zorg- en logeerboerderij De Geitenmeijerij

met praktijkschool een MBO1 dipl

Praktijkschool

Met ingang van 1 april mogen wij participeren in de Praktijkschool Fryslân. De Geitenmeijerij doet mee met het project ‘Van dagbesteding naar erkende beroepsvaardigheid’. Dat project richt zich op jongeren en jongvolwassenen (16-27 jaar) die niet in staat zijn om naar school te gaan maar wel

beroepsvaardigheden kunnen ontwikkelen. Zij kunnen via Praktijkschool Fryslân een traject volgen waarmee ze een landelijke door de branche erkende praktijkverklaring krijgen. Het traject duurt tien maanden.

Zie ook: https://www.steunpuntzorgenonderwijs.frl
22 augustus 2019

werken en leren

Remco Elsinga is geslaagd voor medewerker maatschappelijk zorg niveau 3. Het was goed te doen, vindt Remco. “De opleiding op zich was best leerzaam. Het was niet zozeer moeilijk maar er zaten wel wat lastige en soms onduidelijke opdrachten bij.”

Je leert natuurlijk veel op zo’n opleiding, maar toch is hij ervan overtuigd dat hij op de werkvloer meer leert dan op school. “Natuurlijk leer je op school wel wat, maar dat zijn vooral de theoretische dingen. In de praktijk kom je echt in de situatie zelf, daar leer je van. Ik heb vooral in het begin naar mijn collega's gekeken. Daar heb ik veel van geleerd en zo is mijn stijl van begeleiden ontstaan.”

Het vak TeHaTex – dat staat voor Tekenen, Handvaardigheid en Textiel – vond Remco een leuk vak. ”Je ging van alles doen: breien, haken, knutselen, verven enzovoorts. Nu leer je daar niet zoveel van maar het was er wel altijd heel gezellig! En verder waren de praktijkvakken erg leerzaam.”

Of hij nog verder gaat met de studie, valt nog te bezien. “Om heel eerlijk te zijn is leren niet mijn ding... De studieboeken en ik zijn niet bepaald goede vrienden. Ik zou best wat cursussen willen volgen van twee tot drie dagen maar geen opleiding meer van twee of drie jaar. Misschien komt het nog wel weer, maar ik vind het nu eerst wel mooi geweest.”

2 mei 2019

bestrijden van de eiken procissi

Nestkastjes voor koolmezen

Langzamerhand rukken ze op vanuit het zuiden: eikenprocessierupsen. Hun haren zorgen voor veel overlast zoals blaren en hevige jeuk, je kunt er zelfs ziek van worden. Deze zomer liet de gemeente Ooststellingwerf weten dat ze de eikenprocessierups liever een natuurlijke manier willen bestrijden, dan met gif. Gelukkig heeft de eikenprocessierups een natuurlijke vijand: de koolmees. Hoe meer koolmezen, hoe minder van deze akelige rupsen. De Geitenmeijerij gaat in januari voor de gemeente Ooststellingwerf 100 nestkastjes voor koolmezen maken. Hoe aantrekkelijker het is voor de koolmees om een nestje te bouwen in de buurt van de eikenprocessierups, hoe beter. Samen met andere maatregels probeert de gemeente zo deze plaag te bestrijden of in elk geval te beteugelen.

28 februari 2019

Wie wil meewerken???

Opendag

Op vrijdag 5 oktober was er een opendag op De Geitenmeijerij. We hebben veel bezoek gehad. Er was dan ook van alles te doen, zoals een markt met diverse kramen van lokale ondernemers en hobbyisten. Ook onze eigen producten werden goed verkocht, zoals groente, eieren, vlees, zelfgemaakte kaarten en cadeauartikelen. Koffie met appelgebak, soep en broodjes hamburger of worst werden vlot verkocht.

Bezoekers konden op de foto met Reitze, en dat was een succes. Klaas Jan maakte ze en heeft veel foto’s naar de kinderen gestuurd.

Met 280 bezoekers was het een geslaagde dag. Van de opbrengst deze dag hebben we machines voor houtbewerking kunnen aanschaffen, zoals een kleine lintzaag, een elektrische figuurzaag, een bovenfrees, een handzame schuurmachine, gutsbeitels en zo meer. Inmiddels staan deze machines al op de werkbank in de werkplaats zodat we er weer mooie cadeauartikelen mee kunnen maken.

