Wie zijn wij
Aventurijn Zorg is gestart in februari 2010.
Naast de groepswoning heeft Aventurijn Zorg op UNESCO WERELD ERFGOED Schokland, in een spiksplinternieuw pand, een dagbestedingslocatie met de naam Hof van Schokland.
Op dit moment werken de deelnemers met veel plezier op Schokland aan verschillende activiteiten of arbeidsgericht werk.
De doelgroep welke wij begeleiding bieden zijn: LVB: mensen met een (Licht) Verstandelijke Beperking, ASS: personen met een Autisme Spectrum Stoornis, NAH: Niet Aangeboren Hersenletsel, mensen met gedrag of ontwikkelingsstoornissen, MVG: Moeilijk Verstaanbaar Gedrag.
Het woord zorgboerderij dekt de lading niet meer. Hof van Schokland is eigenlijk zoveel meer dan dat! Daarom spreken wij nu veel meer van het begrip “Dagbestedingslocatie”
Op Dagbestedingslocatie Hof van Schokland valt namelijk altijd wat te doen!
We hebben verschillende afdelingen waar onze deelnemers kunnen werken. Dit zijn o.a:
- Het Restaurant (werken in de bediening, contact met klanten/bezoekers, werken in de keuken, taarten bakken, lunch verzorgen, Werken met de groenten uit de moestuin, schoonmaken, corvee taken e.d.)
- De Timmerwerkplaats (werken in opdracht bijv: tuinschermen maken, vogelhuisjes maken, het maken van de “Boxen van Bant”, insektenhotels maken)
- Het Creatief Atelier (tekstborden schilderen, papier maken d.m.v. papier scheppen, Mozaïeken, Stenen met teksten, werken met beton, e.d.)
- Tuin onderhoud (onderhoud van de vlindertuin, kweken van verschillende groenten in de kas, aardbeien kweken, een straatje aanleggen, onderhoud van de moes- en pluktuin, droogbloemen maken, aanleggen en onderhouden het blotevoetenpad in de toekomst e.d.)
- Dier verzorging (eenden, kippen, paarden en in de toekomst o.a. Vlaamse reuzen) (zorgen voor schoon voer en water, dieren van het nachtverblijf naar de wei brengen, stallen uitmesten, met dieren knuffelen e.d.)
- Werken voor Flevo Landschap. We hebben een mooi samenwerkingsverband met Flevo Landschap! Met deze samenwerking zorgen wij er voor dat alle paden goed begaanbaar zijn voor de toeristen die Schokland bezoeken. (snoei werkzaamheden, zwerfafval opruimen, bankjes repareren of verven e.d.)
- Werken in het winkeltje (onderdeel van het restaurant) In het winkeltje gaan we spullen verkopen die bijvoorbeeld in het creatief atelier en de timmerwerkplaats gemaakt worden. (leren omgaan met klanten, betalen, klantvriendelijkheid e.d.)
- Participeren in de maatschappij d.m.v. kerstmarkten, producten verkopen in een verzorgingshuis in Emmeloord, particuliere tuinen onderhouden, een klus doen in of rondom huis e.d.)
We werken resultaat gericht (waar dat mogelijk is):
Het werken met een zorgplan vinden we belangrijk. Het bijstellen van doelen zal gebeuren via het: Plan – Do – Check – Act principe waarin we de deelnemer, ouders/verzorgers of klantmanager mee nemen doormiddel van evaluatie gesprekken.
We hanteren op de dagbestedingslocatie de BOL – EIM methode. Deze staat voor: Begeleid Ontdekkend Leren en Eigen Initiatief Model.
BOL-EIM in het kort: De deelnemer staat naast de begeleider. De begeleider legt uit en geeft aanwijzingen qua veiligheid en benodigd materiaal. De begeleider neemt steeds meer gepaste stappen achteruit waardoor de deelnemer zelf geprikkeld wordt om de denkstappen te nemen en de activiteit voor te bereiden (wat heb ik nodig om de stallen uit te mesten?) Mocht er zich een probleem voordoen dan wordt er ook een beroep gedaan op het zelf oplossend vermogen van de deelnemer met de vraag "Hoe zou jij dit kunnen oplossen?"
Na de activiteit wordt er kort geëvalueerd en is het geven van complimenten en tips erg belangrijk.
Deze individuele behoefte van onze deelnemers om te blijven leren willen we extra kracht bijzetten door met hen af te spreken wat zij zelf willen leren. Aventurijn Zorg heeft mooie interne certificaten gemaakt welke de deelnemers kunnen behalen.
Zo hebben alle deelnemers dit najaar hun zitmaaier certificaat behaald! Ieder op zijn eigen niveau. De een kan nu geheel zelfstandig met de zitmaaier werken (resultaat gericht) Terwijl de ander dit nog onder begeleiding doet (belevingsgericht).
Het behalen van een certificaat is uiteraard een groot feest. Deelnemers worden naar voren geroepen en krijgen onder applaus van iedereen het certificaat uitgereikt welke uiteraard ook getekend moet worden.
Op de dagbestedingslocatie werkt een zeer fijn, in de zorg opgeleid en op elkaar ingespeeld team!
Kortom: dagbestedingslocatie Hof van Schokland heeft een verscheidenheid aan werkplekken (Restaurant, Timmerwerkplaats, Creatief Atelier, Tuin onderhoud, Dierverzorging, werk voor Flevo Landschap, werken in het Winkeltje, Participeren in de maatschappij) waar veel ervaring opgedaan kan worden.
We ondersteunen deelnemers welke in een re-integratietraject zitten voor een e.v.t. doorstroming naar een arbeidsmatige werkplek of vrijwilligerswerk.
Daarnaast bieden we dagbesteding zonder einddatum aan de deelnemers die helemaal op hun plek zijn bij Aventurijn Zorg!
Wil jij ook komen werken als deelnemer op onze dagbestedingslocatie? Neem dan contact met ons op of stap binnen bij het Gemeentehuis bij u in de buurt.
Bijzonderheden
De doelgroep die bij Aventurijn (groeps)wonen en dagbesteding kan krijgen bestaat uit:
- Jongvolwassenen met (L)VB. Bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en zwakbegaafdheid is er veelal sprake van leerachterstanden, van problemen met het begrijpen van taal, met sociale vaardigheden en met alledaagse praktische vaardigheden, zoals het regelen van bankzaken.
- Jongvolwassenen met ASS. ASS is de afkorting voor Autisme Spectrum Stoornis. Het is een verzamelbegrip voor verschillende vormen van autisme (PDD-NOS, Asperger, RETT, ODD, MCDD). Mensen met ASS hebben een afwijking in de bouw van de hersenen, waardoor zij meer moeite hebben om structuur in hun leven te brengen en ze hebben moeite met inschatten van sociale interacties.
- Gedrag- ontwikkelingsstoornissen (vaak in samenhang met ASS) . Een ontwikkelingsstoornis is een lichamelijke of psychische aandoening, waardoor de ontwikkeling anders verloopt dan die van de meeste mensen. Vaak zijn leerproblemen het gevolg, soms ook gedragsproblemen.
Alle deelnemers worden begeleid door een opgeleid team van bevlogen mensen die samen met alle deelnemers het verschil willen maken! Het team wordt geleid door Marjan de Smit.
AVENTURIJN daar, waar je thuis mag zijn!