Zorgboerderij Weustenrade heeft zijn oorsprong in het Boerderij- en Heemkundemuseum te Schimmert.
Het zorgproject is gehuisvest een kleinschalige boerderij, die tevens een collectie naoorlogse tractoren, machines en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen herbergt. Waar mogelijk worden de trekkers en machines ingezet bij ambachtelijke interne- en externe werkzaamheden (ploegen, zaaien, hooiwerkzaamheden, binderen, dorsen, stroop stoken en vlaai bakken).
In de bijhorende tuin en akker groeien groenten en gewassen, zoals men die op een boerderij zou kunnen aantreffen. De jonge boomgaard voorziet ons toekomstig steeds meer van fruit, dat we verwerken tot stroop en jam. Voor de rest is er kleinvee, zoals konijnen, kippen en poezen. De aanwezige paarden zijn voor recreatieve doeleinden (wandelen, rijden, springen en koets rijden).
ENTHOUSIASTE MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING DOEN HET WERK
Mensen met een arbeidsbeperking hebben een wezenlijke rol bij de bedrijfsvoering. Zij verzorgen de dieren, onderhouden de aanwezige natuurelementen, verrichten de meest uiteenlopende tuinwerkzaamheden, zijn recreatief actief met de paarden, verzorgen de koffie en de lunch voor het team en zijn actief bij seizoenswerkzaamheden. Participatie bij (externe) themadagen (bijvoorbeeld demonstratie van oude ambachten) behoort tot de mogelijkheden.
Om in aanmerking te komen voor dagbesteding in het zorgproject is een minimale leeftijd van 18 jaar gewenst. Daarnaast moet men geïndiceerd zijn voor dagbesteding. Zowel WMO-, als WLZ-cliënten zijn welkom. Financiering van de dagbesteding kan op basis van Zorg in Natura (ZIN), of PGB. Het zorgproject maakt deel uit van de Coöperatie Limburgse Zorgboeren.
Een bezoek aan het museumgedeelte is uitsluitend mogelijk op invitatie, of op aangekondigde themadagen.