Nestkastjes voor koolmezen

Langzamerhand rukken ze op vanuit het zuiden: eikenprocessierupsen. Hun haren zorgen voor veel overlast zoals blaren en hevige jeuk, je kunt er zelfs ziek van worden. Deze zomer liet de gemeente Ooststellingwerf weten dat ze de eikenprocessierups liever een natuurlijke manier willen bestrijden, dan met gif. Gelukkig heeft de eikenprocessierups een natuurlijke vijand: de koolmees. Hoe meer koolmezen, hoe minder van deze akelige rupsen. De Geitenmeijerij gaat in januari voor de gemeente Ooststellingwerf 100 nestkastjes voor koolmezen maken. Hoe aantrekkelijker het is voor de koolmees om een nestje te bouwen in de buurt van de eikenprocessierups, hoe beter. Samen met andere maatregels probeert de gemeente zo deze plaag te bestrijden of in elk geval te beteugelen.

Zie ook: ww.degeitenmeijerij.frl
4 december 2018

de winter is voorbij

Even bijpraten…

Winter

De winter is voorbij, gelukkig maar want het was toch koud! De waterleidingen in de stal waren bevroren. De houtkachel in de werkplaats konden we heerlijk opstoken. De houtkachel in de woonkamer hielden we dag en nacht brandend. Hierdoor was het in het hele huis lekker warm.

Maar buiten was het ijskoud. Gelukkig konden we er allemaal ook van genieten. We hebben fijn geschaatst op de ijsbaan van Fochteloo en op het vennetje in Kamp Oranje.

Dagje uit

In de kerstvakantie zijn we met de kinderen een dag uit geweest. Met de oudste kinderen zijn we wezen zwemmen in de Bonte Wever te Assen, met de jongste kinderen zijn we naar de Naturije geweest in Drachten, daar hebben we met elkaar patat gegeten. Het waren twee heerlijke dagen vol speelplezier.

Opendag

Het is nog vroeg dag, maar op 5 oktober hebben we open dag op De Geitenmeijerij gepland. We zijn nu al begonnen om daar mooie producten voor te maken die we kunnen verkopen, zoals voederhuisjes, windlichten, sneeuwpopen, boeken- en tabletstandaards, en nog veel meer. Zet 5 oktober in uw agenda!

Openhaardhout

De verkoop van openhaardhout gaat goed, we hebben geen droog hout meer in voorraad en zijn weer begonnen aan een nieuwe voorraad openhaardhout, alvast voor de komende winter. We hebben nu 20 kuub gekloofd eikenhout en nog 15 kuub gemengd hout. 

12 april 2018

Zorgboerderij De Geitenmeijerij

Fochteloo – Er waait momenteel een frisse wind door De Geitenmeijerij in Fochteloo. De huidige eigenaren Jan en Mies Meijer hebben de plannen, gezien hun leeftijd, om de zorgboerderij over te dragen. Joke en Benjamin Doeland en Jaap Meijer willen het stokje gaan overnemen. “We blijven absoluut een kleinschalige zorgboerderij, waarbij persoonlijke aandacht voorop staat, maar willen ons daarnaast meer gaan toeleggen op de verkoop van ambachtelijke producten”, aldus Jaap Meijer.

De Geitenmeijerij is zo’n 12,5 jaar geleden opgericht. “Was er destijds nog sprake van een pioniers-fase, inmiddels is de professionalisering vol in gang gezet”, vertelt Benjamin. De Geitenmeijerij biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke handicap of beperking, een psychiatrische aandoening of verslavingsproblematiek. Dat kan zijn in de vorm van dagbesteding, logeren en naschoolse opvang.

Tijdens de dagbesteding zijn er allerlei werkzaamheden mogelijk. “We zullen ons in de toekomst nog meer geen richten op individuele interesse en mogelijkheden van de deelnemers”, aldus Benjamin. “De vraag aan de zorgvragers is en blijft : ‘Waar word jij gelukkig van?’”.

Voor de een is dat timmeren, de ander werkt liever met dieren. “In ieder geval staat vast dat we de verkoop van de producten die hier gemaakt worden in de toekomst willen gaan uitbreiden”, vertelt Jaap. “We verkopen nu al wel wat vanuit huis, komend jaar gaan we een professionele boerderijwinkel opzetten.

Wat betreft de producten valt te denken aan zelfgemaakte zuivelproducten, groente uit eigen tuin en handgemaakte producten van hout. “Duurzaam en biologisch staan hierbij centraal”, benadrukt Meijer. “Onbespoten groente dus en mooie, ambachtelijke geitenkaas.”

De komende periode wordt gebruikt om de vernieuwingen door te voeren. “Zodat we in de toekomst met kleinschalige zorg een ambachtelijk product kunnen blijven bieden.”

Zie ook: www.degeitenmeijerij.frl
5 december 2017

fiets rustpunt

De Geitenmeijerij  heeft sinds 15 juni een fiets rustpunt.

Voor de toerist in Fochteloo een punt op even uit te rusten, de koffie, thee en ranja is vrij verkrijgbaar. men kan gebruikmaken van de toiletten en het oplaadpunt voor de elektrische fiets.

Voor de deelnemers van de Geitenmeijerij een leerzame taak er bij, zorgen voor netheid, schone kopjes, voldoende voorraad en dat allemaal doen met een vriendelijk gezicht.

Zie ook: www.rustpunt.nu
23 juni 2017

Tien jaar zorg- en logeerboerder

Een veilige haven bieden aan mensen die aandacht, begeleiding en zorg nodig hebben. Dat is vanaf het begin, tien jaar geleden, het leidend motief geweest van Jan en Mies Meijer. Hun christelijke levensovertuiging geeft hen daarvoor de inspiratie.

Een mooiere plek om dat voornemen uit te voeren dan waar De Geitenmeijerij nu staat, is niet gauw te vinden. De oude boerderij, die stamt uit 1857, aan het Noordeinde in Fochteloo is er ingrijpend voor verbouwd.

Maar de verbouwing betekende niet dat de sfeer verdween of de landelijke uitstraling van de boerderij geweld werd aangedaan. Integendeel. De Geitenmeijerij is een sfeervol geheel geworden, helemaal overeenkomstig de menselijke maat die ook de zorg voor de hulpboeren en de logees kenmerkt.

Wie de boerderij aan de achterkant binnenloopt, komt al snel in een ruimte die beschilderd is met dieren die vroeger op deze plek op stal stonden. De grote houtkachel verspreidt in de winter een behaaglijke warmte, de grote tafels nodigen uit tot zitten en een kopje koffie drinken.

Maar er gebeurt ook veel werk in de grote schuur achter de boerderij, waar de geiten staan en de deelnemers aan het werk zijn, houtbewerking bijvoorbeeld, of onderhoud aan oude landbouwwerktuigen. En behalve geiten lopen er natuurlijk nog veel meer dieren rond op De Geitenmeijerij. Paarden, een ezel, konijnen, kippen, honden en niet te vergeten de twee varkens die de hele zomer en een halve herfst genieten van al het goede dat ze krijgen. En daarna de vriezer vullen met vlees en worst.

De geiten dragen het hunne bij aan alles wat op De Geitenmeijerij op tafel komt, zoals kaas, karnemelk en yoghurt. Hetzelfde geldt voor als de opbrengst van de groentetuin en de kassen. Wat is er lekkerder dan tomaten die net zijn geplukt, en sla die zo van het land komt. De eieren die door de kippen worden gelegd, smaken ook altijd prima.

Professionalisering

De verbouwing kan goed model staan voor de veranderingen die de zorg de afgelopen tien jaar heeft ondergaan. De transitie naar de gemeentes, steeds meer al dan niet verplichte keurmerken, en de ontwikkelingen in de zorg zelf, veel is er veranderd en bij de tijd gebracht.

Lag bij de opkomst van de zorgboerderijen het accent vooral op laagdrempeligheid en goede bedoelingen, later werd de kwaliteit van de geboden zorg steeds belangrijker, en dat is natuurlijk terecht. Een bedrijfsmatige aanpak hoeft immers helemaal niet ten koste te gaan van de zorg, maar kan haar juist versterken.

Waar veranderingen verbeteringen zijn, liep de Geitenmeijerij steeds voorop. Professionalisering zonder in te boeten aan zorg en aandacht voor kwetsbare mensen, dat is altijd het streven geweest van Jan en Mies Meijer. En dat is te zien. Bijvoorbeeld aan het feit dat De Geitenmeijerij een erkend SBB-leerbedrijf is, en in het bezit van het keurmerk ‘Kwaliteit laat je zien’. Klapstuk is misschien wel het keurmerk HKZ-Zorgboerderijen, dat De Geitenmeijerij als een van de twee zorgboerderijen in Friesland heeft verworven.

