Zorgboerderij Hesselshoeve

Over een paar maanden plek

Het appartement wordt momenteel (april 2019) gerenoveerd en er worden 2 studio's gerealiseerd met een eigen keukenblok en badkamer.

Binnen enkele maanden zal er daarmee een plek vrij komen.

4 april 2019

Vijfde Nieuwsbrief

Hallo allemaal, Nummer 5, 5 juni 2014

De tijd vliegt, het is dan ook de hoogste tijd om jullie weer bij te praten. De bouw is in de afrondende fase en de opening van de Woonzorg aan de Rollestraat komt steeds dichterbij.

Feest op de boerderij

In tussentijd hebben we niet stilgezeten, zowel drukke tijden in de bouw beleefd als drukte met de voorbereidingen voor een groot feest in het weiland aan de Landweg. Johan en Suzanne zijn op 23 mei getrouwd. Het weiland achter de boerderij was omgetoverd tot een trouwlocatie op stropakjes en er was een grote tent neergezet voor het avondfeest. Het was een geweldige dag.

Verhuizing naar de Rollestraat

Ondertussen werd er door Johan en Linda geklust in het voorhuis van de Rollestraat. Het laminaat uit het vorige huis kwam nog van pas. Na lang speuren een leuk behang voor Daan uitgezocht (zonder lange levertijd). Het schoonmaken en verhuizen was nog een behoorlijke klus. Bedankt voor diegenen die ons daarbij geholpen hebben. Op hemelvaartsdag hebben Johan, Linda en Daan hun intrek genomen.

De voortgang van de bouw aan de Rollestraat

De oplevering heeft inmiddels plaatsgevonden met bouwkundig adviesbureau van der Salm en de aannemer, bouwbedrijf van Kampen. Er zijn nog wat kleine dingen die moeten gebeuren, het einde is in zicht.

Het straatwerk is klaar, er is een privé-oprit en een oprit voorzien van acht parkeervakken. De terrassen zijn aangelegd, er is heg geplant, alleen de schuttingen zullen nog geplaatst moeten worden. De keukens zijn geplaatst en de tegels voor bij de keukens zijn in bestelling.

Schilder Koning is voornamelijk nog bezig met schilderwerk zowel binnen als buiten. De houtvergasser is ook aangesloten en onlangs heeft hij al proef gedraaid en installatiebedrijf Klok is afgelopen maandag gestart met het leggen van de zonnepanelen.

Hoewel het al wat laat in het seizoen was, hebben we toch nog een begin gemaakt met de moestuin aan de Rollestraat. Het project kan nog alle kanten op. Er zijn grindtegels bij iemand uit Diever opgehaald om in de toekomst paden in de moestuin te maken.

Inmiddels is het gras gezaaid en zijn er al wat plantjes uitgezet en is het wachten op regen, afgewisseld met zon, zodat het rondom het erf mooi groen kan worden.

De opening

Vanaf 16 juni komt de eerste bewoner wonen en twee bewoners van de zorgboerderij zullen later deze maand naar de Rollestraat verhuizen.

Vrijdag 20 juni zal er open huis zijn en zaterdag 21 juni doen we mee aan de open dag van de zorgboerderijen, waar zowel de Woonzorg als de Zorgboerderij aan de Landweg te bezichtigen zijn.

Jullie zijn van harte welkom om met het open huis of tijdens de open dag een bezoek te brengen.

Met vriendelijke groeten,

Familie Hessels

5 juni 2014

Vierde Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Woonzorg Hesselshoeve

Hallo allemaal, Nummer 4, 25 april 2014

Alweer een maand verder, en in een maand kan ontzettend veel werk worden verzet.

Elke keer als we een kijkje komen nemen op de bouw, dan wordt er wel een vraag gesteld over hoe we de afwerking willen hebben.


De voortgang van de bouw aan de Rollestraat

Er stonden de afgelopen weken veel auto’s in de Rollestraat, er werd met man en macht gewerkt. Ieder had zo zijn eigen vertrek waar hij mee bezig was. De timmerman was klaar met het zetten van de plinten, de stukadoor plakte alles af voor het spacken en de schilder ging erachteraan met het plakken van glasvlies. De tegelzetter zorgde er ook vaak voor dat de elektricien maar in een ander vertrek verder moest werken.

De aannemer, Bouwbedrijf van Kampen, is met de bouw in de afrondende fase. Deze week zijn de trappen geplaatst, de deuren worden afgehangen en het laatste timmerwerk moet nog gebeuren. De laatste loodjes nemen altijd meer tijd in beslag dan gedacht. De oplevering komt steeds dichterbij, de laatste bouwvergadering heeft al plaatsgevonden.

 

Installatiebedrijf Klok is afgelopen weken druk met het plaatsen van het sanitair, het gereed maken van de technische ruimte en er is een begin gemaakt met het installeren van de houtvergasser.

De schilders hebben grotendeels beneden het glasvliesbehang geplakt en kozijnen zowel binnen als buiten al gegrond en afgelakt. Op sommige plekken is het nog te vochtig om behang te plakken, dus dan zoekt de schilder ook een andere klus op.

Ook de Cai kabels zijn geplaatst en dat betekent dat we al televisie en internet kunnen ontvangen.

Inmiddels is er ook begonnen met het straatwerk van meer dan 1000m2 rondom de woning, nadat Bruinenberg, het grondverzetbedrijf het riool in orde heeft gemaakt en het straatwerk heeft uitgezet.

