De Hooiberg

Wie zijn we?

Wij zijn Ruud en Maria Meijer. Samen met onze dochter Els, vaste medewerker Joy en onze vrijwilligers werken we op de zorgboerderij met mensen met een psychische aandoening. Er komen bij ons bijvoorbeel mensen met het syndroom van Korsakov, een depressie, verslavingsproblematiek, angstaanvallen of psychoses.

We zien dat mensen met psychische problemen vaak vast lopen in het huidige zorgsysteem, ze worden behandeld als cliŰnt en horen vaker wat ze niet goed doen, dan wat ze wel goed doen. Met strakke regels wordt in het zorgsysteem geprobeerd om ze weer Ĺin het gareel' te krijgen. Wij geloven niet in deze methodiek.


Ons doel

Wij zorgen ervoor dat onze deelnemers zich weer mens voelen, heel eenvoudig eigenlijk, door ze gelijkwaardig en respectvol te benaderen.  We gaan samen terug naar de basis. Als je bij ons naar de zorgboerderij komt, gaan we samen werken, samen eten, samen lachen en samen praten. 

Het is ons doel, je iedere dag met een beter gevoel naar huis te laten gaan dan waar je gekomen bent. Je zult merken, eigenlijk al vanaf de eerste dag, dat je je beter voelt door te helpen op de boerderij, bij de voedselbank, in de keuken of samen te knutselen in de hobbyclub.

De deelnemers die bij ons komen zijn allemaal mensen met een bijzonder verhaal. Doordat iedereen zichzelf mag zijn, heerst er een gevoel van veiligheid en oprechtheid. Wij willen de deelnemers heel graag weer de kracht geven om te groeien, zodat je weer trots op jezelf kunt zijn en je gewaardeerd voelt.  


Het werk

Bij ons op de boerderij is naast de zorgboerderij, ook het biologisch melkveebedrijf en Voedselbank Bladel gevestigd. Dit bied mooie kansen voor onze deelnemers. Als deelnemer van de zorgboerderij, kun je helpen op bij beide bedrijven. Je werkt er met je handen en dat zorgt bij veel deelnemers voor rust in hun hoofd. 

We vinden het belangrijk dat je op je eigen tempo kunt werken, als deelnemer geef je dus zelf aan wat je wel en niet kan, ook kun je kiezen voor de werkzaamheden die jou het meeste aanspreken.

Je kunt bijvoorbeeld samen met de zorgboer:


 • kalfjes verzorgen
 • koeien buiten laten
 • werken in de moestuin
 • eten halen voor de voedselbank bij winkels en boeren
 • werken met hout in de schuur
 • vind je iets anders leuk? Dan kan dat natuurlijk ook

.

Door mee te helpen op de boerderij of bij de voedselbank ervaren de deelnemers dat ze geen hulpvrager meer zijn, maar hulpgever. Je werk wordt gewaardeerd. Voor sommige deelnemers geldt dat ze voor het eerst in jaren weer oprecht bedankt worden voor hun hulp. Van die persoonlijke aandacht groei je. Je betekend iets voor een ander, dat voelt goed.

  

Naast meewerken met de zorgboer, kunnen je bij ons ook helpen met het koken van de lunch of gewoon een potje kaarten en praten met de andere deelnemers.

.

Behalve al deze activiteiten beschikt onze zorgboerderij ook nog over een eigen hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het heerlijk vinden om creatief te werken in onze uitgebreide hobbyruimte. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

.

 • Tekenen en kleuren.
 • Een schilderij maken d.m.v. Diamond painting.
 • Kalligraferen.
 • Moza´eken.
 • Borduren etc. etc.


Inloop

Het leuke aan onze boerderij is dat we ook een inloop hebben, hier kun je ook zonder zorgindicatie altijd binnenlopen om zomaar een kop koffie met elkaar te drinken of samen een potje te kaarten, te knutselen of te kletsen. Lekker laagdrempelig en vrijblijvend.

De inloop (IVI) bevind zich in dezelfde ruimte als de zorgboerderij. Dit vinden zowel de bezoekers van de IVI als de bezoekers van de zorgboerderij heel erg fijn.

.

Een gezellige gezonde lunch

Iedere dag lunchen wij gezellig met zijn allen samen. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders kunnen voor het bescheiden bedrag van Ç2,- (afhankelijk van de maaltijd) mee eten. Als je het leuk vindt kun je de vrijwilligers helpen met het bereiden van de verse lunch, als het kan koken ze met groentes uit onze eigen moestuin. 

Iedere dag wordt er weer een ander gerecht op tafel gezet. Bijvoorbeeld stamppot met worst, een wrap met verse groenten en vlees, hamburgers met salade of een roerbakschotel. 

.

Naast de gezellige lunch hebben we ook elk jaar een aantal grote activiteiten zoals de picknick, de BBQ en de bingomiddag.


Twee soorten zorg

Zoals hierboven al benoemd wordt, biedt onze zorgboerderij twee verschillende vormen van zorg aan:

 •  Ge´ndiceerde zorg (zorgboerderij)
 •  Indicatievrije zorg (IVI)

Graag willen we het verschil tussen de verschillende vormen uitgebreider uitleggen.

Als je met indicatie naar de zorgboerderij komt 

Wanneer je met een zorgindicatie naar de zorgboerderij komt, ben je welkom op vaste dagen per week. Vaak spelen er dan dingen waardoor je extra zorg nodig hebt, die de vrijwilligers niet kunnen bieden. We vragen dan samen een indicatie voor je aan en we gaan samen ook praten over wat je wilt bereiken op de zorgboerderij, het zou bijvoorbeeld kunnen dat je wilt leren om meer structuur in je leven aan te brengen, maar het kan bijvoorbeeld ook dat je wilt leren om contact te maken met anderen of gewoon een fijne dag wilt hebben. Samen gaan we kijken wat jou doel is en hoe je dit doel zou kunnen behalen. Onze professionele begeleiding en de zorgboer helpen je hiermee.  Niet door je erop te wijzen als het een keer niet lukt, maar juist door je te waarderen als het wel lukt. Je zult merken dat je door de gezellige sfeer al zin hebt om te helpen.

Je komt natuurlijk niet voor niets naar de zorgboerderij, en je hebt misschien ook minder goede dagen. Als we merken dat het niet zo goed met je gaat, dan proberen we met je te praten en te achterhalen hoe het komt, soms lukt het zelf om er weer uit te komen, door herinnerd te worden aan hoe je het de vorige keer op hebt opgelost. Als het nodig is nemen onze begeleiders ook contact op met je begeleider thuis. En als je een keer niet komt zonder dat je iets het hebt laten weten, zullen we altijd bellen om te achterhalen waarom je niet bent gekomen. We missen je als je er niet bent

Daarnaast zit er ook nog een verschil in de activiteiten die je als deelnemer met indicatie kunt doen. Je kunt dan namelijk zowel binnen als buiten werken. Buiten wordt gewerkt in de schuur, tuin, bij de voedselbank en met de dieren van de boerderij. Binnen kunnen de deelnemers werken bij de hobbyclub, koken, kletsen en kaarten. Het afgelopen jaar hebben we veel getekend en geknutseld daarnaast wordt er ook graag met diamond-painting en vilt gewerkt.


Als je naar de inloop (IVI) komt

Ook zonder indicatie ben je bij ons van harte welkom, dit is een stuk vrijblijvender en laagdrempeliger. We houden voor de inloop niet precies bij wie wanneer komt, en je kunt dus gewoon binnen lopen voor een kopje koffie en een luisterend oor (wel wordt de voornaam van de mensen geregistreerd, zo weten we wie er is en hebben we bij calamiteiten een actuele presentie lijst).  

Als je naar de inloop komt,  stellen we geen doelen op en is er ook geen intake gesprek. Normaal gesproken wordt je ook niet begeleid door een onze begeleiders . De IVI draait in de basis op vrijwilligers, mensen die een kopje koffie met je drinken, een luisterend oor bieden en je helpen bij het handwerken of een potje met je kaarten.

Als zich een probleem voordoet bij de deelnemers van de IVI, zoals bijvoorbeeld su´cidale uitingen, angst aanvallen, psychoses of een depressie of er is op een andere manier behoefte aan professionele begeleiding, dan kunnen de vrijwilligers van de IVI dit signaleren (hiervoor hebben ze de training Mental Health First Aid gevolgd) en terug vallen op  onze professionele begeleiders, die zullen het vervolgens van de vrijwilliger overnemen en verder oppakken.

Omdat de IVI geen professionele begeleiding biedt, behalve in geval van nood, kan het zijn dat we na verloop van tijd met je bespreken of het niet beter zou zijn om een  indicatie voor je aan te vragen, zodat we je echt kunnen helpen en begeleiden. We doen dit alleen als je een meer professionele begeleiding nodig hebt. 

Op het moment dat je meer begeleiding nodig hebt dan de vrijwilligers kunnen bieden, of als je buiten met de zorgboer wilt werken, ga je dus over van de inloop naar de ge´ndiceerde zorg. Bij deze overstap, van indicatie vrije zorg naar ge´ndiceerde zorg wijzen we je altijd op de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgboerderij, je kunt dan kiezen voor Zorgboerderij de Hooiberg, maar ook voor een van de andere zorgboerderijen in de regio. 


Jaar van opening

Wij zijn in 2003 als zorgboerderij gestart.