Een geboren en getogen boer en een verpleegkundige die altijd is blijven doorleren, is dan ook een gouden combinatie. Dat, čn de zegen van de Heer, is een belangrijke factor in het succes van De Geitenmeijerij. Dankbaarheid voor alles wat zij hebben kunnen doen in de afgelopen tien jaar overheerst.

Zie ook: www.degeitenmeijerij.frl
3 oktober 2016

voorjaar 2106

Het eerste half jaar van 2016 is alweer voorbij en de zomervakantie
staat voor de deur. Elk seizoen is er veel te beleven.
Zo zijn er jonge geitjes en een kalfje geboren.
We hebben ook een eendenkuiken rondlopen; er
waren twee uit het ei gekomen, maar helaas hebben
de roofvogels er een gepakt.
Groente
De kas en de groentetuin staan weer vol, we eten
aardbeien, radijzen en snackkommmers uit eigen
tuin. De andijvie en sla eten we in het weekend, aangevuld
met eigen kaas, yoghurt, melk en eieren.
Gezonder kan het haast niet en we vinden het superlekker.
De jongens van logeergroep Rood hebben
een eigen stukje in de groentetuin waar ze zelf gezaaid
hebben.
Drie keer afscheid
Deze zomer nemen we afscheid genomen van Martha
Meijer als begeleider op de BSO. Martha is haar
eigen gastouderbedrijf begonnen. Ze blijft nog wel
eens per maand op zaterdag werken en in de vakanties
als we haar nodig hebben. Als afscheid hebben
we echte tafelpatat gegeten, en gipsen figuurtjes geverfd.
Van Martha kregen de kinderen allemaal iets
lekkers mee.
Steffany heeft een jaar lang op zaterdag geholpen op
de logeergroepen Geel en Groen. Steffany studeert
juli 2016
orthopedagogiek en ze heeft veel van de stage geleerd.
Op zaterdag hebben we afscheid van haar genomen.
Ze kreeg een afscheidscadeau met allemaal
geverfde handen erop, we hebben de boterkoek gegeten
die we gebakken hadden. Steffany op haar
beurt gaf een tol die licht geeft!
Yeliz

Zie ook: www.degeitenmeijerij.frl
15 augustus 2016

familiedag set 2015

Familiedag op zorg- en logeerboerderij “de Geitenmeijerij” te Fochteloo

Op de boerderij zorg geven aan mensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Dat is het idee achter zorg- en logeerboerderij De Geitenmeijerij in Fochteloo.

Elke dag werken we samen met al die mensen, elke dag geven zij en wij aandacht aan elkaar en aan de dieren en al het werk wat er te doen is op de boerderij.

Elk weekend en woensdagmiddag geven we volop aandacht aan kinderen, door samen met hen dieren te voeren, te spelen, samen te eten en genieten van skelteren, zwemmen, boswandelingen enz.

Al die mensen en kinderen die op “de Geitenmeijerij” komen hebben ouders, broers en zussen kortom familie en mantelzorgers.

Op 12 september is er voor die familieleden een familiedag georganiseerd. Dit gaf iedereen de mogelijkheid om met elkaar kennis te maken en ervaringen te delen

Het thema van 12 september was “het wilde westen”iedereen mocht verkleed komen. Zo waren de Daltons en Lucky Luck er, net zoals cowboy-girls, cowboys, indianen, pocahontas en groene veder en nog veel meer. Ook de sheriff was aanwezig.

Het erf van de boerderij was kompleet in western stijl met vlaggen, zadels en houten bewegwijzering. de sfeer was goed door de western muziek en dans wat verzorgd werd door DJ Jack Dalton.

Het eten was zoals een echte cowboy mag verwachten: broodje hamburger en kip aan het spit boven een echt vuur. ‘S middags waren er groepsspelen zoals hoefijzer gooien, lasso-werpen onder aanwijzingen van echte Cowboy Willem, hooivorkwerpen, eierengooien en spijkerslaan. Iedereen kon ook op de foto in vol tenue, met de groep of als gezin.

We kijken met plezier terug op een zeer geslaagde dag met vele bezoekers, veel plezier en gezelligheid.

‘s avonds is de dag afgesloten met een barbecue voor alle medewerkers en vrijwilligers van zorg- en logeerboerderij “de Geitenmeijerij”.

