Zorgboerderij den Hof

Wie zijn we?

Zorgboerderij den hof is in is in 2004 opgericht door de familie Oerlemans. Motivatie om een zorgboerderij te beginnen was om de rust en ruimte te delen met mensen die minder bedeeld zijn in de samenleving om op die manier iets terug te geven aan de gemeenschap, omdat we zelf zo enorm genieten van het leven tussen dier en natuur. Ook vinden we het erg belangrijk om te kijken naar iemands mogelijkheden in plaats allen naar de onmogelijkheden. Dit bekrachtigd mensen en vergroot het zelfvertrouwen Het bedrijf bestaat uit 3 takken de belangrijkste is de melkveehouderij, daarnaast is er een boerderijwinkel met terras zodat wandelaars en klanten in het bos kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie. En dan is er dus ook de zorgboerderij In eerste instantie hebben we 10 jaar samengewerkt met Novadic-Kentron en waren we dus alleen zorgboerderij voor cliŽnten van de verslavingszorg. In de loop der jaren werd duidelijk dat er bij veel meer mensen behoefte was aan de rust en structuur van een zorgboerderij en hebben we dus besloten om ons aanbod te verruimen. Op dit moment bieden we dan ook plaats aan 12 mensen met verschillende hulpvragen. Ons belangrijkste speerpunt is dat we door een goede sfeer en een veilige plek mensen verder kunnen helpen met hun eigen hulpvraag. Dit gebeurt door helder af te spreken met welk doel je naar de boerderij komt en daar dan een plan aan te koppelen hoe je dat zou kunnen bereiken op de boerderij. De begeleiding word verzorgd door de boer en boerin en een daarvoor opgeleide medewerkers. Het is een familiebedrijf waar elk mens gewaardeerd word en waar we ernaar streven om ieders kwaliteiten te versterken. Door de ervaring van de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de boerderij ook een goede plek is voor het onderzoeken van je eigen mogelijkheden en wensen tbv je arbeidstoekomst.


Het werk

'S morgens beginnen we met een kop koffie, tijdens dat moment checken we in en kijken hoe iedereen er die dag voor staat. Als er bijzonderheden zijn wordt hier rekening mee gehouden. Daarna worden de werkzaamheden besproken en verdeeld , de werkzaamheden proberen we zo goed mogelijk aan te laten sluiten op ieders individuele doelen . De verzorging van de dieren is altijd het belangrijkste en staat dus altijd als eerste op het programma. Dit betekent dus melk en voer geven aan de kalfjes, zo nodig het uitmesten van stallen, verplaatsten van koeien in het buitengebied en controleren van hun welzijn. Daarna volgt de rest van het werk. Dit varieert nogal afhankelijk van weer en seizoen maar ook door individuele wensen en kwaliteiten van de hulpboeren. Voorbeelden zijn : werken in de moestuin, helpen in de winkel, onderhouden van weilanden en bedrijf en het bijhouden van het net aangelegde blote voetenpad . In samenwerking met Brabants landschap wordt er ook meegeholpen aan het onderhoud en ontwikkeling van omliggende natuurgebieden. Tussen de middag word er gezamenlijk geluncht en aan het eind van de dag sluiten we weer af met wat te drinken en een korte nabespreking.

* werkbespreking * verzorging van de dieren * schoonhouden van de gezamenlijke ruimtes (kantine/sanitair) * onderhoud weilanden * bos/landschap onderhoud * zo mogelijk het gezamenlijk koken van soep voor de lunch * werken in de moestuin * helpen met de winkel en het terras


Jaar van opening

Wij zijn in 2004 als zorgboerderij gestart.