Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Zorgboerderij Donia State Wester B.V. is een zorgboerderij voor zowel kinderen, jongeren als volwassen.
Bij ons op de zorgboerderij kun je dagbesteding doen, maar je kunt ook bij ons komen wonen en logeren en weekendopvang.
Onze zorgboerderij is er voor mensen met een verstandelijke beperking en met veelal een autistisch spectrum. 

Zorgboerin Anneke Wester is Z-verpleegkundige, BIG geregistreerd en geregistreerd maatschappelijk werkster. Anneke heeft 15 jaar op Maeykehiem gewerkt o.a. als zorgco√∂rdinator. Maeykehiem is een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Daarvoor was Anneke als maatschappelijk werkster werkzaam in de jeugdhulpverlening te Heerenveen. Daarnaast is Anneke gediplomeerd paaardrij-instructeur.
In 2002 is Anneke begonnen met de zorgboerderij op deze prachtige historische plek, precies midden tussen Sneek, Bolsward, Franeker en Leeuwarden. 

Zorgboer Ben heeft geen zorgachtergrond en doet daarom de niet zorggerelateerde werkzaamheden als zorgen voor structuur en veiligheid op de boerderij, sluit zorgovereenkomsten af, bewerkt het land (hooien is de mooiste en gezelligste periode op de boerderij met 1 of 2 keer per jaar aansluitend een barbecue) en beheert de (landbouw)machines en gebouwen. Ben is sinds 2017 op de zorgboerderij en vindt het nog elke dag geweldig en beveelt iedereen aan een keer te proeven van het leven op een zorgboerderij.

Onze zorgmanager heeft de dagelijkse leiding over de zorgbegeleiders, vrijwilligers en stagiaires en onderhoudt de zorggerelateerde contacten met de gemeenten, andere zorginstellingen en ouders en vertegenwoordigers van de bewoners en dagbesteders.

Zorgbegeleiders zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week aanwezig voor de bewoners en deelnemers voor dagbesteding en weekendopvang.

De bewoners en deelnemers voor dagbesteding zorgen voor onze paarden, koeien, schapen, geitjes, kippen en konijnen.

Ook zijn er dagelijks vrijwilligers en stagiaires aanwezig op de boerderij voor extra hand en spandiensten. De stagaires natuurlijk ook om wat te leren en ervaring op te doen.

Alle medewerkers, vrijwilligers en stagiaires en natuurlijk ook de zorgboer en zorgboerin hebben een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).

Wat doen wij   

Zorgboerderij Donia State Wester B.V. biedt dagbesteding, weekendopvang, logeren, wonen en crisisopvang aan.

Dagbesteding
Elke dag kunnen er ongeveer 14 deelnemers op de boerderij komen voor dagbesteding.
Structuur in de dagbesteding is het belangrikste uitgangspunt. Daarnaast willen we dat alle dagebeseders en ook de bewoneers een zinvolle dagbesteding hebben en aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis gaan.
's Morgens worden de werkzaamheden gedaan die op de boerderij moeten gebeuren zoals stallen uitmesten, paarden borstelen, rijhal aanvegen en schoonhouden, eieren van de kippen uit de nesten halen, paden en wegen buiten vegen en schoonhouden. werkzaamheden in de tuin verrichten en 's middgs is er dan tijd voor de andere zaken als paardrijden, paarden vlechten, spelen en kunstjes doen met de geitjes en schapen. En dat is allemaal pas ged gegaan als iedereen mlater in de middag met een goed gevoel naar huis gaat.
De meeste werkzaamheden worden in groepjes uitgevoerd, maar ook individuele begeleiding is mogelijk; zelfs voor een hele dag of een heel jaar.

Weekenopvang

De weekendopvang wordt gehouden in de Rijhal.
Er worden vele spelletjes gedaan, ook met o.a. paarden en pony's, knutselen, spelen in de grote zandbak, er zijn vele skelters, zwemmen en andere uitjes worden georganiseerd. Er is altijd een gediplomeerd paardrij-instructeur aanwezig. Er is een groep met oudere jeugd en er zijn 3 kindergroepen. Er is veel animo voor de weekendop, het is altijd heel gezellg en de begeleiders zijn dan ook zeer enthousiast.
Voor een paar deelnemers aan de weekendopvang is er gedurende het weekend moglijkheid tot overnachten; dubbele pret.

Wonen

Op de boerderij is er momenteel plaats voor 6 bewoners; binnenkort gaan we dat uitbreiden naar 8.
Er zijn 2 begeleid wonen huisjes op het terrein met eigen douche, toilet en keuken, waarin de bewoners geleerd wordt om zo zelfstandig mogelijk te functioneren en, indien mogelijk, terug te keren in de maatschappij.
Daarnaast hebben we in de koeienstal een woonruimte (Doniastee) met 4 woonruimtes, een plek voor crisiopvang, een slaapruimte voor de begeleiding en een gemeenschappelijke woonruimte.
De woonruimtes hebben elk een eigen douche en WC en 2 ervan hebben ook nog een eigen keuken.
De grote gemeeschappelijke woonruimte is gezellig ingericht, heeft een paar aparte zitgedeeltes en een kookeiland om 's avonds samen het eten te koken. 

