Wie zijn wij
Zorgboerderij Veluwezoom ontvangt volwassenen met een hulpvraag. Dit kan ouderenzorg zijn maar ook volwassenen met een Niet Aangeboren Hersenletsel of mensen met Dementie.
Werkzaamheden aanbieden op een niveau en tempo die bij de persoon passen. Vanuit rust, oordeelloos, kijken en zien wat wel kan. De Zorgboerderij respecteert de levensovertuiging van de deelnemers.
Werk
De Zorgboerderij is ontstaan uit het houden van hobbydieren en groenten telen in de moestuin met daarnaast werken in de werkplaats. We nemen de deelnemers mee in het ritme van de seizoenen en de zorg welke de dieren met zich meebrengen. In het voorjaar betekend dit bijvoorbeeld; de omheining nazien en repareren waar nodig. Onkruid wieden en een plantplan maken voor de moestuin. Gras maaien en de heg knippen.
In de zomer is dit onkruid wieden, gras maaien, producten plan maken die in de winter gemaakt kunnen worden voor een markt of open dag.
In de herfst/winter zijn we met natte koude dagen in de werkplaats bezig met onderhoudswerkzaamheden bijvoorbeeld nestkasten/insectenkasten maken die het voorjaar weer opgehangen worden of verkocht worden. Ook persen wij appelen en peren tot sap in glazen flessen. Dit hele proces doen we samen met hulp van een vaste vrijwilliger.
Handwerken zoals haken en breien horen ook tot de mogelijkheden. En gezelligheid kent geen tijd wanneer we een spelletje doen of de kalfjes van de buurman een bezoek brengen.
Vaste werkzaamheden door het jaar heen zijn; dieren voeren, stallen/hokken schoonmaken, dieren borstelen, schoonmaken, cake/taart bakken, helpen met koffie/thee en de lunch bereiden of afruimen.
De zorgboerderij gebruikt 1 hectare voor grasland waar de dieren weiden. 0.25 Is bestemd voor moestuin, hier worden aardappelen en verschillende soorten groente en fruit verbouwd. Dit alles met respect voor mens, dier en milieu. Dit betekend dat de dieren gevoed worden van eigen weides, waar dierlijke mest wordt uitgereden. De dieren krijgen uitsluitend voer uit de "greenlijn". Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De lunch is hoofdzakelijk van biologische teelt.
Er zijn een paard en ezeltjes bij de zorgboerderij. Verder houden we schapen en konijnen. De kippen lopen in een eigen weide. De deelnemers worden bij aankomst enthousiast begroet door de hond van de zorgboer.
Bijzonderheden
Wij bieden echte kleinschaligheid. Per dag zijn er maximaal 5 deelnemers bij de zorgboerderij. Sinds 12 jaar is de Zorgboerderij werkzaam met een vast team. Deze kleinschaligheid biedt de mogelijkheid om vraag gestuurde zorg te leveren binnen de mogelijkheden die er zijn met veel persoonlijke aandacht in een huiselijke, veilige sfeer. Samen met de zorgvrager en de naastbetrokkenen komen we tot passende dagbesteding waarbij de zorgbehoefte leidend is.