Uncategorised
Workshopronde 1
Voedsel lokaal anders
Hoe kunnen we lokaal anders gaan consumeren en produceren? Hoe zorgen we dat gezonde voeding voor iedereen toegankelijk is? Ook voor mensen met een kleine portemonnee.
Welke rol kunnen zorgboeren hierin spelen? En hoe kan dit in gezamenlijkheid met lokale ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden georganiseerd worden. Zodat er inclusieve, duurzame lokale voedselgemeenschappen ontstaan.
We bespreken interessante praktijkvoorbeelden hiervan, bijvoorbeeld de sociale voedseltuinen in Friesland.
- Workshop 5: Voedsel lokaal anders
- Tijd: 15:00 – 15:45 uur
- Sprekers: Ellen Oomen en John van den Hout (Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg), Loraine Westerneng (Stichting Sociale Voedseltuinen)
Workshopronde 2
AI en zorgboerderijen, ja ook hier. AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, zal tijdens deze workshop worden verkend. We bespreken wat AI precies inhoudt, hoe het momenteel wordt toegepast, en hoe zorgboerderijen het potentieel van AI kunnen benutten binnen hun bedrijfsvoering.
Verandering betekent vaak loslaten van het bekende. Loslaten geeft vrijheid, maar is ook eng. Vooral als de verandering van "bovenaf" wordt opgelegd, heb je het gevoel dat je geen grip meer hebt op wat vertrouwd was. Verandering is onontkoombaar maar moeilijk. Zorgboeren zijn deels ook sterk omdat ze blijven wie ze zijn. Met deze laatste sprekers zoeken wij naar een oplossing hoe je jezelf kunt blijven en toch kunt veranderen. Want de toekomst van de zorg maken we met zijn allen.
- Workshop 10: AI in de Praktijk: Hulp voor Zorgboeren
- Tijd: 16:00 –16:45 uur
- Spreker: John van der Pauw Kraan
Workshopronde 2
De ontwikkeling dat ouderen langer thuis willen en moeten wonen wordt ieder jaar sterker en de puzzels er omheen groter. Er komen minder budgetten beschikbaar en er is sprake van een groeiend personeelstekort. Het lectoraat ‘Goed leven met dementie’ van Windesheim Hogeschool vindt het belangrijk om te kijken wat wel kan. Met aandacht voor behoud van autonomie, inclusie, participatie, waardigheid, welbevinden en zingeving, naast de uitdagingen die dementie met zich meebrengt. Zij doen onderzoek naar projecten die aansluiten bij vragen die leven in de praktijk en tot toepasbare oplossingen en producten komen.
Tijdens deze workshop wordt er verder ingegaan op hoe de zorgboerderij kan bijdragen en/of een onderdeel kan zijn van het langer thuis wonen van de deelnemers.
- Workshop 8: Ouderen en langer thuis wonen, hoe gaat dat?
- Tijd: 16:00 –16:45 uur
- Sprekers: Leontine Groen, Windesheim Hogeschool. Hellen Junggenbirtj - van Rooij, zorgboerderij Giersbergen.
Workshopronde 2
De kern van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is dat we iedereen de kans willen geven zich op alle vlakken te ontwikkelen. Zorgboerderijen bieden al jaren mogelijkheden om te leren, nuttig werk te doen, samen te zijn en mee te doen. Maar de druk op de zorg zal ook dit onderdeel van de zorg raken. Tijdens deze workshop zal een spreker vanuit het ministerie van VWS jullie meenemen in de veranderingen die wij vanuit het beleid kunnen verwachten de komende jaren, en krijgen jullie handvatten mee hoe daar op in te spelen. Er zal ook een zorgboerderij aan het woord komen die laat zien hoe je vanuit de zorgboerderij de brug kan slaan naar de gemeenschap buiten de boerderij.
- Workshop 7: De toekomst van de gehandicaptenzorg
- Tijd: 16:00 – 16:45 uur
- Sprekers: Brigitte Verhage (programmamanager gehandicaptenzorg bij het ministerie van VWS) en Hannie Grinwis van zorgboerderij Nollestee
Workshopronde 2
In de tweede ronde van 16-16.45 uur komen good practices van samenwerkingen aan bod. Gemeenten gaan over zorggeld, samenwerkingsverbanden over onderwijsgeld. Hoe sla je de handen ineen? We bespreken knelpunten en oplossingen over de samenwerking tussen onderwijs en zorg.