De stratenmakers van Otten Infra BV zijn enthousiast bezig met deze klus.

Een aantal werkzaamheden, zoals het plaatsen van vaste kasten en het maken van bijkeukens staan nog op de ‘to do list’.

Halverwege mei zal er gestart worden met het plaatsen van de keukens. De tegels daarvoor zijn bewust nog niet uitgezocht. Vanaf een plaatje is het erg lastig om een bijpassende kleur te zoeken.

    

Duurzaamheid van de nieuwbouw

Het is zeker dat er op de nieuwbouw gewerkt gaat worden met een warmtepomp. Deze zal in de zomermaanden energie opwekken, daardoor hoeft er in de zomer geen hout gestookt te worden. Het is de bedoeling dat er op de korte kant van de loods zonnepanelen worden gelegd, zodat wij de energie behoefte kunnen opwekken. We zijn er echter nog niet uit hoe en wat het gaat worden.

 

Vooraankondiging open dag

Voorzichtig durven we te noemen dat we op 21 juni 2014 mee zullen doen met de open dag voor de zorgboerderijen. Een mooie gelegenheid om de nieuwbouw aan de buitenwereld te showen.

 

Wij gaan snel verder met de ‘finishing touch’, het einde is in zicht wat betreft de nieuwbouw, we staan daarmee weer aan het begin van een nieuwe uitdaging!

Met vriendelijke groeten,

Familie Hessels

25 april 2014

Derde nieuwsbrief

Nieuwsbrief Woonzorg Hesselshoeve

Hallo allemaal, Nummer 3, 24 maart 2014

Onvoorstelbaar wat een voorjaarsweer de afgelopen weken en dat zo vroeg in het jaar. Er is dan ook weer volop drukte op het platteland, de boeren in de omgeving hebben het voorjaar in hun bol! ;-)

Gesetteld in Wapse

Op 7 maart zijn Johan, Linda en Daan verhuisd en 17 maart hadden we de koopoverdracht van het huis in Oldemarkt. Nu zijn we tijdelijk gesetteld in het park Nieuwland te Wapse. Dat is prima vertoeven, een waar vakantiegevoel door het groen rondom het huisje, de vogels die fluiten en de zon die er al snel voor zorgt dat we buiten kunnen zitten. Een heerlijke plek om tot rust te komen en op te laden voor de uitdaging die ons te wachten staat aan de Rollestraat.

De voortgang van de bouw aan de Rollestraat

De bouw door Bouwbedrijf van Kampen gaat vlot en het huis krijgt steeds meer zijn uiteindelijke vorm. Intussen staan de buitenmuren, de kozijnen en al het glas zit erin, de dakpannen liggen erop, de leidingen van de vloerverwarming en de cementdekvloer beneden zitten erin (op de eerste verdieping nog niet), alle leidingen zitten in de muur en het stukadoorswerk is klaar.

Er is een begin gemaakt aan het tegelen van de badkamers en het aftimmeren. Ondanks het mooie weer is het wel vochtig in het gebouw en staan er bouwdrogers om het drogen te bevorderen en dan kunnen de tegelzetters aan de slag met de vloeren.

Elke twee weken is er een bouwvergadering, begeleid door bouwkundig adviesbureau Van der Salm en daar komen voor ons ook opdrachten uit voort, zoals het kiezen van de kleur voegwerk van de buitenmuur en de vloer voor appartement 4. Aangezien dat appartement aan de privéwoning grenst en we daar een vloer willen die beter het geluid dempt dan een tegelvloer. Af en toe vergt de aftimmering wat aanpassing ten opzichte van de huidige tekening, zoals het wegwerken van de afvoerbuizen met een koof of door het verlagen van het plafond in de badkamer. En zo zijn de keukens vorig jaar al uitgezocht, bij het inmeten blijkt dat er qua afmeting wat aanpassingen nodig zijn.

De loods die door Olijve gebouwd wordt, is grotendeels klaar. Alleen de roldeur zal nog geplaatst worden. En afgelopen week zijn de spanten van de kapschuur gezet en heeft deze ook zijn hoogste punt bereikt.

Verwarmen van de nieuwbouw

In deze nieuwsbrief zou er aandacht besteed worden aan de warmtevoorziening van de nieuwbouw die aangelegd gaat worden door Installatiebedrijf Klok te Diever. Er komt een houtvergasser van Fröling in die de gehele woning en de afgesloten werkplaats in de loods zal verwarmen door middel van vloerverwarming. De warmwatervoorziening zal ook door middel van de houtvergasser worden verzorgd. Naar schatting zullen we daar jaarlijks 80m3 hout voor nodig zijn.

Voor de rest zijn we nog aan het kijken of het interessant is om in de zomer de warmwatervoorziening op te wekken met een warmtepomp en de benodigde energie op te wekken met zonnepanelen. Er komt geen gasaansluiting in de gehele nieuwbouw. Alle keukens krijgen een inductiekookplaat.

Cliënten werven

Ondertussen zijn we ook bezig met het werven van cliënten. Twee cliënten vanuit de Landweg stromen door naar de Rollestraat in de appartementen. Er heeft zich een nieuwe cliënt aangemeld voor de Rollestraat. Dan komt er één kamer vrij aan de Landweg en is er nog één appartement en twee kamers vrij aan de Rollestraat.

Al met al zijn wij op dit moment zeer tevreden over de voortgang van de bouw. We houden jullie op de hoogte en kom gerust een keer kijken.

Met vriendelijke groeten,

Familie Hessels

24 maart 2014

Tweede nieuwsbrief

Nieuwsbrief Woonzorg Hesselshoeve

Hallo allemaal, Nummer 2, 11 februari 2014

Het is alweer een tijdje geleden dat de eerste nieuwsbrief in jullie postvak belandde. In tussentijd is er dan ook veel gebeurd. In de kerstvakantie werd er weliswaar niet gebouwd, toch zijn er een aantal hoogtepunten waar we jullie van op de hoogte willen stellen. Er is tweemaal gezinsuitbreiding gekomen en het huis in Oldemarkt is definitief verkocht. De winter heeft niet doorgezet waardoor de bouw na de vakantie weer vlot voortgezet kon worden.

Gezinsuitbreiding

Hessel en Herma, inmiddels opa en oma, dachten zich in de eerste week van januari voor te bereiden op deze titel. De baby´s konden niet wachten en wilden meegenieten van de grotemensen-wereld. Beiden te vroeg geboren, maar wel gezond. Op 24 december is Mees geboren, zoon van Johan H. en Suzanne. En al snel volgde Daan op 2 januari, zoon van Linda en Johan B. Misschien zijn het wel de potentiële bedrijfsopvolgers voor de zorgboerderij en de woonzorg, wie weet… Daan en Mees voor het eerst bij elkaar op visite, welkom op deze wereld! Woning verkocht In november hebben Linda en Johan het huis in Oldemarkt te koop gezet, omdat zij hun intrek zullen nemen in de woning aan de Rollestraat. De verkoop ging sneller dan gepland, binnen 9 dagen was er een bod binnen en deze werd aanvaard. 30 december was de verkoop officieel rond. (Wie had dat durven dromen in deze tijd?) Daarom zullen Linda en Johan vanaf maart tijdelijk gaan huren in Wapse, tot dat de woning aan de Rollestraat klaar is.

De voortgang van de bouw aan de Rollestraat

Begin november was de start van de nieuwbouw van Woonzorg Hesselshoeve. De woonlocatie is in samenwerking met de familie Hessels, ontworpen door bouwkundig ontwerp- en adviesbureau Van der Salm uit Dwingeloo. Door het zachte weer van de afgelopen tijd, kon de aannemer, bouwbedrijf Van Kampen, uit Wapse vlot doorwerken, zodat ze voor de kerstvakantie al uit de grond waren.

Begin januari werd er gelijk gestart met het metselen van de binnenmuren, waardoor goed zichtbaar werd hoe alle vertrekken eruit kwamen te zien. 29 januari kwamen de verdiepingsvloeren erop wat het geheel veel deed veranderen. Dinsdag 4 februari werd het dak geplaatst en de vlag op de top gezet! Nu pas is goed te zien hoe mooi en groot het geheel wordt. Tijdens de bouw van het woonhuis, wordt er ook gewerkt aan de bouw van de loods, dit wordt door Olijve gedaan. Hier staan alle spanten al rechtop en in week 7 zal hier de wanden en het dak van worden geplaatst.

De volgende nieuwsbrief willen wij jullie op de hoogte stellen over hoe de nieuwbouw verwarmd gaat worden, installatiebedrijf Klok uit Diever levert hier een bijdrage aan. Wij willen jullie danken voor de vele leuke reacties die wij hebben ontvangen op de eerste nieuwsbrief. Mochten jullie nog meer mensen weten die belangstelling bij de nieuwsbrief hebben, laat het weten per mail aan Linda@hesselshoeve.nl. En kennen jullie iemand die ons kan helpen met het opzetten van een website dan horen we dat graag.

Tot de volgende brief!

Met vriendelijke groeten,

Familie Hessels

11 februari 2014

Eerste nieuwsbrief

Nieuwsbrief Woonzorg Hesselshoeve

31 december 2013

Hallo allemaal,

Langs deze weg lijkt het ons leuk om jullie op de hoogte te brengen van de vorderingen voor de nieuw te bouwen Woonlocatie aan de Rollestraat in Wapse.

Voor een aantal is bekend wat we doen op de huidige zorgboerderij aan Landweg 4 in Wapse, voor de anderen volgt hier een korte weergave van onze start als zorgboerderij.

Zorgboerderij Hesselshoeve

Het begon in 2002 met het opvangen van cliënten van het nabijgelegen behandelcentrum ‘Trajectum Hoeve Boschoord’, waarbij reïntegreren in de maatschappij voorop stond. Het werk boeide ons en sinds 2006 hebben wij een zorgboerderij, het betreft kleinschalige woonzorg in een natuurlijke omgeving. Voor ons is het een geheel andere invulling van het boer zijn geworden. Het samen iets doen op de boerderij biedt een uitdaging en geeft een ieder voldoening. Bovendien is er altijd wel wat te doen. We bieden dagbesteding in de vorm van leer- werktrajecten, en waar deelnemers de AKA-opleiding in praktijk kunnen brengen. Een gedeelte van het achterhuis is verbouwd tot een gemeenschappelijke leefruimte met boven twee kamers, inmiddels is er een derde kamer bijgekomen. Er wonen drie deelnemers, de woonkamer is zowel voor hen als voor ons toegankelijk. Het gaat om een begeleid woontraject waarin de deelnemers in de vorm van ondersteunende en activerende begeleiding ‘leren, wonen en leven’ op de boerderij. Tevens is het mogelijk om elders dagbesteding te volgen. Zo krijgen de deelnemers ervaring in diverse bedrijfstakken (o.a. akkerbouw) en kunnen ze onderzoeken wat het beste bij ze past.

