Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

In de rustige omgeving van Zevenbergen staat zorgboerderij De Zwanenhoeve. Een duurzame boerderij in West-Brabant waar jongeren en volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking kunnen wonen en werken.

Op circa drie hectare grond wordt dagbesteding geboden met een arbeidsmatig karakter. We telen groenten in onze moestuin, plegen onderhoud aan het terrein. Verzorgen onze dieren, te weten paarden, kippen, geiten en een poes. We fokken met onze stamboek schapen. 

Naast klein vee en een moestuin is er een boerderijwinkel met groenten uit eigen tuin, eieren, kussens uit de weverij, sjaals etc. dit laatste van de wol van eigen schapen. De cliënten runnen de boerderij doordat zij alle mogelijke taken uitvoeren en meedenken in de bedrijfsvoering.

Cliënten geven in de zorgvraag aan welke wensen/ voorkeuren zij hebben voor de verschillende werkgebieden.

Gemiddeld zijn er tussen de 10 en 18 cliënten op een dag, maar het doel is te groeien naar 20 cliënten. Sommigen cliënten wonen nog thuis of bij een andere zorgaanbieder en komen alleen voor dagbesteding een aantal cliënten woont ook op De Zwanenhoeve.

De Zwanenhoeve is HKZ-gecertificeerd.

Klik hier voor onze facebookpagina!

Werk

Op de boerderij is het werk onderverdeeld in verschillende werkgebieden, iedereen mag zelf kiezen in welke werkgebieden zij willen werken:

Buiten; dit is het breedste werkgebied. Je werkt in de moestuin, helpt met hagen en bomen snoeien, verwijderd onkruid, plukt fruit, maait het gras met de duw of zitmaaier, helpt bij onderhoudsklusjes op het terrein. klust in de werkplaats of stal. en nog veel meer.

Dieren: Je geeft de dieren eten, water, schone stal. borstelt de paarden. Helpt met het bekappen van de schapen, denkt mee over het fokprogramma van de schapen en helpt mee in de lammer periode. Je vult voer aan en veegt de stal. Je kijkt of de dieren gezond zijn en helpt mee ze gezond te houden.

Winkel; Je werkt in onze boerderijwinkel, zet bestellingen klaar, vult de schappen aan. controleert de groenten, maakt de winkel schoon, ontvangt de klanten, helpt ze aan de kassa.

Weven; Op de weverij verwerken wij onze eigen wol. Hier leer je spinnen, weven, kaarden, pluizen en maakt zo een echt eindproduct als een tas, sjaal of iets anders.

Huishouding; Je maakt schoon in de boerderij, zet koffie en thee voor de pauze, dekt de tafel voor het middag eten, helpt koken voor de woningen en voor het verwerken van eigen groenten en fruit. 

Voor iedereen is er de mogelijkheid zich te ontwikkelen op zijn eigen manier. Zo zijn er verschillende cliënten die op onze aangepaste trekker een aangepast rijbewijs hebben behaald. Is het mogelijk om andere echte certificaten te behalen zoals voor de bosmaaier, maar zeker ook om nieuwe vaardigheden aan te leren in de overige werkzaamheden die de boerderij te bieden heeft. 

Bijzonderheden

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2000

Aangesloten bij

  • ZLTO

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl