Naar zorgboerderijen

Wie zijn wij

Fenna Heerd is genoemd naar de dochter van boer en boerin Geuko en Aagtje ten Have. Fenna was meervoudig beperkt, waardoor zij veel zorg nodig had. Dankzij een persoonsgebonden budget was er sinds enige tijd elke dag een begeleidster voor Fenna aan huis. Voor Fenna was deze dagelijkse zorg op de boerderij ideaal. Om ook aan andere jong volwassenen, die vergelijkbare zorg nodig hebben, deze mogelijkheid te geven, besloten Aagtje en Geuko ten Have een zorgboerderij op te richten.

Fenna Heerd is opgericht in 2002 en we kunnen vaststellen, dat Fenna Heerd in een grote behoefte voorziet.

In deze jaren heeft Fenna Heerd zich ontwikkeld tot een kleine zorginstelling met zorg op hoog niveau.

Het dagelijks genieten staat voorop, maar alle activiteiten gebeuren onder deskundige begeleiding van ervaren begeleiders en verzorgenden. Aan Fenna Heerd is een orthopedagoge verbonden, die indien nodig ingeschakeld kan worden.

Het verzorgen en verplegen van de deelnemers behoort tot de vaste taken van de begeleiders. Dit maakt Fenna Heerd tot een bijzondere zorgplek en werkplek voor mensen met meervoudige beperkingen. Wel werken, genieten van de seizoenen etc. en toch verzekerd zijn van goede zorg.

Werk

Het programma heeft alles te maken met de boerderij. Zo begint elke dag met het voeren en naar buiten brengen van de dieren en elke dag eindigt hiermee. Andere activiteiten in het weekprogramma zijn: hokken schoonmaken, stro verversen, samen iets bakken, klusjes doen, creatief bezig zijn en boodschappen doen. Iedereen doet mee naar zijn of haar vermogen.

Elke deelnemer heeft een zorgplan, waarin praktische doelen zijn gesteld. Deze doelen worden met de ouders /verzorgers besproken tijdens een jaarlijks huisbezoek.

Fenna Heerd werkt volgens de methode van Gentle Teaching. Dat betekent dat wij naar de talenten van de deelnemers kijken en niet naar de beperkingen.

Een keer per maand hebben de begeleiders overleg over de gestelde doelen.

Elke deelnemer heeft een schriftje, dat dagelijks mee naar huis gaat. Hierin wordt beschreven wat er die dag allemaal te beleven viel op de Fenna Heerd. Geregeld worden er foto's bij geplakt.

Dit om de ouders een dag Fenna Heerd mee te laten beleven. 

De inbreng van ouders en hun deskundigheid van de deelnemers, delen wij graag met ze.

Bijzonderheden

Zorgboerderij Fenna Heerd functioneert naast het gewone akkerbouwbedrijf van de familie Ten Have.

Het dagcentrum is in 2020 helemaal vernieuwd en aardbevingbestendig. Het dagcentrum voldoet aan alle eisen: er is een badkamer met douche en aangepaste toiletten en tilliften, een activiteitenruimte met een keukenhoek, een relaxhoek met verschillende mogelijkheden om bijv. rustig een boekje te lezen of samen koffie te drinken.

Buiten is een rolstoeltoegankelijk terras. Er is een verhoogd tuintje en speciale schommels. Dit is het bijzondere van de Fenna Heerd. Deelnemers met een complexe handicap zijn welkom.

Aan de Fenna Heerd zijn activiteitenbegeleiders, verzorgende-IG, een orthopedagoog en verder goed opgeleid personeel aanwezig.

Het is heel bijzonder, dat ook deze deelnemers kunnen genieten van alles wat de Fenna Heerd te bieden heeft.

Verder zijn er een  fysiotherapeute, masseuse en muziektherapeut beschikbaar.

Op de Fenna Heerd zijn deelnemers welkom die risicovolle of voorbehouden verpleegkundige handelingen nodig hebben.

Op  de Fenna Heerd zijn we niet bevoegd om deze handelingen uit te voeren. Door nieuwe regelgeving is het voor Fenna Heerd niet mogelijk aan de daarvoor benodigde wettelijke eisen en verzekeringen te voldoen.

Ouders en/of wettelijke vertegenwoordiger blijven zelf verantwoordelijk om deze zorg te geven. Ook is het mogelijk om hier derden voor in te zetten, zoals bv thuiszorg. De Fenna Heerd heeft hiervoor een behandelkamer beschikbaar.

 

Impressie van boerderij

Laatst bijgewerkt: 29-04-2022

Gestart in

2002

Aangesloten bij

 • Vereniging BEZINN

Problematiek of beperking

 • Verstandelijke beperking
 • Lichamelijke beperking

Leeftijd

 • Jongeren
 • Volwassenen

Soort zorg

 • Dagbesteding

Soort begeleiding

 • Groepsbegeleiding

Activiteiten

 • Verzorging dieren
 • Akkerbouw
 • Koken
 • Klussen/onderhoud
 • Creatief

Bekostiging

 • PGB, Persoonsgebonden Budget

Kwaliteitssysteem

 • Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen, Kwaliteit laat je zien

Toegankelijkheid

 • Toilet, douche en/of kleedruimte rolstoeltoegankelijk
 • Wegen en paden rolstoelvriendelijk

Bereikbaarheid

 • Met eigen/zelf te regelen vervoer

Klachtenreglement

Download document

Logo KLJZKwaliteit laat je zien

Deze zorgboerderij werkt met het keurmerk Kwaliteit laat je zien. Zie hier de status van de certificering en de jaarverslagen.

www.kljz.nl