Woonzorg Hesselshoeve

Om tegemoet te komen aan het zelfstandig begeleid wonen, hebben we al geruime tijd plannen om appartementen te bouwen op de aangekochte boerderij aan Rollestraat 37 in Wapse, op 500 meter van de huidige zorgboerderij. In oktober 2013 was de bouwvergunning rond en is de oude boerderij gesloopt. Begin november is er gestart met de nieuwbouw.

Het voorhuis zal worden bewoond door de familie Hessels om de begeleiding te verzorgen. Er komen vier ruime woonappartementen en twee kamers die dienen als doorstroomfunctie. De vier appartementen zijn voorzien van een eigen keuken, douche en slaapkamer. De twee kleinere kamers zijn een zit-/slaapkamer die een douche zullen delen. Verder beschikt het over een kantine die ingezet kan worden voor gezamenlijke activiteiten voor beide locaties.

We zijn zo vrijblijvend geweest om onze eerste nieuwsbrief met jullie te delen. Mocht je hier geen belangstelling voor hebben, stuur dan een mail naar Linda@hesselshoeve.nl.

Voor nu willen wij als familie Hessels jullie allemaal een voorspoedig 2014 wensen!

31 december 2013

Bouwvergunning is rond!

Inmiddels is de bouwvergunning rond en is de oude boerderij gesloopt! Zoals gezegd komt de nieuwbouw aan Rollestraat 37 en dat is op ongeveer 500 meter afstand van de huidige locatie aan Landweg 4. Ook staan de heipalen al in de grond voor de nieuw te bouwen locatie. Er worden al volop keuzes gemaakt over de inrichting van de nieuwbouw om de bouw zo spoedig te laten verlopen.

We willen (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking en/of psychische hulpvraag daar een woonplek aanbieden. In combinatie met de zorgboerderij aan Landweg 4 kan er dagbesteding worden geboden, tenzij je zelf de wens hebt en in de gelegenheid bent om een grotere afstand af te leggen voor een andere werkplek.

Het zal gaan om vier ruime appartementen en twee kamers (die dienen als doorstoomfunctie). De vier appartementen zijn voorzien van een eigen keuken, douche en slaapkamer. De twee kleinere kamers zijn een zit-/slaapkamer die een douche zullen delen. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte, die dient als kantine en ingezet kan worden voor gezamenlijke activiteiten, ook met de deelnemers die aan de Landweg wonen. Er zal een voorhuis bijkomen, waar de familie Hessels zijn intrek zal nemen om de begeleiding te verzorgen.

Om in aanmerking te komen voor de zorg en begeleiding van de Hesselshoeve is een indicatie op basis van PGB nodig. Wij hebben een overeenkomst met Stichting BEZINN (Boer en Zorg In Noord Nederland). Afhankelijk van de indicatie en de groepssamenstelling zal gekeken worden of plaatsing mogelijk is.
 

16 november 2013

In de toekomst meer woonruimte..

Goed nieuws!!!

 

In afwachting op de vergunning, zal er in het najaar van 2013 nog gestart worden met de bouw van 'V.O.F. Woonlocatie Hesselshoeve', nabij de huidige zorgboerderij aan Landweg 4 in Wapse.

 

We willen (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking en/of psychische hulpvraag daar een woonplek aanbieden.

 

Het zal gaan om vier ruime appartementen en twee kamers (die dienen als doorstoomfunctie). Er zal een voorhuis bijkomen, waar de familie Hessels zijn intrek zal nemen om de begeleiding te verzorgen. Zie foto hoe het gebouw er globaal gezien uit zal gaan zien.

 

Je kunt dagbesteding krijgen op de nieuw te bouwen locatie, dan wel op de boerderij die op 500meter afstand ligt. Ook is het mogelijk om elders naar een passende dagbesteding te zoeken, al zal dit wel in de omgeving van Wapse moeten zijn, tenzij je zelf in de gelegenheid bent om een grotere afstand zelfstandig te kunnen reizen.

 

Om in aanmerking te komen voor de zorg en begeleiding van de Hesselshoeve is een indicatie op basis van PGB nodig. Afhankelijk van de indicatie en de groepssamenstelling zal gekeken worden of plaatsing mogelijk is.

4 oktober 2013

Brochure Beschermd Buitenleven

Beschermd buitenleven is een uitgave van de Taskforce Multifunctionele landbouw, november 2011.

 

“Wonen past goed bij melkveehouderij; dat is ook een 24-uursbedrijf”

 

Tegen de zuidkant van het Drents-Friese Woud runnen Hessel en Herma Hessels samen met hun zoon Johan melkveebedrijf en zorgboerderij de ‘Hesselshoeve’. Hessel en Johan doen de melkveehouderij. Herma leert de cliënten de huishoudelijke taken. De familie vindt dat met de komst van de zorgtak op de boerderij het ‘boer zijn’ een geheel andere invulling gekregen heeft. Het samen iets doen op de boerderij is leuk voor de cliënten, maar geeft ook hen voldoening. Bovendien is er altijd wel wat te doen.