Crisisopvang:

Af en toe is er voor iemand, soms zelfs nog dezelfde dag, een tijdelijke opvang met verblijfsruimte nodig.
Daar hebben we een ruimte inDoniastee voor gereserveerd.
Soms is die ruimte nog bezet wanneer er nog een verzoek voor noodopvang komt. En dan wordt het improvisatietalent van de zorgboer en -boerin aangesproken; als het echt moet is er altijd een plekje in onze "herberg"; dat is onze taak.  

 Rijhal:  

We hebben een prachtige Rijhal op het erf van de Zorgboerderij. Hierin geven we paardrijlessen aan de bewoners, deelnemers van de dagbesteding en voor volwassenen met een beperking van buitenaf. De paarden en pony's hebben een geweldige positieve invloed op de mensen. Vooral met contact leggen werkt dit heel goed.

Wat vinden wij: 

Wij genieten van de deelnemers, kinderen en ouderen die met zoveel plezier op de Zorgboerderij komen. De paarden, pony's, en andere dieren hebben een zichtbaar positief effect op bijna iedereen. Daarom geeft dit werk ons veel voldoening. Ons motto is: 'De mensen moeten met een goed gevoel naar huis gaan, dan hebben we ons werk goed gedaan'. Dit bespreken we iedere dag, wat ging goed, wat had anders gemoeten. Ook de stagiaires en de werknemers moeten met een goed gevoel naar huis gaan!

Werk

We hebben koeien, paarden, pony's, schapen, geiten, kippen, konijnen en een hond. De kat ontbreekt omdat dat voor al onze wilde weide-, water- en struikvogels en te grote moordenaar is.
Al onze dieren verzorgen we met zijn allen. Bij kou en regen werken we in de ligboxstal of in de paardenstal/rijhal. In de ligboxstal hebben we een timmer werkplaats en een crearuimte.
In de ligboxstal staan 's winters de koeien, schapen en geiten, soms een paar paarden en er zijn de konijnenhokken. De koeien en paarden worden er geborsteld, er wordt getimmerd en bij regenachtig weer geskelterd. 
In de rijhal wordt hoofdzakelijk paard gereden, paarden gelongeerd en paarden bom-proof gemaakt onder begeleiding.

In de zomer kunnen we tuinieren. We hebben een fruit- en bessengaard. Er groeit allerlei heerlijk fruit en verschillende soorten bessen. De bomen zijn genummerd en zo kunnen we op een kaart de verzorging van de boom lezen en we zien op de kaarten wanneer we welk fruit kunnen plukken. We eten er met zijn allen lekker van.   

Als het even kan vertoeven we in de buitenlucht, en op vaste tijden drinken we ons kopje koffie of thee. Precies zoals dat hoort op een boerderij.
Een goede sfeer is voor iedereen prettig. Bij ons mag iedereen zichzelf zijn. Daar doen we het voor.

Bijzonderheden

Anneke runt de boerderij nu (april 2022) bijna 20 jaar en zal binnen niet al te veel jaren de boerderij gaan overdragen.
Maar Anneke heeft ook nog een andere hobby en daarvoor moet ze ook nog 1 keer een grote krachtinspanning doen. Wat dat is zal ze vertellen wanneer ze ermee klaar is.
Dan zullen Anneke en Ben ook aangeven wat hun plannen zijn voor de laatste jaren op de boerderij. Dat de overdracht zorgvuldig en betrouwbaar moet gebeuren staat voorop.  

  

Samenwerking met andere organisaties

We hebben regelmatig overleg met collega zorgboeren. We doen ook intervisie met zorgboeren in de regio.

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 31-03-2023

Gestart in

2002

Aangesloten bij

 • Vereniging BEZINN

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • Psychische, sociaal-psychische of (ex)psychiatrische beperking
 • NAH (niet aangeboren hersenletsell)
 • Re-integratie
 • ADHD, ADD, ASS of PDD-NOS

Leeftijd

 • Kinderen
 • Jongeren
 • Volwassenen

Soort zorg

 • Leren
 • Werken
 • Re-integratie
 • Dagbesteding
 • Logeren
 • Wonen
 • Crisisopvang

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding
 • Individuele begeleiding

Activiteiten

 • Groenteteelt
 • Verzorging dieren
 • Fruitteelt
 • Klussen/onderhoud
 • Creatief

Bekostiging

 • PGB, Persoonsgebonden Budget
 • ZIN, Zorg in Natura
 • Onderaanbesteding

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

 • Parkeerplaats voor invalide bezoekers
 • Toilet, douche en/of kleedruimte rolstoeltoegankelijk
 • Bedrijfsgebouwen rolstoeltoegankelijk
 • Wegen en paden rolstoelvriendelijk

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer
 • Bereikbaar met openbaar vervoer, een bushalte binnen 250 meter

Klachtenreglement

Download document

Open dag

Open dag 2023

3 juni 13-16 uur

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl