Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Jan Janssen en Sybill Winkelmolen zijn de eigenaren van Zorgboerderij ‘de Lorr’. Sybill heeft vele jaren ervaring in de zorg. Samen met Jan biedt zij sinds 2002 dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. “Plezier op je werk, gelukkige mensen, er samen voor gaan, dat is een mooi gevoel” Sybill draagt de verantwoordelijkheid over de zorgkant van zorgboerderij “de Lorr”.

Jan is begonnen als boer en heeft destijds het bedrijf van zijn vader overgenomen. Door de jaren heen heeft de grootschalige teelt plaats gemaakt voor tal van kleinschalige werkzaamheden die aansluiten bij de kwaliteiten van de hulpboeren. “Iedereen draagt naar vermogen een steentje bij”. Jan heeft de verantwoordelijkheid over de werkzaamheden bij zorgboerderij “de Lorr”.

Werk

Algemeen

Zorgboerderij “de Lorr” biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Van maandag tot en met vrijdag is er een groep werkzaam van maximaal 12 hulpboeren. De zorg bij “de Lorr” kent een aantal karakteristieken.

Diversiteit aan werkzaamheden

Elke hulpboer heeft andere mogelijkheden en interesses en daar wordt rekening mee gehouden. Iedereen mag werk doen waar hij of zij goed in is. Belangrijk is dat de hulpboeren succeservaring opdoen. Succeservaring vergroot hun zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en ontplooiingskansen. De prestatie is altijd bijzaak. De diverse werkzaamheden zijn verdeeld over het hele bedrijf en zelfs daarbuiten. De beschikbare ruimte (binnen en buiten) biedt oneindig veel mogelijkheden om hulpboeren zowel individueel als in een groep dagbesteding te bieden.

Persoonlijke aandacht

De relatief kleine groep hulpboeren ten opzichte van de relatief grote groep begeleiding zorgt ervoor dat er veel persoonlijke aandacht is. Zowel het kunnen geven van aandacht als het ontvangen van aandacht levert veel voldoening op. Er bestaat een zichtbare band tussen de begeleiding en de hulpboeren.

Dagbesteding met een doel

De werkzaamheden bij Zorgboerderij “de Lorr” dienen een doel. Van het plukken, schillen en snijden van appels, om samen een potje moes te maken. Tot het ophalen, slopen, zagen en kruien van pallethout om de gemeenschappelijke ruimte op temperatuur te brengen. Iedereen draagt naar vermogen een steentje bij.

De activiteiten

De tuin van “de Lorr” biedt tal van werkzaamheden voor de hulpboeren. De één vindt het leuk om appels, peren, kersen, pruimen of bessen te plukken. De ander verwerkt het liever tot sap, moes of jam. De één vindt het fijn om in de groentetuin aan het werk te zijn. De ander verwerkt de groente liever tot een soep voor de lunch. Er worden bloemen geplukt en hiervan worden boeketjes gemaakt. Er worden pony’s verzorgd. Daarnaast wordt er geschoffeld, gewied, gezaaid, gespit, gesnoeid en gemaaid. Alle werkzaamheden dragen bij aan een tuin waar de hulpboeren en medewerkers met plezier werken en trots op zijn.

De pallet is een oude kippenstal die is omgetoverd tot een werkplek waar de hulpboeren zich zeker met slecht weer dolgraag terugtrekken. In de pallet wordt veel met hout gewerkt. Afvalpallets die in de regio zijn opgehaald worden hier gesloopt en gezaagd. Dit hout wordt gebruikt om “de Lorr” te verwarmen. In combinatie met de zonnepanelen op het dak van “de Lorr” betekent dit dat “de Lorr” geheel zelfvoorzienend is en dus energieneutraal. In de pallet worden dingen geklust die ergens anders op het bedrijf weer een functie krijgen. Zo is er van appelkisten een nieuwe keuken gemaakt en zijn er van een zelf gekapte boom nieuwe tafels gemaakt. Het geeft voldoening om te zien hoe trots de hulpboeren zijn op een resultaat, waaraan zij zelf hebben bijgedragen. In de pallet kunnen de creatieve hulpboeren ook hun ei kwijt door te schilderen en te mozaïeken.

Er wordt met de hulpboeren in de gemeentebossen van Venray gewerkt. Er wordt het jaar rond gesnoeid, gezaagd en er wordt zwerfafval opgeruimd op de wandelpaden. De ruimte en de buitenlucht doet veel hulpboeren goed. Ze komen altijd moe, blij en voldaan weer terug.

In het najaar wordt samen met de hulpboeren die van fysiek werk houden, het bietenveld handmatig geoogst. Daarnaast worden bieten in de regio verkocht om andere dieren van voer te voorzien.

Bijzonderheden

De laatste jaren worden er veel creatieve werkzaamheden verricht. Dit komt mede doordat er vrijwilligers op de boerderij zijn gekomen met al hun talenten.

Denk aan werken met mozaiek, bloemschikken, kleien en schilderen.

Samenwerking met andere organisaties

We werken samen met:

CLZ Coöperatie Limburgse Zorgboeren

Zorghuus Ysselsteyn

Thomashuis Overloon

Stichting Dichterbij

Stichting Daelzicht

Stichting Pluryn

Buro andersom

Buro Methodiek

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 26-10-2022

Gestart in

2002

Aangesloten bij

  • Coöperatie Limburgse Zorgboeren

Problematiek of beperking

  • Verstandelijke beperking
  • Lichamelijke beperking
  • Visuele beperking

Leeftijd

  • Jongeren
  • Volwassenen

Soort zorg

  • Dagbesteding

Soort begeleiding

  • Groepsbegeleiding

Activiteiten

  • Groenteteelt
  • Verzorging dieren
  • Huisverkoop
  • Koken
  • Natuur/landschapsbeheer
  • Fruitteelt
  • Klussen/onderhoud
  • Creatief

Bekostiging

  • PGB, Persoonsgebonden Budget
  • ZIN, Zorg in Natura
  • Onderaanbesteding

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

  • Toilet, douche en/of kleedruimte rolstoeltoegankelijk

Bereikbaarheid

  • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Klachtenreglement

Download document

Privacyverklaring

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl