Wie zijn wij
Wij zijn Familie Hoogenboom en sinds maart 2011 gestart met zorgboerderij Swaenensteyn op een prachtige plek in de Zoetermeerse Meerpolder. Wij werken samen met ons team van geschoolde en ervaren jeugdzorgkrachten op de zorgboerderij en hebben sinds 2017 een 2e locatie in Hazerswoude Dorp. Wij bieden zorg, educatie en behandeling aan kinderen en jongeren met gedragsproblemen met of zonder diagnose.
Het is een heerlijke plek, waar kinderen en jongeren zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen.
De combinatie van rust en ruimte en de vele dieren blijkt een prima combinatie te zijn. Veel kinderen en jongeren met uiteenlopende problematiek komen voor 1 of meerdere dagdelen naar de zorgboerderij voor groepsbegeleiding en/of begeleiding individueel. Er worden ook meerdere vormen van behandeling of ouderbegeleiding gegeven.
Wanneer het op school niet zo lekker gaat of (tijdelijk) niet lukt, kunnen onze deelnemers op de zorgboerderij terecht. Wij willen een plek zijn waar kinderen en jongeren zich zich thuis en veilig voelen en werken op een ongedwongen manier aan het vergroten van sociale vaardigheden en andere leerdoelen. Op de boerderij is voor een beperkte groep jongeren en kinderen de mogelijkheid om educatieve activiteiten te volgen door geschoolde onderwijskrachten.
Klussen
Klussen zijn er genoeg op de boerderij, maar de nadruk ligt op het vergroten van zelfstandigheid en zelfredzaamheid en het aanleren van sociale vaardigheden. Begeleiders helpen de deelnemers hierbij en daarbij kunnen ook klussen worden gedaan, zoals het verzorgen van de dieren en het onderhouden van het erf en de weilanden. Ook is er tijd om met de deelnemers lekkere maaltijden te maken, koken en bakken.
Natuurlijk moeten ook de honden worden uitgelaten en geborsteld en zeker ook de paarden en shetlandpony's hebben hun verzorging nodig. Ook de stallen en konijnenhokken en kippenhokken moeten worden verschoond en verzorgd. De nadruk ligt op het hebben van een fijne tijd en er is ook tijd om vrij te spelen. We werken met vooraf opgestelde doelen en rapporteren hier ook op.
Bijzonderheden
Regelmatig zijn er multi disciplinaire overleggen (mdo's) waarbij medewerkers van de zorgboerderij, gedragswetenschapper(s), leerkrachten en evt. overige hulpverleners met ouders /verzorgers evalueren.
Wij zoeken de verbinding met andere zorgverleners en behandelaars in het het belang van het kind en hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd. Door deze samenwerking hebben we korte lijnen en kunnen we snel schakelen en effectieve zorg leveren.