12 september 2015

kaartje kleine moeite,

Aardiggeitje;

Tijdens de advent periode hebben van af de Geitenmeijerij elke dag iemand een kerstkaart gestuurd, bijv: aan mensen van wie we houden of extra aandacht nodig hadden of ziek waren. In de logeergroep rood hebben ze een kaart gestuurd aan koning willen Alexander en Koningin Maxima. Tot onze grote verrassing kregen we op 15 januari en kaart terug van alle leden van het koninklijk huis

22 augustus 2015

zilliz

In de herfst van 2014 zijn we begonnen met een elektronisch cliënt volgsysteem , dit heet ZILLIZ.

alle gegevens van onze deelnemers en kinderen kunnen  we nu in een systeem bijhouden en rapporteren.

Als we er goed mee overweg kunenn kunnen ouders en verzorgers meekijken in het dossier van hun kind of client

3 februari 2015

HKZ keurmerk

De Geitenmeijerij heeft de HKZ gekregen. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het HKZ Certificaat geeft aan dat de instelling voldoet aan vooraf vastgestelde kwaliteitsnormen van de geleverde zorg. Er wordt gekeken naar de organisatie van de zorg, of de cliënten centraal staan, of de instelling voortdurend werkt aan optimalisering van het aanbod. Ook moeten er betrouwbare resultaten worden gepresenteerd en moet de zorginstelling voldoen aan de eisen die vanuit de sector zelf worden gesteld, zoals financiers, cliënten en de overheid.

3 oktober 2014

4 oktober opendag

 Eindelijk is het zover de verbouwing van het zorggedeelte is klaar, nou ja bijna dan. de speelzolder moeten we nog inrichten, maar dan is het echt klaar. de speeltuin, de keuken, de slaapkamers ....Het is allemaal even mooi geworden. In de woonkamer is er een levensechte muurschildering te zien. het is net alsof je in de stal van vroeger zit. De koeien, de paarden , de honden op het stro, zelfs muizen en spinnen zijn te zien op de muur, door het raam heen zie je de geiten buiten lopen. Zelfs de ezel heeft een speciaal plekje gekregen in deze byzondere stal.

Enneh ja.......... wat is het dan fijn om daar even zomaar te zitten of een donald duckje te lezen.

Op de speelzolder is  ruimte genoeg om te poolen, tafelvoetbal te spelen of een grote, een heel grote duplo trein te bouwen. Kom gerust een kijkje nemen op 4 oktober 2013 vanaf 14 uur. Iedereen is van harte welkom.

Zie ook: www.degeitenmeijerij.nl
17 september 2013

hamsteren

Aardiggeitje
Jaap Meijer doet de opleiding Zorg en leefomgeving op het AOC in Leeuwarden. Onderdeel van de
opleiding is dieren fokken. Een hamster is daar natuurlijk ideaal voor en zo geschiedde. De jongen
werden geboren en Jaap nam ze mee naar huis, in een doos in de auto. Bijna thuis ging hij nog even
naar de winkel. Hij kwam terug bij de auto en controleerde of de beestjes nog present waren. De
jongen waren er allemaal, maar de moeder bleek spoorloos. Jaap doorzocht de hele auto. Niets te
vinden. Uit pure ellende reed hij terug naar de winkel en wie zat daar moederziel alleen op de parkeerruimte?
Moeder hamster. “Het was ook de verkeerde winkel voor de hamsterweken,” was het
commentaar thuis. “De hamsterweken zijn bij Albert Heijn, niet bij de Poiesz in Oosterwolde!”

Zie ook: www.degeitenmeijerij.nl
11 september 2012

even bijpraten

De winter is natuurlijk al bijna weer vergeten met al het ontluikende groen, de voorjaarsbloemen en niet te vergeten de lammetjes om ons heen. Maar toch stammen nog een paar van onze berichtjes uit de winter.

Schaatsen
In de barre winter, die we alweer vergeten zijn, hebben we geschaatst op de ijsbaan ‘Ons genoegen’ van Fochteloo. Schaatsen en sleeën voor de deelnemers en logés, wat een gezellige activiteit was dat.
Hout
Dankzij het vele hout van de verbouwing kunnen we de houtkachel in de werkplaats goed opstoken en hoewel het buiten –15 was, haalden we royaal de 15 graden in de werkplaats. Na het voeren en uitmesten kon je je daar dan lekker opwarmen.

