De Hooiberg

Wie zijn we?

Wij zijn Ruud en Maria Meijer. In 2003 hebben we onze zorgboerderij, samen met Stichting De Boei (later GGzE) opgezet. Na 15 jaar fijn te hebben samengewerkt, hebben we er voor gekozen om vanaf 1 juli 2018 onafhankelijk verder te gaan. 

Samen met onze dochter Els, onze vaste begeleider Joy en onze vrijwilligers blijven we op de zorgboerderij werken met mensen met een psychische aandoening. Bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Korsakov, psychoses, verslavingsproblematiek, angstaanvallen of een depressie.


We zijn gevestigd aan de Bredasebaan 18 in Bladel. Hier vind je naast de zorgboerderij, ook een biologisch melkveebedrijf en de Voedselbank Bladel. De bijzondere samenwerking tussen deze bedrijven biedt een breed scala aan mogelijkheden voor onze deelnemers.Ons doel

Als je bij ons naar de zorgboerderij komt, gaan we samen werken, samen eten, samen lachen en samen praten. Zoals het gaat in een boerengezin. We gaan samen terug naar de basis.

Het is ons doel, je elke dag met een beter gevoel naar huis te laten gaan dan waarmee je gekomen bent. Je zult merken, eigenlijk al vanaf de eerste dag, dat je je beter voelt door te helpen op de boerderij, bij de voedselbank, in de keuken of samen te knutselen in de hobbyclub. 


De deelnemers die bij ons komen zijn allemaal mensen met een bijzonder verhaal. Doordat iedereen zichzelf mag zijn, heerst er een gevoel van veiligheid en oprechtheid. Wij willen de deelnemers heel graag weer de kracht geven om te groeien, zodat ze trots op zichzelf zijn en zich gewaardeerd voelen. Dit kun je ook terug lezen in het waargebeurde verhaal van een van onze deelnemers,  Brenda, je vind haar verhaal onder de nieuws berichten.


Het werk

De samenwerking met de Voedselbank Bladel en het biologische melkveebedrijf is uniek. Door mee te helpen op de boerderij of bij de voedselbank ervaren de deelnemers dat ze geen hulpvrager meer zijn maar hulpgever. Sommige van onze deelnemers hebben naast een indicatie zelfs een vrijwilligers contract, ze ontvangen een vrijwilligersvergoeding voor het werk dat ze doen. Door productief bezig te zijn voelen de deelnemers zich weer gewaardeerd. Voor sommige deelnemers geldt dat ze voor het eerst in jaren weer oprecht bedankt worden voor hun hulp. Ze betekenen iets voor een ander, en dat voelt goed.


We vinden het belangrijk dat elke deelnemer in zijn of haar eigen tempo kan werken, als deelnemer geef je dus zelf aan wat je wel en vooral ook wat je niet kan. Als mee wilt helpen, kun je zelf kiezen voor de werkzaamheden die jou het meeste aanspreken. 


Je kunt bijvoorbeeld samen met de zorgboer en begeleiders:


 • kalfjes verzorgen
 • werken in de moestuin
 • eten halen voor de voedselbank bij winkels en boeren
 • eten voor de voedselbank sorteren
 • werken met hout en metaal in de schuur
 • de lunch bereiden
 • kaarten of gezelschapsspellen doen
 • vind je iets anders leuk? Dan kan dat natuurlijk ook

  

Behalve al deze activiteiten beschikt onze zorgboerderij ook nog over een eigen hobbyruimte. Onze ervaring is dat veel deelnemers het heerlijk vinden om creatief te werken in onze uitgebreide hobbyruimte. Met hulp van onze vrijwilligers kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

 • Tekenen en kleuren.
 • Een schilderij maken d.m.v. Diamond painting.
 • Kalligraferen.
 • Moza´eken.
 • Borduren etc. etc.

Inloop

Het leuke aan onze boerderij is dat we ook een inloop hebben, hier kun je ook zonder zorgindicatie altijd binnenlopen om zomaar een kop koffie met elkaar te drinken of samen een potje te kaarten, te knutselen of te kletsen. Lekker laagdrempelig en vrijblijvend.


De inloop (IVI) bevind zich in dezelfde ruimte als de zorgboerderij. Dit vinden zowel de bezoekers van de IVI als de bezoekers van de zorgboerderij heel erg fijn.


Een gezellige gezonde lunch

Iedere dag lunchen wij gezellig met zijn allen samen. Deelnemers, vrijwilligers en begeleiders kunnen voor het bescheiden bedrag van Ç2,- (afhankelijk van de maaltijd) mee eten. Als je het leuk vindt kun je de vrijwilligers helpen met het bereiden van de verse lunch, als het kan koken ze met groentes uit onze eigen moestuin. 


