Wie zijn wij
Even voorstellen…
Wij zijn Dennis van der Meer en Marsha Outhuis. De Florahoeve is ons project. “De Florahoeve” is een zorgkwekerij voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Even voorstellen: Ik ben Marsha Outhuis: Na de Mavo heb ik een vooropleiding gevolgd voor de PABO. Deze opleiding heet THBO (toeleidend hoger beroepsonderwijs). Ik volgde een SPW opleiding (niveau 3&4), maar volgende ook nog 4 HAVO vakken. Met deze opleiding kon ik doorstromen naar het tweede jaar van de PABO. Na de PABO ben ik meteen gaan werken op de school waar ik nu nog werk, ZMLK school in Alphen. Ik begon met twee dagen werken op school en twee dagen bij een woongroep voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten volwassenen in Nieuwveen. Naast het werken heb ik mijn Master gehaald voor het speciaal onderwijs. Tot de zomer van 2016 werk ik full-time voor de praktijkgroep op school.
Ik ben Dennis van der Meer. Geboren en getogen in het tuindersgebied van Roelofarendsveen. Na de Havo heb ik de PABO in Heemstede gevolgd. Zodra ik klaar was met de opleiding ben ik begonnen met onderwijs geven aan leerlingen met gedragsbeperking (ZMOK) in Rotterdam. Later heb ik lesgegeven in de Schilderswijk te Den Haag. Daar heb ik ook mijn Post-HBO opleiding “Speciaal onderwijs” behaald. In 2004 ben ik terecht gekomen in Alphen aan den Rijn, waar ik les ben gaan geven aan de uitstroomgroep (toewerken naar arbeid of dagbesteding) bij Prisma de ZMLK-school aldaar. Naast het werken met leerlingen, ben ik daar momenteel ook verantwoordelijk voor het ICT-beleid van de organisatie.
Werk
Op de Florahoeve kun je helpen met de verzorging van de dieren; onze geiten, de schapen, de pony en het paard, de Vlaamse reuzen, hangoorkonijnen en de kippen. Hierbij moet je denken aan werkzaamheden als eten geven, borstelen, hokken uitmesten, eieren garen, maar er is ook tijd voor een ritje met paard en wagen.
Op de kwekerij gaat het niet alleen om dieren, maar natuurlijk ook om de verzorging van de planten en het werken in de moestuin; zaaien en oogsten, onkruid wieden en het schoonmaken en opruimen van werkmateriaal.
Ook hebben we een grote schuur, waarin gewerkt wordt met hout. We moeten hokken maken en repareren als het nodig is voor onze dieren, maar ook maken we vogelhuisjes en meubels van steigerhout.
Tussen de middag maken we tijd om uitgebreid met elkaar te lunchen. Hiervoor doen we zelf de boodschappen, dekken we de tafel en ruimen we daarna gezamenlijk alles weer netjes op.
Na de lunch bespreken we de werkzaamheden van de ochtend en plannen we ook meteen wat er verder nog gedaan moet worden.
Door het werken met leerdoelen, proberen we steeds een stapje verder te komen in het leerproces.
De Florahoeve is een leerzame zorgkwekerij, waar de zorg en begeleiding voorop staat.
Bijzonderheden
In ons dagelijks werk merken wij dat de leerlingen zeer graag aan het werk willen. Helaas is de maatschappij, op dit moment, nog niet toe aan onze doelgroep als het gaat om acceptatie in regulier werk. Daardoor kunnen zij niet uitstromen naar een passende werkplek. Een grote groep werkt graag met hun handen in het groen en met dieren. In praktijk blijkt dat er weinig concrete arbeidsplaatsen voor onze doelgroep beschikbaar zijn. Zeker niet in onze gemeente.
Wat wij gaan starten is werk/dagopvang voor verstandelijk beperkte jongeren in de agrarische sector. Het is een groot initiatief, op kleine schaal. Voor mensen uit de nabije omgeving (Kaag en Braassem), zodat zij dichtbij huis een werkplek zullen hebben. Wij willen voor de deelnemers een match maken tussen de werkplek en hun directe woon- of leefomgeving. Werken dichtbij de woonomgeving maakt (eerder) mogelijk dat men zelfstandig naar het werk kan komen. Ook bouwen de deelnemers in hun eigen leefomgeving sociale contacten op.