 

Vanaf 2002 verzorgt de familie Hessels reïntegratie- en leerwerktrajecten voor cliënten met een licht verstandelijke en/of psychiatrische beperking van de nabijgelegen Trajectum Hoeve Boschoord. Dit beviel zo goed dat het idee ontstond voor uitbreiding van de neventak. Sinds 2006 hebben ze een zorgboerderij. Ze bieden naast dagbesteding begeleid wonen aan. Onlangs heeft de familie een tweede boerderij gekocht waarin op termijn ook enkele jong volwassenen wonen.
Hesselshoeve biedt een rustige, prettige en veilige woonomgeving waar cliënten zich kunnen ontplooien op het gebied van wonen, leven en werken om vervolgens een stap verder te kunnen zetten in de maatschappij.
In de dagbesteding werken de cliënten mee in het bedrijf. Ieder werkt naar eigen kunnen en wordt gewaardeerd voor zijn inbreng in het dagelijkse werk op de boerderij. Hessel en Johan zijn continu bezig met nieuwe ontwikkelingen in het bedrijf en laten de cliënten daarin meedenken. De bewoners hebben naast het wonen de gelegenheid om hun eigen hobby te beoefenen op de boerderij, bijvoorbeeld het houden van schapen, kippen, vogels of vissen. 

Waarom gekozen voor wonen?
De familie Hessels is zich gaan oriënteren op de mogelijkheden voor verbreding, omdat het vanwege de natuurbeschermingswet moeilijk bleek te zijn om hun melkveebedrijf verder uit te breiden. Vanuit de provincie bleek dat er een vraag naar zorg op zorgboerderijen was. Hessel had ervaring met leerwerktrajecten en bedacht dat de jongens die deze trajecten volgen, ook wel op de boerderij zouden kunnen wonen. Hessel: “We vinden dat mensen met zogenaamd onbegrepen gedrag ook een kans moeten hebben om weer mee te kunnen doen in de maatschappij. Het leven, wonen en werken op de boerderij maakt dit voor onze deelnemers weer mogelijk.”

Bewoners
Twee cliënten die op de Hesselshoeve wonen, volgen een begeleid wonentraject waarin zij leren, werken en wonen op de boerderij. De tijd dat ze op de boerderij verblijven varieert van anderhalf tot vier jaar. Het zijn steeds jong volwassenen van 18 tot 45 jaar oud en hebben een lichte verstandelijke beperking al dan niet in combinatie met psychiatrische problematiek. Het bevalt de familie Hessel goed om mensen met autisme te begeleiden, omdat ze hen veel structuur kunnen bieden.

De tweede boerderij, die net nieuw is aangekocht, biedt straks woonruimte aan vier bewoners en heeft ook twee logeerplekken. De Zorgnota van gemeente Westerveld bepaalt dat er maximaal 15 cliënten voor begeleid wonen en/of dagbesteding op zorgboerderijen mogen zijn. Bij de principe-aanvraag voor de tweede boerderij, heeft de gemeente bewust aangegeven dat ook andere cliënten op de boerderij kunnen komen wonen, naast de jongens van Trajectum Hoeve Boschoord. De familie Hessels wilde dit zelf ook graag.

Begeleiding
Hessel heeft voor hij boer werd, de opleiding tot verpleegkundige gevolgd en was werkzaam in de psychiatrie in Zuidlaren. Samen met zoon Johan, die de opleiding tot zorgondernemer bij de agrarische school Warmonderhof volgde, begeleidt hij de dagbesteding van de cliënten op de boerderij. Herma Hessels leert de deelnemers zich redden in het huishouden, zoals koken, de was doen, kamers schoonhouden en boodschappen doen. De eerste vier dagen van de week koken de cliënten onder begeleiding, vrijdags eten ze mee met de familie en in het weekend moeten ze zelf iets regelen.
Er is geen specifieke nachtzorg. Hessel en Herma zijn altijd bereikbaar, maar tussen 23.00 en 6.00 uur mogen ze alleen om hulp vragen als er echt iets is.

Dochter Linda, die de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening deed, schrijft de zorgplannen. Zij werkt bij Promens Care, een grote zorginstelling in Drenthe. De partners van Johan en Linda helpen bij ontspanningsactiviteiten. Buiten hen werken er verder geen vrijwilligers op de boerderij.
Hessel huurt expertise (bijvoorbeeld de orthopedagoog) in via Stichting Zorgboerderijen Drenthe en begeleiding in van Humanitas.

De dagbesteding gebeurt deels op de eigen boerderij en deels elders. Dat laatste is een bewuste keuze voor de cliënten die ook op de boerderij wonen. Hessel: “Anders zit iedereen 24 uur op elkaars lip. Bovendien is het goed voor de cliënten om ook eens te zien hoe het elders gaat.

Verbouw en uitbreiding
Voor het begeleid wonen hebben Hessel en Herma het achterhuis in eigen beheer verbouwd tot twee appartementen. De twee deelnemers die er wonen hebben elk een eigen kamer. De gemeenschappelijke woonkamer is ook toegankelijk voor de familie. Om de invloed op het privéleven van het boerengezin te beperken, zijn de appartementen fysiek gescheiden van de rest van het woonhuis door een binnenmuur en buiten door een haag.
In de boerderij die is bijgekocht, wil de familie vier appartementen voor begeleid wonen en twee appartementen voor logeeropvang realiseren. Hessel en Herma gaan in het voorhuis van deze boerderij wonen. Linda zal er meewerken en de boerderij te zijner tijd overnemen. Johan blijft op de eerste boerderij. Op de huidige boerderij komt tegelijkertijd een derde appartement vrij, waar nog een deelnemer kan wonen.

