Wie zijn wij
De Groene Boerderij is een kleinschalige zorgboerderij die sinds juli 2016 geopend is. Hier kun je in alle rust genieten van de natuur, een dagritme verwerven, paarden (Falabella's) verzorgen en in de groentetuin en ons voedselbos bezig zijn. Door samen te werken op het land, leren wij van elkaar en van de natuur. Met onze mooie plek in Den Ilp willen wij een inspiratie zijn voor onze cliënten om duurzaam te leven met de natuur, met elkaar en met onszelf.
Werk
PAARDEN
Tijdens de dagbesteding zorgen wij voor onze Falabellapaardjes. Het Falabella paardenras is het enige minipaardenras op de wereld. Je kunt er niet op rijden, omdat ze daar te klein voor zijn. Ook hebben ze een ruggenwervel minder, dus gewicht dragen kan niet. We longeren ze wel, dit is aan de lange lijn laten laten lopen, dan kunnen we genieten van hun mooie gangen. Tijdens de dagbesteding borstelen wij verder de paardjes wat soms wel nodig is, aangezien ze in de winter een dikke wintervacht krijgen. De paardjes lopen in de zomer op een prachtig weiland en staan ’s nachts in een paddock. In de winter is het land te drassig voor de paardjes, en lopen ze in de paddock. ’s Nachts staan ze op stal stro, en dan mesten wij de stallen uit. We hebben een aantal jaren de Falabella’s gefokt, maar nu zijn de paarden zijn al wat ouder en mogen ze bij ons genieten van hun oude dag.
TUIN
In onze kleine moestuin met verhoogde groentebedden kweken wij op biologische wijze onze groenten. We hebben een voorkeur voor bijzondere groenten die niet in de winkels te koop zijn, bijvoorbeeld Borlotti-bonen, snijbiet in allerlei kleuren en blauwe boerenkool. We hebben gekozen onze groenten in verhoogde bedden te kweken. Dit heeft als voordeel dat het het makkelijk is om te wieden en te oogsten. Bovendien warmt de grond in het voorjaar sneller op, zodat we met een oogst een voorsprong krijgen. Dit krijgen we ook doordag we in onze kas al onze groenten, met gebruik van zoveel mogelijk ons eigen zaad, vanaf meet af aan opkweken. Verder ruilen we zaden met andere biologische tuinders, en kopen enkel biologisch gekweekte zaden om onze collectie aan te vullen.
VOEDSELBOS
in 2017 is er een ontwerp gemaakt voor een deel van ons land voor een voedselbos. Wij noemen het liever Voedselpark, omdat het een open karakter zal hebben. Het doel van dit park is onze cliënten en bezoekers te informeren over een andere vorm van landbouw die veel dichter bij de natuur ligt. Het principe van een voedselbos is dat je door slim te ontwerpen meerjarige planten en bomen zo bij elkaar te plaatst dat ze elkaar versterken een geen competitie met elkaar aangaan. Hierdoor wordt de bodem zelfvoorzienend en hoef je niet meer in te grijpen door te bemesten of te ploegen. Met ons voedselpark willen we een bijdrage leveren aan het bewustzijn en meer samen met de natuur te werken dan de natuur voor ons te laten werken. We leggen het voedselpark stapje voor stapje aan met onze cliënten
ONDERHOUD
Een erf van 2 hA vereist natuurlijk ook het nodige onderhoud. Met de cliënten houden wij de paardenbak netjes door hier de mest uit te verwijderen en we repareren het hekwerk dat vanwege het natuurlijke materiaal ook onderhoud nodig heeft. We maaien het gras en zorgen dat de oprijlaan mooi blijft. We wieden de schelpenpaadjes en snoeien de bamboe. Er groeit veel bamboe op ons terrein dat in de winter een mooi groen beeld geeft en in de zomer voor een gezellig geritsel zorgt. De bamboe snoeien wij regelmatig.
CREATIEVE WERKZAAMHEDEN
Omdat wij een creatieve achtergrond hebben (we zijn vormgever en musicus van huis uit) bieden wij ook creatieve dagbesteding aan. Samen koken met producten uit eigen tuin en zelf meubeltjes maken behoren tot de activiteiten die we vooral in de winter doen. Ook maken we muziek, voor diegene die daarin interesse heeft.
Bijzonderheden
We werken en leven volgens onze gezamenlijke kernwaarden. Duurzaamheid, Vrijheid, Veiligheid, Ontwikkeling en Genieten.