De Florahoeve ligt aan het begin van de Floraweg; dichtbij het centrum, maar wel in het agrarisch gebied. De cliënten komen bij ons te werken in het hart van de gemeenschap, met alle denkbare faciliteiten die nodig zijn; grond, bloemen, water, groente, dieren, stallen, hokken, kassen en een mooie schuur met kantine.
Ten opzichte van andere zorgboerderijen- en kwekerijen onderscheiden wij ons, doordat de ontwikkeling van de cliënt voorop staat. Ons primaire doel is en blijft ‘Zorg’, de cliënt een stapje verder helpen. Wij hebben niet de druk van een product dat gekweekt (planten/bloemen) of verzorgd (dieren) moet worden naast de zorgbegeleiding. Voor de cliënten zijn succeservaringen van belang, daarom werken wij, met elkaar, toe naar mooie eindproducten, dit alles in een veilige leeromgeving. Met de geslaagde producten kunnen wij de regionale horeca voorzien.
Daarnaast zien wij mogelijkheden om de jongeren die voor 20% arbeidsbekwaam (participatiewet) zijn, maar nergens een werkplek kunnen vinden (en dus thuis komen te zitten), een tijdelijk beschutte werkplek te bieden. Ze starten bij de Florahoeve om de werknemersvaardigheden eigen te maken, te onderhouden en te vergroten, om vervolgens door te stromen naar een ander bedrijf in de omgeving, met de Florahoeve als vangnet, mocht hier behoefte aan zijn.
Alle cliënten krijgen een individueel begeleidingsplan. Hierin komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod:
· persoonlijke ontwikkeling door middel van sociale doelen;
- - Omgaan met collega’s
- - Omgaan met de dieren
- - Omgaan met tegenslag/ teleurstelling
- - Leren met en van elkaar
· beroepsontwikkeling door middel van beroepsdoelen
- - Leren plannen
- - Leerdoelen opstellen voor jezelf
- - Omgaan met mensen/dieren/ planten
- - Samen tot een eindproduct komen
· vergroten van zelfredzaamheid door middel van woondoelen
- - Zetten van koffie/thee
- - Wat trek je aan als je gaat werken
- - Boodschappen doen
- - Schoonmaken van werkgereedschappen.
Wat biedt de Florahoeve aan de cliënt:
- · Kleinschalig bedrijf (2300 meter snijbloemen, 900 meter moestuin, kas met stallen en schuur ) met twee begeleiders, dus duidelijke structuur binnen een veilige werkomgeving.
- · Maatgerichte begeleiding en ondersteuning bij de ontwikkeling van jongeren met een verstandelijke beperking.
- · Maandag en vrijdag, twee dagen of 4 dagdelen, dagbesteding voor max 5 medewerkers.
- · Werken met snijbloemen, moestuin, kleinvee
- · Werken aan je eigen persoonlijke doelen/ persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)
- · Planmatig opstellen leertraject in samenwerking met cliënt en bewindvoerder.
- · Zelfredzaamheid; koffie/thee zetten, boodschappen doen, tafel dekken, leerdoelen opstellen
- · Opbouwen sociale contacten in de directe woon-/leefomgeving.
- · Eventueel (tegen vergoeding) haal en breng service van woon/ werkplek (mits de zelfstandigheid ontoereikend is)
- · Werken aan eigen ontplooiing (talent wordt benut!)
- · Mensen met een beperking een volwaardige plek in de samenleving
- · Streekproducten leveren aan regionale horeca.
Welke cliënten kunnen bij ons terecht:
- · Jongeren met een agrarische gerelateerde arbeidswens welke door de WLZ dagbesteding toegewezen hebben gekregen
- · Jongeren met een agrarische gerelateerde arbeidswens welke door de WMO toegewezen is, vanwege het uitblijven van een plek op de arbeidsmarkt binnen de participatiewet.
- · Jongeren met een PBG