Realisatieproces
In 2003 deed Hessel een principeaanvraag voor het wijzigen van het bestemmingsplan voor het realiseren van 24-uurszorg op de boerderij bij de gemeente Westerveld. De gemeente stond hier niet onwelwillend tegenover. Vervolgens diende hij een projectplan voor de daadwerkelijke wijziging van het bestemmingsplan in bij de provincie, de gemeente en een ondernemersplan bij de bank. Hij nodigde de mensen van de gemeente uit voor een excursie op de boerderij en vertelde hen tijdens die excursie over zijn plannen. De provincie reageerde gelijke enthousiast. Dit resulteerde in een spontaan toegekende subsidie op de verbouwingskosten.
Hessel kreeg in 2005 de bestemmingswijziging en de benodigde bouw- en milieuvergunningen. In deze milieuvergunningen worden cliënten aangemerkt als bewoner en niet als buren. Dit is een belangrijk detail, want zo kunnen ze geen bezwaar maken tegen toekomstige bedrijfsontwikkelingen op de boerderij. Vanaf 1 april 2006 kon er op de zorgboerderij gewoond worden en kwamen ook gelijk de eerste twee bewoners.

Succes- en faalfactoren bij de realisatie
Hessel heeft er veel aan gedaan om het realisatieproces vlot te laten verlopen. Hij belde vaak met de gemeente; het stond zelfs iedere maand in zijn agenda. Ondanks alle contacten, vindt hij dat het toch heel lang duurde voor alles geregeld was.
Een helpende factor was dat de gemeente Westerveld verbredingactiviteiten positief beoordeelt, zowel in de hiervoor speciaal ontwikkelde Zorgnota als in de partiële herziening van het bestemmingsplan. Zo mag bijvoorbeeld 350 m2 bebouwd worden ten behoeve van de zorg en voor landbouw, tot een maximum van 20% van de totale gebouwen op het bouwblok.
Voor het buitengebied geldt in de gemeente Westerveld dat een ‘boerderij plus zorg’ een agrarische bestemming is. De zorgboerderij moet dan voldoen aan het Kwaliteitskeurmerk van de Federatie Landbouw en Zorg. De gemeente geeft een ‘woonboerderij plus zorg’ een maatschappelijke bestemming. Woon-zorgboerderijen mogen ten behoeve van de zorg een groter bouwvolume innemen van de gemeente, maar moeten aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de zorgboerderijen met agrarische bestemming.

Uit de omgeving heeft Hessel geen tegenwerking ondervonden bij zijn plannen. Een voordeel is dat de boerderij achteraf ligt. De tweede boerderij ligt dichter bij het dorp en er is bij dorpsbewoners wat weerstand tegen jongeren van Hoeve Boschoord die er zullen gaan wonen. Daarom wil de gemeente dat hij een voorlichtingsavond organiseert over wat er op die boerderij gaat gebeuren. Buurtbewoners willen graag garanties dat er goed toezicht op de jongens is.
Veel gemeenten in Drenthe hebben overigens gewacht op dit beleid van de gemeente Westerveld.

Investeringen en kosten en baten
Voor de verbouw van de bestaande boerderij heeft de familie Hessels ruim een ton geïnvesteerd. Dit was grotendeels uit eigen middelen afkomstig en uit een subsidie van de provincie. De overige 60% kwam uit een hypotheek op de hele boerderij. Bij de investering is meteen het hele terrein om de boerderij aangepakt. Voor de geplande verbouw van de nieuwe boerderij is een investering van bijna een miljoen euro nodig.
De terugverdiencapaciteit lijkt goed. De verwachting is dat vanaf het derde jaar na realisatie een positief resultaat bereikt zal worden bij een voldoende hoge bezettingsgraad.
Er wordt uitgegaan van zeven wooncliënten en een bezetting van 93%, daarop zijn de inkomsten begroot. Daarnaast zijn er twee plaatsen voor logeeropvang, die zijn niet meegerekend. Bij de berekening van de kosten en baten heeft de familie veel gehad aan adviezen van LTO-Noord Advies.

De inkomsten voor de geboden zorg, huur en het eten (eenmaal per week eten ze bij de familie mee) komen uit de PGB’s en Wajong-uitkeringen van de cliënten.
De familie Hessels vraagt bewust huur aan de bewoners, zodat ze leren dat woonruimte ook geld kost.
De verhouding tussen kosten en baten is heel positief. Omdat de Hessels’ zelf alle zorg verlenen, hebben ze geen personeel in dienst. Hessel: “Zelf kun je zo’n drie tot vier cliënten begeleiden. Wanneer je personeel aanneemt, heb je wel tien cliënten nodig, anders kan het niet uit. Nu doe ik de begeleiding en het werken op de boerderij tegelijk. Onze eigen arbeid is flexibel, en we verlenen zelf alle zorg. Dat maakt dat alles redelijk positief kan draaien.”

