de warme maaltijd tussen de middag. We koken altijd zoveel mogelijk met ingrediënten van de boerderij.

Er worden regelmatig groepsprojecten gedaan met de jongere cliënten. Voorbeelden zijn: vogelhuisjes kleien en ophangen in het “sneeuwklokjesbos”, hutten bouwen, kleien, samenwerken aan een groot mozaïek of vilten.

Naast het werk en de projecten is er natuurlijk ook altijd tijd om even lekker te chillen en gewoon te genieten van de mooie omgeving!
 


Museum

Zorgboer Willem Schilder verzamelt al jaren alles wat met de historie van de Landbouw in Nederland te maken heeft. Hij bezit dan ook een enorme verzameling oude landbouwwerktuigen, arrensledes, koetsen, kaaspersen, etc. Hij weet er veel van en vertelt er graag over als je hem ernaar vraagt.

Sinds een paar jaar heeft hij een speciale ruimte gebouwd waar alles netjes staat uitgestald en waar ruimte is voor wie dat wil om kleine restauratie werkzaamheden te verrichten. Het idee is om er in de toekomst een klein museum van te maken.

De koetsen worden vaak gebruikt voor trouwerijen en de kaaspersen en arrensledes worden regelmatig uitgeleend aan bloemenflora's, tentoonstellingen en verder iedereen die geïnteresseerd is. Willem Schilder doet dit uit liefhebberij en omdat hij graag ziet dat anderen ook van de mooie oude spullen kunnen genieten!


Jaar van opening

Wij zijn in 2008 als zorgboerderij gestart.