Zorghoeve 't Binnenveld

Wie zijn we?

Zorghoeve 't Binnenveld in Schijndel is eigenlijk een klein dorpje, met volop activiteiten. Het akkerbouwbedrijf, met nadruk op aardappelen ('Power to the pieper'), wordt gerund door boer Wilbert van Esch en de zorgboerderij door boerin Caroline van Esch.

Er wordt voorzien in dagbesteding gedurende zes dagen per week voor mensen met geheugenproblemen (dementie), mensen met een lichamelijke beperking en mensen in een sociaal isolement. Ook cliŽnten met GGZ-psychiatrie problematieken zijn welkom.

Het professionele team (voornamelijk activiteitenbegeleiders) is zeer betrokken bij de doelgroep en beschikt over de expertise om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Daarbij worden ze gesteund door de intensieve samenwerking met Zorggroep Elde in Boxtel, waarmee een samenwerkingsovereenkomst gesloten is. Ook door deelnames aan het Alzheimer cafť en Cafť Brein wordt de kennis op deze specifieke terreinen op peil gehouden.

Enthousiaste vrijwilligers ondersteunen de zorg voor de cliŽnten, onder andere via de haal- en brengservice met eigen vervoer van Zorghoeve 't Binnenveld, maar ook door mee te werken aan activiteiten.


Het werk

Zorghoeve Ďt Binnenveld wil met elkaar sociale activiteiten ondernemen op basis van alle mogelijkheden die een boerderijomgeving biedt. In het samenzijn en samen activiteiten ondernemen zit de meerwaarde voor de cliŽnten.

Contact en beleving voor cliŽnten zijn belangrijker dan het eindresultaat voor de boerderij. Zo wordt er gewerkt aan bijvoorbeeld de moestuin en daarom is er veel ruimte voor de verzorging van kleine huisdieren als honden, katten, konijnen, cavia's en siervogels. Ook kippen, varkens, eenden en ezels worden op de boerderij ingezet voor het welzijn van de cliŽnten.

Op een gemoedelijke manier wordt getracht de cliŽnt zoveel mogelijk te stimuleren in wat hij of zij kan en wil, maar wel altijd met het oog op het behouden van de regie door de cliŽnt. Dat kan zijn met buitenactiviteiten die behoren bij het akkerbouwbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan aardappels rooien en stro bundelen.

Voortdurend ontwikkelt het team nieuwe ideeŽn om het aanbod aan activiteiten die de zintuigen prikkelen zo gevarieerd mogelijk te houden. Dat kan met activiteiten die herinneringen oproepen, onder andere via muziek en schilderen, maar het kunnen ook hedendaagse activiteiten zijn. Omgaan met de computer is een mogelijkheid. Daarnaast wordt samen de krant gelezen en besproken, worden spelletjes gespeeld, kan men biljarten, tv-kijken, maar ook rustig zitten is mogelijk.

Bijzonder veel waardering is er voor het samen voorbereiden ťn nuttigen van de warme maaltijd. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van op de boerderij verbouwde producten.

Zorghoeve 't Binnenveld beschikt over een ruime serre, een terras en tuinen met groente, fruit en bloemen. In de zomer wordt buiten op het eigen terrein boerengolf gespeeld. In het seizoen wordt in het maÔsveld een doolhof aangelegd.


En verder ...

Er is een boerderijwinkel, die gerund wordt door cliŽnten van zorginstelling Kentalis. De cliŽnten en begeleiders van Kentalis hebben op de boerderij een geheel eigen ruimte en verrichten zelfstandig diverse activiteiten op de boerderij. De interactie tussen cliŽnten van de zorgboerderij en van Kentalis voelt heel natuurlijk en is goed voor beide groepen, zo leert de ervaring.

Zorghoeve 't Binnenveld biedt regelmatig maatschappelijke stageplaatsen aan jongeren die de opleiding zorg en welzijn volgen. Ook werkzoekenden worden geholpen via zogeheten opstapplaatsen.


Jaar van opening

Wij zijn in 2007 als zorgboerderij gestart.