Netwerken en samenwerken
Hessel zat en zit goed in de agrarische netwerken. Voor de zorg heeft hij voornamelijk genetwerkt binnen de gemeente en zo nieuwe contacten opgebouwd. In de voorfase van het maken van nieuwe bestemmingsplannen bijvoorbeeld, gaf hij aan dat hij ook wat te melden had. Hoeveel tijd dit kostte, kan hij moeilijk inschatten. Hessel: “Het was niet zo veel, maar wel heel gericht.” Hij laat regelmatig zijn gezicht zien bij instellingen. Hij heeft sinds kort contact met MEE Drenthe, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. Ook het contact met Hoeve Boschoord was een goede keuze.

In de toekomst wil Hessel voor activiteiten graag een uitwisseling met bijvoorbeeld zorgboerderij De Fochtel. Hij wil ook met het UWV en/of de gemeente leerwerktrajecten gaan aanbieden. Daarvoor is samen met het Drenthe College en stichting BEZINN (Boer En Zorg In Noord Nederland) een traject rond leren en werken op boerderijen opgezet. Met Hoeve Boschoord is een overeenkomst gesloten dat cliënten gebruik kunnen maken van het zorgaanbod van Hesselshoeve. Humanitas heeft een intentieverklaring getekend om mensen door te verwijzen naar de Hesselshoeve en ook zijn er contacten met Exodus en het RIBW in Zwolle om deelnemers te plaatsen.
Hessel geeft aan dat hij graag wat meer regionale initiatieven zou zien ontstaan. “Als zorgboeren kunnen we bijvoorbeeld gezamenlijk aangeven wat we te bieden hebben.” Naar aanleiding van de Zorgnota van de gemeente Westerveld, willen de ingezeten zorgboeren de gemeente samen hun bedrijfsprofielen aanbieden.

Gevolgen voor gezin en omgeving
Het gezin Hessels heeft met elkaar een bewuste keuze gemaakt om wonen op de boerderij aan te bieden aan cliënten. De kinderen waren op dat moment al groter. Hessel ervaart dat er een heel verschil zit tussen dagbesteding en wonen, maar hij schat in dat het ook voor een gezin met kleine kinderen goed zal gaan. Deze vorm van zorg vindt hij ook heel goed bij een melkveebedrijf passen. “Ook dat is een 24-uursbedrijf.”
Hessel is altijd open naar de omgeving geweest over hun plannen en aanpak. Op 1 april 2006 ging het begeleid wonen van start en op 15 april hield de familie open huis voor de buurt. Hessel ging ook bewust met de jongens bij de buren op de koffie, dat werd zeer gewaardeerd. Hesselshoeve heeft in het eerste jaar dat ze open waren, ook bewust meegedaan met de landelijk open dag van zorgboerderijen. Uit de omgeving komen inmiddels vooral veel positieve reacties.

Meerwaarde van wonen op de boerderij
Hessel ziet dat het wonen op de boerderij een positieve invloed op de jongeren heeft. Ook de uitstraling naar buiten toe is positief. Mensen waarderen wat de familie Hessels doet, en dat is ook goed voor het imago van de landbouw. Een ander sterk punt is dat hij geld verdient met de zorg. “Door deze verbreding doen we aan risicospreiding. Hierdoor kunnen we ook een stuk makkelijker investeren, zoals in de aanschaf van twee melkrobots.”
Succesfactor is vooral de kleinschaligheid van het bedrijf. Onder ‘kleinschalig’ verstaat Hessel dat er maximaal zes cliënten aanwezig zijn op de boerderij. De begeleiders zijn dan steeds dezelfde mensen. Een andere succesfactor is het feit dat de jongeren er de structuur vinden die goed voor hen is. Ze worden gestimuleerd om meer in de natuur en het groen bezig te zijn. De drukte van de stad ontbreekt.
Zoon Johan: “Het is erg leuk om samen met de jongens te werken op de boerderij. Ze leren veel en maken een hele ontwikkeling door.” Hij geeft een voorbeeld van een stadse jongen die nu fanatiek helpt om na het kuilen het plastic over de bult te doen, en herinnert zich de dag waarop de familie op visite was en de jongens alvast spontaan voor de koeien hadden gezorgd.
De keerzijde van het woonzorgaanbod is dat er heel veel tijd in gaat zitten en dat er altijd iemand aanwezig moet zijn. Hessel: “De jongens zijn alleen in het weekend vrij en dan zijn wij zelf ook iets vrijer.” 

 

Tips van de Hesselshoeve
1. Zorg voor de juiste motivatie. Je moet het echt willen: begeleiding bieden aan jongeren, hen dichtbij je halen. Vergis je niet in de tijd en energie die nodig is. Wonen is niet iets wat je er even bij doet.
2. Laat je goed informeren. Ga bijvoorbeeld stage lopen bij andere zorgboeren, in elk geval een paar dagen.
3. Hou het privé-gedeelte gescheiden van het woon- en leefgedeelte van de bewoners.
4. Werk plannen duidelijk uit, ook de financiële onderbouwing
5. Hou in het vergunningentraject vast aan je plannen
6. Wees open naar de omgeving over je plannen
7. Geef deelnemers de ruimte om ook buiten je eigen zorgboerderij (werk)ervaring op te doen.
8. Hou contact met verschillende zorginstellingen.
9. Huur professionele hulp in voor specifieke begeleiding.

15 november 2011

'Je bent boer en zorgboer erbij'

Artikelen verschenen in de Nieuwe Oogst.