Voorjaar
Het voorjaar komt er weer aan. De kippen en konijnen zijn weer buiten, de krokussen, blauwe druifjes, forsythia en narcissen bloeien en de groentetuin is omgespit. We wachten tot begin mei voor we groente gaan verbouwen. De eerste planten staan al in de kas maar nu is het nog te koud om ze in de volle grond te zetten.

Sopje
De kas is van binnen en van buiten gesopt, de zon kan nu weer stralend naar binnen schijnen. Het is dan heerlijk vertoeven in de kas tussen de aardbeiplantjes, sla en spinazie.

 

Zie ook: www.degeitenmeijerij.nl
16 april 2012

de verbouwing

Eindelijk is het zover. op 31 augustus zijn we begonen met de verbouwing van de boerderij.

het is een grote ingijpende klus. Op de boerderij komt een heel nieuw dak inclusief de constructie.

Het weer heeft niet meegewerkt en door de regen ende vele wind was het een vermoeiende periode.Maar nog even en dan staat er weer een prachtige boerderij.

Volgende zomer  beginnen we dan met de verbouw van het zorggedeelte

Zie ook: info@degeitenmeijerij.nl
10 oktober 2011

de 1ste prijs op de playbackshow

Net als in 2010, werd de geitenmeierij ook dit jaar uitgenodigd om mee te doen met de playbackshow in het dorpshuis in Fochteloo. En net als vorig jaar, hebben we dit voorstel enthousiast met beide handen aangepakt. Vorig jaar wonnen we de 2e prijs met het nummer ‘er staat een paard in de gang’ van André van Duin. Het leukste was, dat we ook daadwerkelijk een écht paard mee hadden genomen! Dit jaar deden we mee met het nummer: ‘ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd’ van kinderen voor kinderen. Na uren van voorbereiding; het knutselen van mooie accessoires en het repeteren, waren we eindelijk klaar om te gaan. O wacht, natuurlijk konden we niet in onze gewone kleren gaan, nee de pyjama’s werden aangetrokken, de pantoffels werden aangedaan en zelfs de knuffels moesten mee. Als kers op de slagroom hadden we een écht bed op het podium. Toen waren we er eindelijk klaar voor, daar gingen we dan, met z’n allen met de auto op weg naar de playbackshow. De zenuwen gierden door ons lijf. Daar aangekomen, namen we plaats in het publiek. Wij waren als vijfde aan de beurt, dus we moesten nog even wachten. De acts voor ons waren van acro-gym tot k3 en zorgen ervoor dat we nog zenuwachtig werden omdat ze zo goed waren. Toen waren wij aan de beurt, we hadden het bed op het podium gezet en lagen allemaal op de grond. Op het moment dat de muziek begon, stonden we langzaam op en begonnen we te zingen. Het publiek was erg enthousiast; ze klapten en zongen vrolijk mee. Na 3 superspannende minuten was het nummer, en zo ook ons optreden afgelopen. Jannie nam Jeffrey en Arnoud mee terug naar de zorgboerderij omdat ze erg moe waren. De rest bleef nog even, om de uitslag mee te maken. Daar was het moment suprême; de prijsuitslag. De 3e prijs: geen geitenmeierij… De 2e prijs: geen geitenmeierij… Nu was het alles of niets. De 1e prijs gaat naar…… De geitenmeierij! We hebben de eerste prijs gewonnen! Dolblij renden de kinderen naar voren om de beker in ontvangst te nemen. Als afsluiter deden we het nummer nog een keer.

21 mei 2011

even bijpraten

Kaas, kaas en nog eens kaas
Kaas maken gaat steeds beter, helemaal nu het nieuwe zuivellokaal in gebruik is genomen. het zuivellokaal heeft een sluis zodat bacteriën en ander vuil zoveel mogelijk buiten blijft. Hygiënische voorzorgsmaatregelen zijn onmisbaar, kaas maken steekt nauw. Na de kaascursus blijft er nog genoeg om te leren. Welke kaas smaakt het lekkerst en hoe komt dat? En hoe is de structuur van de kaas? we houden een logboek bij waarin we precies opschrijven wat we gedaan heeft, hoe warm de melk was tijdens het verwerken en hoe lang de kaas in de pekel heeft gelegen.

