Wie zijn wij
Wij zijn Ontmoetingscentrum Gasterij Bergerbaan, een zorgboerderij met net dat beetje extra ..
We zijn aangesloten bij de landelijke ontmoetingscentra van Vrije Universiteit in Amsterdam.
Chantal Versteegen is de initiatiefneemster van dit zorgconcept wat nieuw is voor Limburg. Na jarenlang in de dementiezorg en de wijk te hebben gewerkt waarvan de laatste jaren als praktijkopleider werd het tijd om de dromen gaan te verwezenlijken.
Mijn vader is jaren geleden begonnen met de recreatieve verhuur van de beugelbanen.Zo is Gasterij Bergerbaan ontstaan, we willen mensen met en zonder beperking op een laagdrempelige manier ongedwongen laten ontmoeten.
Werk
Gasterij Bergerbaan biedt een zinvolle dagbesteding aan ouderen, licht dementerenden, en aan mensen met een hulp vraag. Omdat we mensen niet in hokjes willen plaatsen willen we graag de individuele hulp vraag bekijken en mensen laten ervaren hoe wij binnen Gasterij Bergerbaan denken dat de zorg eruit zou moeten zien. Daarom bieden we de mogelijkheid om gewoon eens te komen ”voelen” hoe onze Gastvrijheid aanvoelt. Dat zegt zoveel meer als woorden ,tevens bieden wij ook een stuk mantelzorgondersteuning.
Het oorspronkelijke idee van een zorgboerderij is omgevormd tot een ontmoetingscentrum in het buitengebied , Gasterij Bergerbaan. Wij zijn aangesloten bij de Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorger's en werken volgens een methode ontwikkeld door het VU medisch centrum. in Amsterdam.
Deze methode onderscheidt zich door ook aan de mantelzorger ondersteuning te bieden op het gebied van informatie, advies en handvatten hoe om te gaan met de dementie en extra informatie avonden voor zowel partners als kinderen van de bezoeker met dementie.
Wij zijn er dan ook trots op dat wij in het Limburgse het eerste Ontmoetingscentrum hebben mogen vestigen.
Door de diversiteit van activiteiten kunnen we een breed scala aan werkzaamheden bieden.
Bijzonderheden
Wij willen graag uitgaan van de mogelijkheden van eenieder en niet vanuit de beperkingen van de bezoeker. Onze doelgroep is in eerste instantie ouderen (al dan niet met dementie) met een hulpvraag. Maar indien mensen zich prettig voelen bij deze doelgroep zijn er altijd mogelijkheden. Vooral omdat wij op locatie op een laagdrempelige manier activiteiten aanbieden aan zowel mensen met als mensen zonder beperking. Bijna elke middag zijn er bij ons groepen aan het beugelen, dit is aan de andere kant van de schuur maar we willen wel de ontmoeting centraal stellen.Zodat men ongedwongen kan ontmoeten !