Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Marianne van de Velde is met haar zorgbedrijf in het voorjaar van 2014 verhuisd van de Grote Tor naar een andere locaties in Engwierum: biologisch akkerbouwbedrijf de Timpelsteed. Met veel plezier en passie heeft ze daar met haar 7 deelnemers een kleine en een grote groentetuin, een tunnelkas, en een boerderijwinkel opgezet. Haar nieuwe zorgactiviteiten op deze boerderij heet vanaf mei 2014: Vento Verde. Dit betekent Groene Wind - het waait immers meestal in Friesland! Het staat natuurlijk ook voor lekker uitwaaien in het groen en weer fris er tegen aan door buiten werken met biologische groente!  

Marianne is geboren op een boerderij (akkerbouw) in Klaaswaal, Zuid-Holland. Na haar studie Internationaal Recht in Leiden heeft ze jarenlang bij het Buro voor Rechtshulp in Rotterdam gewerkt. In de jaren daarop volgend heeft ze ruim 3 jaar in ontwikkelingshulpprojecten (mn scholing) in Mozambique gewerkt.  Voordat ze haar eigen zorgboerderij in 2006 begon heeft ze nog een aantal jaren in/rond de biologische landbouw gewerkt en was vrijwilliger op zorgboerderij Beversoord. 

Marianne is bestuurslid geweest (2006-2009) van de Vereniging Zorgboeren Fryslan (inmiddels opgegaan in BEZINN) en is in het bezit van  MBO diploma Zorg, Natuur en Gezondheid niveau 4 (Ondernemer Zorgbedrijf).

Ze is gelukkige moeder van 2 dochters.

Werk

We beginnen de dag met een kop koffie of thee en bespreken wat er die dag gedaan kan worden. Er zijn verschillende werkzaamheden zoals: werken in de groentetuin of boerderijwinkel, fruit plukken, bomen snoeien, klussen op het erf en in de schuur. Sorteren, planten, onkruid wieden, verven, vegen, hokken schoonmaken, groente afwegen en inpakken, taart bakken, jam of soep maken van eigen producten: er is zoveel mogelijk!

Wat wil en kan de hulpboer/deelnemer. Wat wil of kan hij of zij leren? Hoe kunnen we dat bereiken? Welke hulpmiddelen kunnen we daarvoor inzetten? Wat kan hij of zij zelfstandig en waarvoor is begeleiding nodig? De deelnemer zelf is de maatstaf voor zijn of haar werkzaamheden. Met hem of haar wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld waarin wordt omschreven welk doel men wil bereiken en met behulp van welke middelen. Regelmatig wordt dit geĆ«valueerd en zonodig bijgesteld. Iedere deelnemer heeft zijn eigen portfolio waarin de vorderingen worden bijgehouden.

Het belangrijkste is echter en dat geldt voor iedereen:  een zinvolle, afwisselende en plezierige dag ervaren!

Bijzonderheden

Door de samenwerking met biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed zijn er prachtige ontwikkelingsmogelijkheden voor de deelnemers. Voor elk wat wils.

Bij de deelnemers, de ondernemers van de Timpelsteed en (waar een aantal deelnemers wonen) en bij mijzelf borrelen alle weken talrijke nieuwe ideeen naar boven. Een positieve interactie!

Zo hebben we in 2018 een subsidie en prijs ontvangen voor een aan te leggen permacultuurtuin met kenniscentrum! In november zijn er veel fruit, noten en andere bomen geplant.

We zijn in het bezit van het Keurmerk Kwaliteit Laat je Zien van de landelijke federatie Landbouw en Zorg en lid van BEZINN (Boer en Zorg in Noord Nederland) 

In de dagbesteding is nog plaats op de volgende dagen: op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag!!

Laatst bijgewerkt: 21-02-2020

Gestart in

2007

Aangesloten bij

  • Vereniging BEZINN

Kwaliteitssysteem

  • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl