De Hooiberg

Wie kunnen op de boerderij terecht?

Tussen haakjes staat het aantal mensen dat op dit moment op de boerderij zorg ontvangt
- mensen met psychische of psychiatrische problemen (13)
- (ex-)verslaafden (3)
- mensen met een autistische stoornis (1)
- mensen die burn-out zijn geraakt (1)
- mensen met niet aangeboren hersenletsel (1)

Maximum aantal deelnemers per dag: 20

We op de zorgboerderij herstelondersteunende zorg aan mensen met een psychische aandoening, hierbij kun je denken aan mensen die last hebben van een depressie, psychoses, angstaanvallen, een bipolaire stoornis, verslavingsproblematiek of andere psychische klachten. De zorgzwaarte voor de GGZ groep gaat tot GGZ5b.

Daarnaast komen er licht verstandelijk gehandicapten bij ons met gedragsproblematiek. De zorgzwaarte voor deze groep gaat tot VG6 

Welke zorg gaat de boerderij bieden?

- arbeidstoeleiding
- dagbesteding/dagverzorging

Is er nog plaats?

 madiwodovrzazo betekenis van de icoontjes:
's ochtends   De zorgboerderij is gesloten
's middags   De zorgboerderij is open en heeft plaats
's avonds   De zorgboerderij is open, maar heeft op dit moment geen plaats

wij zijn elke maandag, woensdag en vrijdag geopend van 9:30 tot 15:00.

Op feestdagen zijn we gesloten

Kwaliteitskeurmerk

In maart 2008 is het keurmerk "Kwaliteit laat je zien" aan deze boerderij verleend. De certificering omvat de dagbesteding, logeer-, crisis- en vakantieopvang en kortdurend verblijf. “Wonen” is geen onderdeel van de certificering.

Jaarverslagen kwaliteitssysteem

Jaarverslag 2019: jaarverslag is niet online beschikbaar
Jaarverslag 2018: klik hier voor het jaarverslag
Jaarverslag 2017: klik hier voor het jaarverslag

Landelijk Klachten regeling Landbouw en Zorg

De Hooiberg heeft een klachtenreglement en is sinds oktober 2012 aangesloten bij de Landelijke klachtencommissie Landbouw en Zorg en de Erkende Geschillencommissie Landbouw en Zorg.

Verbinding landbouw en zorg

De zorgboerderij is zelfstandig en de financiering gebeurt buiten de zorginstelling om, bijvoorbeeld via PGB
Zorgaanbod

Sinds juli 2018 valt de geïndiceerde zorg direct onder zorgboerderij de Hooiberg. We hebben met verschillende gemeentes een contract voor wanneer de financiering via de WMO loopt. De gemeentes waarmee we een contract hebben zijn:
Bladel
Reusel
Eersel
Oirschot
Bergeijk
Veldhoven

Daarnaast kunnen mensen ook met een PGB bij ons komen, dit gebeurd vaak wanneer iemand onder de WLZ valt.

We bieden 2 zorgproducten:

Indicatievrije zorg
Deelnemers met indicatie (WMO of PGB)
Ambulante zorg (thuis) (WMO)

De deelnemers van de zorgboerderij met een indicatie komen structureel naar de zorgboerderij en hebben een zorgvraag, er wordt een indicatie voor ze aangevraagd en we houden een intake gesprek waarbij we de doelen vaststellen en een plan bedenken om deze persoonlijke doelen te halen. Bij het bezoek aan de zorgboerderij werken de professionele begeleiders met de deelnemers aan deze doelen. Tussentijds hebben onze begeleiders ook contact met de begeleiders van deze deelnemers als dat nodig is, als de deelnemers met indicatie niet naar de zorgboerderij komen worden ze gebeld om te achterhalen waarom ze niet zijn gekomen en proberen we ze te motiveren om toch te komen.

Daarnaast zit er ook nog een verschil in de activiteiten die de deelnemers kunnen doen. De geïndiceerde deelnemers kunnen zowel binnen als buiten werken. Buiten wordt gewerkt in de schuur, tuin, bij de voedselbank en met de dieren van de boerderij. Binnen kunnen de deelnemers werken bij de hobbyclub, daar worden allerlei creaties gemaakt die later op markten verkocht worden. Het afgelopen jaar hebben we veel getekend en geknutseld daarnaast wordt er ook graag met diamond-painting en vilt gewerkt.

Deelnemers van de IVI

Het is voor de deelnemers van de IVI wat laagdrempeliger om te komen, ze hebben geen indicatie en er wordt niet bijgehouden wie wanneer komt, ze kunnen dus gewoon binnen lopen voor een kopje koffie (wel wordt de voornaam van de mensen geregistreerd, zo weten we wie er is en hebben we bij calamiteiten een actuele presentie lijst). Het is dus een stuk laagdrempeliger en vrijblijvender. We stellen voor de deelnemers van de IVI geen doelen op, er is geen keukentafel gesprek en normaal gesproken worden ze ook niet begeleid door een professional. De IVI draait in de basis op vrijwilligers, mensen die met de deelnemers koffiedrinken, een luisterend oor bieden en ze begeleiden bij het handwerken of een potje met ze kaarten.

Als zich een probleem voordoet bij de deelnemers van de IVI, zoals bijvoorbeeld suïcidale uitingen, angst aanvallen, psychoses of een depressie of er is op een andere manier behoefte aan professionele begeleiding, dan kunnen de vrijwilligers van de IVI dit signaleren (hiervoor hebben ze de training Mental Health First Aid gevolgd) en terug vallen op de professionele begeleiding, die zal het vervolgens van de vrijwilliger overnemen en verder oppakken.

Omdat de IVI geen professionele begeleiding biedt, behalve in geval van nood, kan het zijn dat er na verloop van tijd met de deelnemer wordt besproken dat het beter voor ze is om een indicatie aan te vragen. We doen dit alleen als ze een meer professionele begeleiding nodig hebben. Op dat moment gaan ze dus over van de IVI naar de geïndiceerde zorg. Bij deze overstap, van indicatie vrije zorg naar geïndiceerde zorg wijzen we cliënten altijd op de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgboerderij, ze kunnen kiezen voor Zorgboerderij de Hooiberg, maar ook voor een van de andere zorgboerderijen in de regio..

Het is de bedoeling dat deze gegevens minimaal eenmaal per drie maanden gecontroleerd worden. De gegevens van De Hooiberg zijn op 2 februari 2020 voor het laatst gecontroleerd.