Wenum Hoeve, Apeldoorn (Wenum)
Stichting 't Heuveleind, Zeeland
Zorgtuinderij 'de Lorr', Heide
Het Scheiend, Oirschot [Spoordonk]
Zorgboerderij 'Levensvreugde', Den Hout
Zorgboerderij Vorster Hand, Sevenum

Zorgboerderij Asini

Wie zijn we?

Ik ben Veerle van den Hove en trotse eigenaar van Zorgboerderij Asini. Al van jongs af aan heb ik een grote affiniteit met alles wat leeft. Als kind was ik al vaak buiten te vinden, op de boerderij of in de wei tussen de paarden. Dieren waren mijn steun en toeverlaat bij alle ups en downs in mijn leven.

Toen ik wat ouder was, ging ik me in de band tussen dier en mens verdiepen en kwam ik erachter dat ik niet de enige was die zoveel waarde hechtte aan de connectie met een dier. Omdat ik hier meer over wilde leren, ging ik Diermanagement studeren aan Hogeschool Van Hall Larenstein. In het tweede jaar van de studie koos ik voor de specialisatie Dieren in de Zorg. De betekenis die dieren voor mensen kunnen hebben, vond ik zo mooi, dat ik meteen wist dat ik daarin verder wilde gaan.

Ik heb stage gelopen op verschillende zorgboerderijen en volgde daarnaast een opleiding pedagogiek en een cursus asinotherapie (therapie met ezels). Al tijdens mijn opleiding ging ik aan het werk op een zorgboerderij en na mijn afstuderen ben ik een maand in opleiding geweest in het therapiecentrum van The Donkey Sanctuary in Engeland. Na jaren van studeren en leren, komt een grote droom eindelijk uit. Iets betekenen voor mensen met een hulpvraag door ze in contact te brengen met mijn vier ezels en het leven op de boerderij.


Het werk

In de groepsbegeleiding werk je samen met de andere deelnemers op de boerderij. We beginnen de dag gezamenlijk met een kop koffie waarbij we de indeling van de dag bespreken. Na de koffie gaan we aan de slag! De ezels worden naar de weide gebracht, de stallen worden schoongemaakt en de hooinetten worden alvast gevuld en opgehangen voor het s avonds. Deelnemers die de dag liever iets rustiger beginnen, kunnen op hun gemak de ezels knuffelen en borstelen. Naast de activiteiten met de ezels kan er gewerkt worden in moestuin waar we groente, fruit en kruiden verbouwen. Van de producten die we oogsten, maken we soep of jam en wat we zelf niet zo lekker vinden, voeren we aan de ezels! In de keuken kunnen daarnaast ook ezelkoekjes en andere lekkernijen gebakken worden. s Middags lunchen we samen in de gezellige kantine of buiten op het terras. Als het mooi weer is trekken we erop uit om met de ezels te gaan picknicken. Bij slecht weer blijven we binnen en maken we schilderijtjes of gebreide ezelknuffels. De mogelijkheden zijn breed en door de kleinschaligheid van Asini, kunnen de activiteiten worden aangepast op de behoeften van de deelnemers. Naast reguliere dagbesteding is ook overbruggingszorg mogelijk.


Waarom ezels?

Verschillende onderzoeken maar ook vele persoonlijke ervaringen hebben aangetoond dat ezels van grote waarde kunnen zijn voor de mens. Hoewel hij vroeger vooral gebruikt werd als lastdier is hij tegenwoordig steeds vaker te zien als gezelschapsdier op zorg- en kinderboerderijen.

De warme uitstraling van de ezel, met zijn grote ogen en lange oren stimuleert tot het maken van contact. Met hun kleine, compacte lijf zijn ze minder bedreigend en daardoor toegankelijker dan paarden. De zachte vacht van de ezel helpt onder anderen kinderen met spasmen om hun spieren te ontspannen. Ezels, die over het algemeen liever lui dan moe zijn, stralen rust uit.

In hun gedrag zijn ezels duidelijk en voorspelbaar. Dit is vooral rustgevend voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis, maar ook voor andere doelgroepen is dit prettig. Daarnaast reageren ezels niet of nauwelijks op onverwachte bewegingen en geluiden en hebben ze een haast oneindige verdraagzaamheid richting de mens. Ze accepteren je zoals je bent, met al je sterke en zwakke kanten. Ze zijn moeilijk van hun stuk te brengen en waarderen elk klein beetje aandacht dat je ze geeft.

Vanwege hun trouwe karakter ontstaan er vaak hechte vriendschappen tussen de ezels en de deelnemers. Deelnemers die moeilijk te motiveren zijn, willen wl iets doen voor hun ezel. Deelnemers die zich afsluiten van de buitenwereld, komen via de ezel weer in contact met hun omgeving.

Ezels die in een groep leven, hebben meestal een duidelijke rangorde. In de asinotherapie (therapie met ezels) wordt deze rangorde ingezet om interactie en systemen tussen mensen te verduidelijken.

Door met en rondom de ezels te werken, verbetert het zelfvertrouwen van de deelnemers, leren ze beter samenwerken en ontwikkelen ze hun motoriek. En dit zijn slechts een aantal van de vele voordelen van het werken met ezels!


Jaar van opening

Wij zijn in 2016 als zorgboerderij gestart.