Wie zijn wij
Wij zijn Jan en Marlie Bongers en wonen met onze 2 kinderen Kevin en Arjan in het mooie buurtschap Rijkel, gelegen te Beesel.
Wij hebben een agrarisch bedrijf met Livar zeugen en vleesvarkens, verder tuinbouw: asperges.
Ook telen wij de gebruikelijke akkerbouwproducten zoals mais, granen, aardappelen en bieten. Voor de hobby hebben we 2 paarden en 3 pony's en kleindieren zoals konijnen, kippen, parkieten en 1 hond.
Marlie runt het zorggebeuren; ze is sedert 1987 werkzaam binnen Stichting Daelzicht. Heeft de Z-opleiding gevolgd; verder het BHV diploma.
Neem gerust kontakt op voor meer informatie of om een kijkje te nemen. De koffie staat klaar!
Nieuws: Sinds medio 2013 zijn wij bezig met de bouw van een stal voor Livar-varkens. Deze is inmiddels klaar. Rondom nog wat afwerken en aanplanten.
Dit is een stal waar de varkens binnen en buiten kunnen, wat ze zelf willen. Binnen ligt een stro bed.
Het verbouwen van de kraamstal voor de zeugen met biggetjes is inmiddels ook klaar. Ook zij kunnen kiezen of ze buiten of binnen vertoeven.
Zomer of winter; de kleintjes liggen gewoon buiten. Het enige waar ze niet zo van houden is wind; sneeuw of vrieskou deert hen niet !
Najaar 2017: we zijn bezig met het aanleggen van een extra mestput bij de vleesvarkensstal. Dit om de geuroverlast die buren ervaren te verminderen. Ook deze aanpassing in klaar. Tevens zijn er nog een paar kleine aanpassingen gedaan zoals stro keringen aanbrengen en een sectional deur in de mestloods. Zo hebben wij er alles aan gedaan om de geur overlast zoveel mogelijk te beperken.
Snds september 2018 kunnen ook de dragende zeugen de weide in.
Kijk ook eens op www.Livar.nl
Werk
Op onze boerderij willen wij mensen met een beperking de mogelijkheid bieden om te proeven en deel te nemen aan het leven op een echte boerderij waar dit voor hen wenselijk en mogelijk is.
Onze activiteiten zijn seizoensgebonden.
Denk hierbij aan;
Eind april begint het aspergesseizoen. We doen samen de kistjes voorbereiden; inlegvellen erin, meehelpen met wegen, labelen en stickeren.
De asperges samen wegbrengen naar de veilingloods in ons dorp.
Helpen met de huisverkoop van onze eigen producten zoals aardappelen, prei en asperges.
In de varkensstal kan er meegeholpen worden met voeren. Elke dag de gangen vegen. Ook kun je biggetjes geboren zien worden ! Soms wel elke dag !
De dieren worden verzorgd; voeren en zorgen dat de stallen en het erf er netjes bij liggen. Knuffelen met de cavia's en konijnen. Eieren rapen.
Fruit uit onze boomgaard verwerken tot jam en inwecken. Bijhouden van de moestuin en met eigen producten de lunch voorbereiden. 's Middags is er tijd voor creatieve bezigheden; eigen inbreng is heel belangrijk.
Het belangrijkste is natuurlijk plezier eraan beleven, samen bezig zijn met de dieren en de natuur. Elkaar helpen waar dit nodig is.
Sinds medio 2020 hebben we ook een volieren met kanaries. Deze voliere is door de deelnemers geheel opgeknapt.
Bijzonderheden
Op termijn kan er samen met de buren gebruik gemaakt worden van een ouderwets bakhuisje. Net als vroeger wordt dit gestookt met hout waar dan vlaaien gebakken kunnen worden. Het leukste om te doen is met fruit van onze eigen bomen wat we net samen geplukt hebben ! Dit bakhuisje wordt nu gerenoveerd en zal er dan uitzien zoals vroeger.
Wij wonen vlakbij natuurgebied 'de Rijkelse Bemden'.
Hier kun je hartstikke mooi wandelen, evt. samen met de hond.
Het inzaaien van een pluktuin zit in de planning.
De zorg is bewust kleinschalig van aard. Daarmee willen we elke cliënt de optimale aandacht geven die hij of zij wenst. We denken hierbij aan een maximum van 4 - 6 cliënten per dag.