Iedere dag wordt er weer een ander gerecht op tafel gezet. Bijvoorbeeld stamppot met worst, een wrap met verse groenten en vlees, hamburgers met salade of een maaltijdsoep.


Naast de gezellige lunch hebben we ook elk jaar een aantal grote activiteiten zoals de picknick, de BBQ en de bingomiddag.


Twee soorten zorg

Zoals hierboven al benoemd wordt, biedt onze zorgboerderij twee verschillende vormen van zorg aan:

 •  Ge´ndiceerde zorg (zorgboerderij)
 •  Indicatievrije zorg (IVI)

Graag willen we het verschil tussen de verschillende vormen uitgebreider uitleggen.


Als je met indicatie naar de zorgboerderij komt 

Deelnemers met een zorgindicatie komen op vaste dagen in de week naar de zorgboerderij. Het hebben van een indicatie geeft al aan dat deelnemers professionele hulp nodig hebben die onze vrijwilligers alleen, niet kunnen bieden. Er zijn voor deze deelnemers dan ook altijd professionele hulpverleners aanwezig. Mochten deelnemers nog niet beschikken over een geldige zorgindicatie maar wel deze vorm van hulp nodig hebben kunnen we helpen bij het aanvragen van een indicatie.


Tijdens het intakegesprek achterhalen we samen wat je wilt gaan bereiken op de zorgboerderij. Hulpvragen kunnen heel divers zijn. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld op zoek zijn naar manieren om hun leven te structureren, het leren om contact te maken met anderen of het hebben van zinvolle dagbesteding. Samen gaan we kijken wat jou doel is en hoe je dit doel zou kunnen behalen. Onze professionele begeleiding en de zorgboer helpen je hierbij.  Je zult merken dat je door de gezellige sfeer al snel je draai gevonden hebt. 


Als deelnemer kun je goede en slechte dagen hebben. Dat respecteren we en daarbij wil onze professionele begeleiding je graag ondersteunen. Als het nodig is, wordt er contact gezocht met een eventuele (professionele) begeleider in de thuissituatie om door middel van goede samenwerking zo snel mogelijk de juiste hulp te kunnen bieden. 


Naast de professionele hulpverlening zit er ook nog een verschil in het aanbod van activiteiten. Met een indicatie kun je namelijk zowel binnen als buiten werken.


Buiten wordt gewerkt in de schuur, tuin, bij de voedselbank en met de dieren van de boerderij. Binnen kunnen de deelnemers werken bij de hobbyclub, koken, praten en kaarten. 


Als je naar de inloop (IVI) komt


Ook zonder zorgindicatie ben je van harte welkom op de inloop van onze zorgboerderij. Deelname is een stuk vrijblijvender en laagdrempeliger. Er vindt geen intakegesprek plaats en er worden geen vastgestelde doelen gehanteerd. In principe wordt je ook niet direct begeleid door onze professionele begeleiding. Vrijwilligers dragen zorg voor het begeleiden van de inloop. Mensen die een luisterend oor bieden, een kop koffie met je drinken en helpen bij hobby- en ontspanningsactiviteiten. We houden voor de inloop niet precies bij wie wanneer komt, wel wordt de voornaam van de mensen geregistreerd, dit om bij eventuele calamiteiten te altijd te beschikken over een actuele presentie lijst.


Onze vrijwilligers zijn getraind in Mental Health First Aid en kunnen signalen voor (ontstaan van) ernstigere psychische problematiek en de behoefte aan professionele hulp herkennen. Direct kan dan worden teruggevallen op de aanwezige professionele hulpverlening die de begeleiding van de vrijwilligers kunnen overnemen.


Op het moment dat je meer begeleiding nodig hebt dan de vrijwilligers kunnen bieden, of als je buiten met de zorgboer wilt werken, is het nodig om van de inloop naar de ge´ndiceerde zorg over te gaan. Bij deze overstap, wijzen we onze deelnemers altijd op de mogelijkheid om over te stappen naar een andere dagbesteding. Je kunt zelf kiezen of je de ge´ndiceerde zorg bij ons wilt afnemen of bij een van de andere zorgboerderijen in de regio. 


Vragen?

Mocht je na het bezoek aan onze website nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.  Dit kan door een mail te sturen aan info@zorgboerderij-bladel.nl of door te bellen met 0497-844325 of 0497-386558. We staan je graag en vrijblijvend te woord. 


Jaar van opening

Wij zijn in 2003 als zorgboerderij gestart.