Kas
De kas staat inmiddels mooi te wezen naast de stal en is in gebruik genomen. Aardbeien zij natuurlijk onmisbaar in de zomer, maar ook tomaten, courgettes en komkommers doen hun best, al gaat het met de ene soort beter dan met de ander.
De afrikaantjes en goudsbloemen die hun leven in de kas begonnen, staan al in de tuin, de dahlia’s ook. De sperzieboontjes hebben ook een plekje in de tuin gekregen maar zijn nog niet rijp, de sla al wel. In een bak in de kas staan kleine broccoliplantjes.
En wat is een keuken zonder verse kruiden? Basilicum, selderij, citroenmelisse, salie, tijm en bieslook zijn al klaar voor gebruik. Straks wil Mies ook mosterdkers zaaien, lekker voor in de kaas. Daarna zijn boerenkool en prei aan de beurt.

Welkom!
Er waren nog niet genoeg dieren op de Geitenmeijerij, vonden we. Daarom hebben we er een pony bij gekocht: Cinthy, een shetlander van 11 jaar oud en een meter hoog. nu kunnen ook de allerkleinste paardrijles krijgen van Hilda.

Personeelsuitje
Elk bedrijf heeft een personeelsuitje, de Geitenmeijerij ook. Het werd een dagje uit met naar het Spoorwegmuseum in Sneek waar stoomtreinen te bewonderen zijn.

 


Brand
Je hoopt dat het nooit zal gebeuren maar het kan wel: brand. In dat geval moet iedereen weten wat te doen. Een mooie manier omdat te leren is een brandweeroefening. Een brandweerman heeft aan de medewerkers, deelnemers en een logeergroep verteld over de gevaren van brand. We hebben twee uur geoefend want wat je een keer gedaan hebt, doe je daarna makkelijker nog een keer. De brandweerman liet zien hoe een brand moet blussen, hoe je een blusdeken gebruikt en nog veel meer. Leerzaam maar hopelijk nooit nodig.

Zie ook: info@degeitenmeijerij.nl
15 juli 2010

Logeren met Jan en Willie.

Een keer per maand draaien Jan en Willie Smeding een logeergroep op de Geitenmeijerij. Nieuwsgierig hoe het daar aan toe gaat? Lees het verslag van Jan!

Vrijdagavond 27 november begon met een dvd kijken en aan elkaar wennen. We gingen niet al te laat naar bed. Op zaterdagmorgen begon voor sommige jongens de dag al vroeg en enthousiast, er hing acrobatiek in de lucht... Het was het weekend voor Sinterklaas en Willie en ik kunnen alvast verklappen dat er enkele toekomstige zwarte pieten tussen deze jongens zitten!
We gingen allemaal om 9 uur naar achteren om de dieren te voeren.
Nadat we brood met rijkdommen van deze aarde erop hadden genuttigd, gingen we op survival. We hebben de Weperbult beklommen en daarna liepen we dwars door het bos en de weilanden terug. Veel al dode bomen werden door de mannen horizontaal gelegd.
Voor we aan de warme maaltijd gingen, hebben we eerst nog genoten van een spectaculaire vuurwerkshow. Gelukkig heeft niemand iets opgelopen aan ledematen, ogen of oren. Na een warme douche hebben we nog heerlijk dvd gekeken en wat lekkers te eten en te drinken gehad.

Sinterklaas
Wat de boys niet wisten, was dat Sint en zijn Pieten deze nacht ook de logeerboerderij zouden gaan vereren met een bezoek. In huis voor de kachel hadden de jongen nog voor de ouwe en zijn zwarte handlangers gezongen. ‘s Morgen bleken alle ramen er nog in te zitten en de dakpannen lagen nog op hun plaats. Maar toch waren er surprises, schoenen vol met strooigoed en voor iedereen een cadeautje. Wat er in zat zullen de ouders wel weten
Zondagmorgen hebben we de zondagse kleren aangetrokken en suikerbrood gegeten; daarna vertrokken we naar de Kruiskerk in Haulerwijk. Na de kerkdienst hebben we gezellig koffie gedronken met natuurlijk pepernoten en gevulde speculaas. We zijn doorgegaan met chips en kaas, komkommer en een warme gehaktbal. Als afsluiting van deze culinaire traktatie kregen we een mandarijn of een appel.
We hadden weer genoeg energie voor de volgende survival. Deze keer namen we een andere route met wat meer slootje springen en nog dikkere bomen. Willie en Arnoud bleven thuis, zij hebben opgeruimd en het avondeten voorbereid: bruine bonensoep met een broodje knakworst en als toetje kloppudding met slagroom.
Het logeerweekend zat er weer op!

Zie ook: www.degeitenmeijerij.nl
27 november 2009