 

Drie boeren zijn dit jaar genomineerd voor de Agrarische ondernemersprijs van Drenthe 2010. Een van die genomineerden is het bedrijf van de familie Hessels in Wapse. Hessel Hessels, zijn vrouw Herma en zoon Johan hebben een veehouderij met zo’n 110 melkkoeien, een melkquotum van 1 miljoen liter en 60 hectare land aan de rand van het Drents/Friese Wold. Maar dat is nog niet alles. Het bedrijf biedt ook onderdak aan Gertjan en Ruben, twee ‘hulpboeren’ die permanent op het bedrijf verblijven.


De familie Hessels combineert een volwaardige veehouderij met een zorgtak en heeft plannen om die zorgtaken nog uit te breiden. Het bedrijf besloot de bakens te verzetten toen rond de millenniumwisseling bleek dat de veehouderij nog maar beperkt kon groeien door de nabijheid van het aanpalende natuurgebied. “Ik zat toen in de gebiedscomissie en van daaruit werd ook voorlichting gegeven over mogelijkheden voor verbreding van je bedrijf. Vooral de zorg sprak mij aan’’, vertelt Hessel.
Dat was niet zo toevallig, eerder in zijn werkzame leven was Hessel namelijk al een tijdje verpleger in de psychiatrische zorg. Daarnaast hebben hij en zijn vrouw een tijd in Canada gewoond waar ze kennis maakten met de opvang van gedetineerden op agrarische bedrijven. “Die combinatie van werken en opvang op het bedrijf werkt heel goed voor de reintegratie’’, concludeerde Hessel toen al.
Bij terugkomst uit Canada in 1996, namen Hessel en Herma het bedrijf over van Hessels broer omdat die het fysiek niet meer aankon. Vijf jaar later kwamen de eerste stagiaires over van Boschoord, een naburig psychiatrisch behandelcentrum voor jongeren, toen nog voor een of twee dagen in de week. “We wilden de bakens verzetten, want er is meer in het leven dan alleen maar boeren’’, verklaart Hessel. Ondanks dat hij zelf geschoold was in de zorg, vond hij het best wel spannend of het zou lukken. “Je stapt er in terwijl je later pas weet hoe het gaat lopen. Het is voor iedereen een leerproces, voor beide kanten, zowel voor de boer als de deelnemers.’’
Dat hun keuze goed uitpakte blijkt wel uit de veranderingen op het bedrijf. Zo werd de oude deel verbouwd tot appartement voor nu twee hulpboeren, met een eigen woonvertrek, keuken en twee slaapkamers. Gertjan en Ruben wonen er nu respectievelijk 1,5 en 1 jaar en voeren er hun eigen huishouden, met de familie Hessels als toezichthouder, vraagbaak en werkgever. De Hessels kregen er zo een 24-uurs zorgtaak bij, naast die voor de koeien. Maar ze ervaren het niet als een erg grote last. “Voor de koeien moet je ook klaar staan, de jongens kunnen bij ons altijd terecht als er wat is’’ stelt Johan nuchter. Hij boert nu zelf drie jaar mee in de maatschap met zijn ouders en is inmiddels door het zorgvirus gegrepen. Hij volgt een deeltijd MBO-opleiding tot zorgboer. “Je maakt het mee en dan lijkt het je ook wel wat. Maar het moet je wel liggen.’’

 

Leren van elkaar
Ze zijn geen pleeggezin, stelt Hessel heel duidelijk. De twee medebewoners moeten alles zoveel mogelijk zelfstandig doen, tijdens het werk op de boerderij en in hun eigen dagelijkse verzorging. “Ze leren daarbij niet alleen van ons maar ook van elkaar en dat hebben ze vlot opgepakt’’, geeft hij het tweetal een complimentje.
Regelmatig komen er ook externe deskundigen aan huis, zoals een orthopedagoog die bekijkt hoe het tweetal hulpoeren functioneert. “Ik ben immers geen specialist, je blijft boer en bent zorgboer erbij, verklaart Hessel. Het boeren staat bij hem dan ook voorop. “Er zijn nu eenmaal dingen op het bedrijf die moeten gebeuren en mijn hulpboeren helpen daarbij, zo goed als ze kunnen.’’ Herma vult aan: ,,En we hebben duidelijke huisregels. Die moeten er ook zijn”, met een verwijzing naar een planbord dat aan de wand in het appartement is opgehangen.
De ontwikkelingen staan intussen niet stil. Om meer deelnemers te kunnen opvangen en ook het functioneren in grotere groepen mogelijk te maken is de familie Hessels bezig met de opzet van een grootschaliger appartementencomplex in een nabijgelegen boerderij. Hessel: “Een kleine setting is heel goed voor bepaalde mensen, maar een groep van vier tot zes mensen biedt toch meer sociale samenhang.’’


De meeste zorgboeren richten zich op dagopvang, maar volgens de familie Hessels zouden andere zorgboeren hun concept van begeleid wonen prima kunnen overnemen. Hessel: “Maar ik begrijp het ook wel als dat niet gebeurt. Het is best intensief; je doet dit er niet zo maar even bij. Toch vind ik dit een kans voor de landbouw, zowel bedrijfseconomisch als maatschappelijk. Maar er moet wel een behoorlijk bedrijf achter zitten om deze vorm van hulp te kunnen verlenen.’’
 

5 januari 2011