Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Wij zijn Lian en Ton Berkers. Samen met onze kinderen wonen we op onze boerderij, een melkveehouderij, welke ligt aan de rand van natuurgebied De Groote Peel, er is volop rust en ruimte. 

In het jaar 2000 begon Lian met Zorgboerderij ‘De Peelwerker’ en was 3 dagen open. In 2001 is collega Annemie aangesteld en konden we samen 5 dagen dagbesteding gaan bieden. In 2015 werden we hierin ondersteund door Jacqueline, onze vaste invalskracht en zij werkt momenteel ook 1 dag per week. Met z'n 3e runnen we de zorgboerderij. Ton is verantwoordelijk voor de melkveehouderij.

Op ‘De Peelwerker’ zijn landbouw en zorg een mooie combinatie. Onze 75 melkkoeien en 45 stuks jongvee vormen het hart van onze landbouwactiviteiten. Gaat het om de zorgtak dan zijn onze hulpboeren het stralende middelpunt. De cliënten hebben een verstandelijke beperking en kunnen op onze boerderij terecht voor een prettige, kleinschalige vorm van dagbesteding. 'Zorg op maat' staat bij ons hoog in het vaandel. Per dag zijn er op onze boerderij 6 cliënten te vinden. Wat ‘De Peelwerker’ voor hen zo prettig maakt? Als hulpboer mag je jezelf echt mede-verantwoordelijk voelen. Je ziet je kalfje opgroeien tot koe. Bovendien hangt er op onze zorgboerderij een huiselijke sfeer en is het mogelijk activiteiten af te stemmen op individuele wensen. 

Wij bieden een breed scala aan activiteiten, zowel boerderij-activiteiten als ook hele andere activiteiten.

Onze hulpboeren kunnen rekenen op professionele begeleiding. Zorgboerin Lian kan bogen op een jarenlange ervaring bij Stichting Oro. Er is een vaste medewerkers in dienst: Annemie en Jacqueline. Annemie is gediplomeerd Z verpleegkundige. Na haar opleiding heeft zij verschillende cursussen gevolgd en bovendien heeft zij jarenlange ervaring in de zorg voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ook Jacqueline heeft na haar opleiding gewerkt met mensen met een verstandelijke beperking. Dus een goed team!

Werk

Het activiteitenaanbod bij ‘De Peelwerker’ is heel divers. We kijken naar de individuele behoefte van de cliënt. We bieden de activiteiten aan in een duidelijk dag- en werkritme. De hulpboer een eigen werkmap voorzien van foto's en picto's. Er is geen werkdruk en iedereen werkt in z'n eigen tempo. Bij ‘De Peelwerker’ is er ruimte voor een persoonlijke invulling van het werk. Verder vinden we het van belang te kijken naar mogelijkheden en de verdere persoonlijke ontwikkeling van de cliënten.

Welke activiteiten vinden er plaats.

Na het werkoverleg onder het genot van een kop thee of koffie, trekken de hulpboeren hun overall en laarzen aan om de dieren te verzorgen. De dag begint met het verzorgen van een eigen kalfje. Daarna krijgt de rest van de dieren voer: de koeien, pinken, kalveren en honden. Elke dag rijden twee hulpboeren mee op de tractor. In de zomer mogen zij regelmatig mee voor een ritje om het gemaaide gras te schudden. Komt de loonwerker of de dierenarts op het bedrijf, dan kijken we mee naar hun werkzaamheden. De hulpboeren kunnen ook vragen stellen om er nog meer van te leren. ’s Middags maken de hulpboeren (indien mogelijk) een stevige wandeling om de koeien uit het weiland te halen. Anderen wachten de kudde koeien op en genieten zo toch mee van de nieuwsgierige koeien die hen komen besnuffelen. Verdere agrarische activiteiten zijn: hokjes uitmesten, stallen schoonspuiten en poetsen, schoonmaken van agrarische ruimtes, emmers wassen, aanvullen van voorraden, opstrooien van de hokken, knuffelen met honden, katten, konijn, etc.

