Zorgboerderij Samen

Wie zijn we?

Zorgboerderij Samen in Overloon biedt onder het motto ‘Samen zin geven aan de dag’ een mooie invulling van de dag in de sfeer van het boerenleven. Deze plek is bestemd voor mensen met behoefte aan een vast ritme in een rustige en ruimtelijke omgeving zoals structuurbehoevenden, mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel) en ouderen. Kleinschaligheid legt het accent op persoonlijke aandacht. Op 8 mei 2008 is de zorgboerderij van Iet Cremers en Toon Janssen officieel geopend.

Iet werkt, alweer ruim 20 jaar, met veel plezier in de zorg en heeft zowel ervaring binnen begeleid wonen als binnen activiteitenbegeleiding. Ze heeft gewerkt in een verpleeghuis, verzorgingshuis en voor verschillende organisaties voor mensen met verstandelijke beperking. Toon werkt als technisch medewerker bij een klein bedrijf en zorgt voor de technische aspecten op Zorgboerderij Samen. Zoon Tom heeft een technische opleiding en werkt in de wegenbouw. Dochter Riëtte volgt de opleiding SPH (sociale pedagogische hulpverlening). Ook zij verlenen de nodige hand- en spandiensten op de zorgboerderij.


Het werk

De werkzaamheden en activiteiten op de zorgboerderij staan in het teken van het boerenleven: buitenlucht, een rustige en ruimtelijke omgeving, het zaaien en oogsten, bezig zijn met de natuur en haar seizoenen, het contact met dieren en lekker in beweging zijn.

Gezamenlijk én individueel
Naast gezamenlijke activiteiten zoals een dagelijkse warme maaltijd in onze Samen-ruimte en een wandeling door de mooie omgeving, is er ruimte voor de deelnemers om individueel bezig te zijn. Dit heeft een positieve invloed op ieders persoonlijke waarde.

Werkzaamheden
Op de zorgboerderij komen verschillende vaste én seizoensgebonden werkzaamheden voor, zoals:

  • het verzorgen van de dieren op de boerderij;
  • bijhouden van moes- en siertuin zoals telen van groenten en opkweken van planten;
  • eten koken van de verse groenten uit de moestuin;
     
  • ambachtelijke en creatieve werkzaamheden in onze werkruimte zoals vogelhuisjes timmeren en bloemstukjes maken.

Recreatieve activiteiten
De Zorgboerderij bevindt zich in een prachtige en bosrijke omgeving in Overloon. Deze omgeving biedt allerlei mogelijkheden voor leuke uitstapjes. Zo kunnen we te voet naar het dorp, de sporthal en het bos van natuurgebied ‘De Vers’ met bijhorend recreatiepark. Ook kunnen we de dierentuin en het oorlogsmuseum bezoeken.


Opzet zorgboerderij.

Begeleiding

Op onze zorgboerderij wordt volgens de richtlijnen van de landelijke organisatie Landbouw & Zorg gewerkt. Er is altijd professionele begeleiding aanwezig, bijgestaan door vrijwilligers. Door de kleinschaligheid is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht zoals op z’n tijd een schouderklopje. Ons uitgangspunt is een passend programma voor elke deelnemer. Wij werken waar nodig samen met de hulpverleners van onze deelnemers.

Kosten

De kosten voor de dagbesteding worden vergoed door de overheid mits de zorgbehoevende een geldige indicatie van het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) heeft. Dit kan gerealiseerd worden via een PGB (persoons gebonden budget) of door uw zorgorganisatie.


Jaar van opening

Wij zijn in 2008 als zorgboerderij gestart.