‘ECHT WERK’ ALS DAGBESTEDING VOOR MANNEN EN VROUWEN UIT ALLE CULTURENAls ik ’s avonds moe thuis kom ruik ik de lucht nog en heb ik echt een voldaan gevoel. De dag begint stipt op tijd met de beesten. Nog voor de koffie geef ik de koeien voer en de schapen vers stro. Ze wachten echt op je en ik wil altijd even snel kijken of er misschien een kalf geboren is.

GEEN DRUK

Verder doe ik van alles, net waar ik zin in heb of hoe de dag verloopt. We werken nu met z’n allen aan een kas, we hebben net weer een paar planken geschilderd. Het maakt niet uit wanneer het klaar is, dat vind ik heel prettig. Ik kan er gewoon plezier aan beleven zonder dat er druk achter zit. Toch is het niet alleen vrijheid blijheid. De boer stimuleert ons om nieuwe dingen te doen en te leren.

WAARDERING

Als ik zin heb om even alleen te zijn is er altijd wat te doen op het land. Dan ga ik wilgen knotten, kijken of de zwanen al een nest hebben, of schapen tellen. Ik voel me prettig hier. Ik doe nuttig werk en dat is toch iets heel anders dan ergens een ’bezigheid’ zoeken. De dieren waarderen het dat ik ze verzorg, de boer is blij met mijn hulp. Maar tegelijkertijd staat er geen druk op, stress is er niet.

STERKER EN RUSTIGER

In de paar weken dat ik hier nu ben is er zeer veel gebeurd. Ik voel me lichamelijk sterker en mijn hoofd is rustiger. En ik heb de natuur opnieuw ontdekt, weet je wat een kick het is als je een lammetje geboren ziet worden?
DE BOER ALS BEGELEIDER

Duizend dingen te doen

``Het zal je verbazen wat onze deelnemers allemaal kunnen en doen. Dat is juist het mooie van de boerderij. Voor iedereen is er een passende activiteit of werk. Wij zijn immers een gewoon bedrijf, dus alles wat wij doen is zinvol en nuttig. Je ziet mensen vrolijker en sterker worden en moet je dan eens zien hoe iedereen groeit.``

Robuuste mensen

``Echt werk vindt iedereen prettig en belangrijk. Dat maakt mensen trots. Iets mogen en kunnen daar gaat het om. Het zijn vaak robuuste mensen of jongeren zelfs nog, maar ook heel kwetsbaar. Verrassend en innemend, zo zou ik het willen zeggen. Zij een aanwinst voor onze boerderij en wij een opstap voor hen. Want hoe mooi is het als iemand zijn weg weer heeft gevonden. Dat zijn onze pareltjes. Daar gaat `t om!``

EFFECTEN

Toename kwaliteit van leven Hoge tevredenheid over het eigen presteren Toename conditie Toename eetlust Meer uit handen krijgen Tot rust komen Toename zelfrespect en zelfvertrouwen Vertonen van socialer gedrag Toename doorzettingsvermogen, betrokkenheid en verantwoordelijkheid Sneller herstel

CONCLUSIE

Het is juist de combinatie van de verschillende factoren die de boerderij anders maakt dan andere dagbestedingprojecten.