Erf en tuin activiteiten: zoals gazon maaien, onkruid uitplukken, erf vegen en schoon spuiten, bladeren harken, snoeien. We plukken fruit en verwerken deze tot jam. Middels een kastje aan straat, verkopen de hulpboeren deze jam in de zomermaanden.

We hebben een winkeltje waar we onze jam en allerlei gezellige cadeautjes, die wij zelf hebben gemaakt, verkopen. We helpen u graag in 't Winkeltje !

Ook is er een soort van werf, waarin we activiteiten aan gebieden zoals: Recyclen: Slopen van huishoudelijke apparaten, sorteerwerk, recyclen van ijzer, plastic, papier e.d. Schoonmaken van potjes voor de jam en deze sorteren.

Creatieve activiteiten: Het maken van cadeaupakketjes: we weven bijvoorbeeld mandjes of beplakken kistjes. Hierin komt eigengemaakte jam, appelmoes of andere versnaperingen. Verder zijn we bezig met: jam-doekjes tekenen voor potjes jam; houten schilderijen, wijnrekjes, borrelplanken en kaarten maken en andere creatieve bezigheden. Houtbewerking, zagen, schuren en timmeren van hout en daarvan o.a. tafeltjes maken, plantenbakjes of opdrachten van mensen. 

Productiewerk: Zoals stickerwerk voor 'Snack Products' of jam of opdrachten van verenigingen of bedrijven.

Beweging: Wandelen, zwerfafval opruimen in de straat, kranten rondbrengen op de fiets en fietsten op de duofiets.

Wekelijks wisselen we activiteiten af met koken, bakken, gezelschapsspelen, en samen muziek maken en zingen onder begeleiding van de gitaar van het personeel of playbacken.

Verder is er ruimte naar gelang de behoefte voor educatie, inspelen op seizoenen, projecten en excursies. Vaste jaarlijkse excursie is meehelpen bij een geitenboer in de lammertijd.

Wij zijn een zogenaamde 'groene' zorgboerderij. D.w.z. dat wij een link hebben met de natuur en milieu. We werken graag in de natuur en met/voor de dieren, doen aan weidevogelbescherming en zijn zuinig op de natuur. Groen staat ook voor milieubewust, wij recyclen apparaten/potjes, gebruiken o.a. materialen die van de boerderij komen voor creatieve activiteiten. Naast groei en natuur, staat groen ook voor rust, betrouwbaarheid, vrijheid, ontspannend, orde, balans en harmonie.

Bijzonderheden

Bij ‘De Peelwerker’ staat de kleinschaligheid, huiselijkheid en “zorg op maat” hoog in het vaandel. De hulpboer moet zich thuis voelen op onze boerderij en hier zijn ei kwijt kunnen. Door bepaalde beperkingen is het niet voor elke cliënt weggelegd om in één ruimte te werken met een grote groep mensen, een te veel aan prikkels. Bij ‘De Peelwerker’ kunnen cliënten lekker naar buiten om te werken, individueel of met meerdere. Door de persoonlijke aandacht die we kunnen bieden, komen we zo goed mogelijk tegemoet aan ieders wensen en behoeftes.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 05-07-2021

Gestart in

2000

Aangesloten bij

  • ZLTO

Problematiek of beperking

  • Verstandelijke beperking
  • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

  • Volwassenen

Soort zorg

  • Dagbesteding
  • Dagbesteding met een breed scala aan activiteiten op een gangbare boerderij

Soort begeleiding

  • Groepsbegeleiding

Activiteiten

  • Groenteteelt
  • Verzorging dieren
  • Akkerbouw
  • Huisverkoop
  • Koken
  • Natuur/landschapsbeheer
  • Fruitteelt
  • Klussen/onderhoud
  • Creatief
  • Productiewerk, recyclen en beweging in de vorm van fietsen, wandelen en het werk.

Bekostiging

  • PGB, Persoonsgebonden Budget

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

  • Toilet, douche en/of kleedruimte rolstoeltoegankelijk

Bereikbaarheid

  • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl