Zorgboerderij Erve Wessels

Wie zijn we?

''Niet het aanbod, niet de methode, niet de discipline, niet de instelling staat centraal, maar de cliŽnt en zijn hulpvraag staan centraal.Ē

Op onze zorgboerderij kun je jezelf zijn. Hier wordt je gezien als een individu met een eigen levensverhaal, eigen opvattingen en grenzen. Iedere individu heeft zijn/haar eigen wensen en behoeften. We gaan hier niet uit van de beperkingen van de cliŽnt, maar van de mogelijkheden van de cliŽnt. Hierdoor ontstaat er positieve aandacht.

''De relatie tussen zorgboer en cliŽnt is gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect.''

Zorgboerderij Erve Wessels kenmerkt zich doordat het een familiebedrijf is. De cliŽnten voelen zich al snel thuis vanwege de huiselijke sfeer. Op de zorgboerderij zijn er nauwelijks wisselende begeleiders en vaak altijd vast deskundig personeel aanwezig. We werken samen met de cliŽnten waardoor er sprake is van een natuurlijk gezag. Door de eenheid in normen en waarden, methoden en ideeŽn zijn wij in staat structuur te bieden.


Het werk

De werkzaamheden en activiteiten zijn gebaseerd op de mogelijkheden van de cliŽnt. Het doel van de activiteiten en werkzaamheden is om bepaalde vaardigheden te vergroten of te ontwikkelen. De focus ligt niet op de beperkingen, maar op de mogelijkheden van de cliŽnt.

Een boerderij is het echte leven 
ďZelf zorgen in plaats van verzorgd te worden geeft bevrediging'. De boerderij is een omgeving vol levensprocessen. Het weer, de seizoenen en de veranderingen die plant en dier ondergaan zijn zichtbaar op de boerderij. Omdat bepaalde activiteiten seizoensgebonden of weersafhankelijk zijn biedt dat in de loop van het jaar, maar ook per dag, wisselende activiteiten. Er worden dieren geboren, ze groeien op en ze worden verzorgd, maar helaas gaan ze ook dood en moeten we afscheid van ze nemen. Tevens wordt door de omgang met dieren de verbale- en non-verbale communicatie bevordert.

Het ďnormaleĒ leven staat centraal; samen werken, samen eten en samen leven bij elkaar.

Samen de klus klaren
Wij bieden veel individuele begeleiding aan, maar besteden ook veel aandacht aan samenwerken. Samen op pad gaan, samen de klus klaren geeft een gevoel van saamhorigheid.

Rust, ruimte en regelmaat
De landelijke omgeving straalt rust uit en de vaste dagelijks terugkerende activiteiten bieden duidelijkheid en veiligheid om jezelf verder te ontwikkelen.
Het natuurlijke gezag van het personeel helpen om in veiligheid opnieuw de draad van het leven op te pakken. De vaste dagelijkse structuren helpen om weer een dagritme op te pakken en een gezonder leefpatroon te ontwikkelen.


Doelgroep

Jeugd en jongeren
Op de woensdag en zaterdag bieden wij dagbesteding aan voor kinderen/jongeren in een groep van maximaal 15 deelnemers.

De activiteiten zijn gericht op:

- De kracht van de jeugdige opzoeken en bevestigen
- Enthousiast maken en motiveren om te onderzoeken en te leren.
We bieden de mogelijkheid om op een speelse, onnadrukkelijke manier te oefenen met verschillende vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van ontwikkelingstaken zoals: samen spelen, verantwoordelijkheid dragen en taken afmaken

Jongvolwassenen en volwassenen
De rest van de dagen hebben wij plek voor jongvolwassenen en volwassenen in een groep van maximaal 10 deelnemers. 
Afhankelijk van de hulpvraag staat hier de ongedwongenheid centraal.
U mag dus zelf bepalen wat u wilt doen, dit kan variŽren van helpen bij de bedrijfsvoering tot genieten van de rust en ruimte. Tevens is de zorgboerderij ook een veilig oefenterrein om de stap te maken naar regulier- of vrijwilligerswerk.

In de vakanties is er de mogelijkheid om meerdere dagen te komen helpen op de boerderij mits dit geen overlap heeft met de andere doelgroep.


Jaar van opening

Wij zijn in 2007 als zorgboerderij gestart.