Zorgtuinderij de Es

Wie zijn we?

Zorgtuinderij de Es is een parkachtig aangelegde Tuinderij aan de rand van het dorpje Haaren. We telen daar vele soorten biologische groenten, fruit en bloemen. De zorgtuinderij wordt gerund door Bart Pijnenburg, Daniella de Winter, Pim Salden, Rick Sloot en Angela van Veghel en hun team van stagiaires, deelnemers en vrijwilligers. Wij begeleiden ouderen en mensen met psychosociale problematiek en verzorgen een traject arbeidsreintegratie.


Het werk

De activiteiten zijn zeer gevarieerd. Er is keuze uit planten, wieden, oogsten en lichamelijk zwaardere arbeid zoals houthakken en mest kruien. Een paar mensen helpen met het maken van de (warme) lunch. Er zijn ook altijd klussen in het onderhoud en is ook ruimte voor creativiteit. Wij hebben ook kippen en poezen.
Wat biedt de tuin:
*een zinvolle daginvulling
*structuur
*rust en regelmaat
*saamhorigheid en gezelligheid
*het ervaren van het ritme van de seizoenen.

Je gaat lekker in je vel zitten door lichamelijk werk in de buitenlucht en bezig te zijn met een tastbaar resultaat.


En verder ...

Binnen de beslotenheid van de tuin (ca. 2 ha.) is een parktuin ontstaan die omgeven wordt door houtwallen. Op het terrein staat een onverwarmde kas. Alle groenten, bloemen, kruiden en fruit worden biologisch- geteeld. (SKAL-keurmerk)
Het werk is vooral handmatig. Hierdoor ontstaat een sfeer van aandacht en zorg. Het hele jaar door worden groenten van het seizoen geteeld. Deze worden o.a. verkocht op de markt in Den Bosch en in het winkeltje op de tuin. De Tuinderij is goed bereikbaar per openbaar vervoer.


Jaar van opening

Wij zijn in 2001 als zorgboerderij gestart.