De workshops kunnen ook apart van elkaar worden gevolgd.
- Workshop 6: Onderwijszorgboerderij: hoe organiseer je het?
- Tijd: 16:00 – 16:45 uur
- Sprekers: Jan Hassink (WUR), Marc de Rijke (leraar M.L.Kingschool), Trees van der Maat (Landzijde), Seleke Steketee en Yvonne Wemmenhove (Care for You).
Workshopronde 1
We zien in het land soms pogingen om de administratieve lasten te verlichten, en de aanbieder meer te vertrouwen in zijn vermogen om te kijken wat voor zorg mensen nodig hebben. Zo ook Indicatieloze dagbesteding. Is dat een oplossing, of een bedreiging?
Kees van Hoepen van Rust na onrust komt samen met Ingrid Brilleman van de gemeente Reimerswaal en Mariella Zijl van de gemeente Kapelle (Zeeland) inzicht geven in de voordelen van indicatieloze dagbesteding: het neemt drempels weg én het bespaart veel kosten aan administratie bij zowel de gemeente als de zorgboer. Toch hebben sommige gemeenten nog vrees om hierin mee te gaan. Want hoe zit het met grip op de financiën (wordt de zorgvraag niet ineens veel groter?) en kwaliteit? Hoe neem je als zorgboer die vrees weg en welke praktische hulpmiddelen kunnen daarbij helpen? Kees, Ingrid en Mariella gaan hierover graag met de aanwezigen in gesprek.
- Workshop 4: Indicatieloze dagbesteding onder de aandacht brengen van gemeentes: hoe doe je dat?
- Tijd: 15:00 – 15:45 uur
- Sprekers: Mariella Zijl (gemeente Kapelle), Ingrid Brilleman (gemeente Reimerwaal) en Kees van Hoepen (Zorgboerderij Rust na Onrust)
Workshopronde 1
Het doel van de Hervormingsagenda Jeugd is ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen die hulp nodig hebben, zo snel mogelijk de juiste hulp en ondersteuning krijgen. Daarom hebben de samenwerkende partijen; cliëntenorganisaties, professionals, jeugdzorginstellingen, gemeenten en het rijk een groot pakket afspraken gemaakt. Zodat de jeugdzorg verbetert en te zorgen dat het financieel betaalbaar blijft. Deze plannen zijn bedoeld voor de periode van 2023 tot 2028 en laten zien welke kant verschillende betrokken partijen gezamenlijk willen opgaan. Uiteraard wordt ook de doorvertaling gemaakt naar wat je er als zorgboerderij mee kan of moet.
- Workshop 3: De Hervormingsagenda Jeugd
- Tijd: 15:00 – 15:45 uur
- Sprekers: José Manshanden (onafhankelijk voorzitter stuurgroep Hervormingsagenda) en Suzanne van de Jagt- Graaf (VWS)
Workshopronde 1
De geestelijke gezondheidszorg in Nederland moet ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit blijven. Maar hoe gaan we dat organiseren? En hoe kunnen zorgboerderijen daarin een rol spelen?
Tijdens deze workshop horen we vanuit het ministerie van VWS over de ontwikkelagenda voor de langdurige GGZ. Welke concrete acties worden gevraagd? En op welke manier kunnen zorgboeren bijdragen aan het oplossen van deze knelpunten? Ondertussen groeit binnen de GGZ het besef dat het inzetten van een groene omgeving veel invloed heeft op de mentale gezondheid van mensen. Het initiatief ‘De Groene GGZ’ vertelt wat zij al doen om een groene beweging binnen de GGZ tot stand te brengen. Onze kernwaarden sluiten hier uiteraard prachtig op aan. Wat kunnen we van elkaar leren? En welke combinaties kunnen we vanuit onze sector maken?
- Workshop 2: De toekomst van de GGZ is groen
- Tijd: 15:00 – 15:45 uur
- Sprekers: Rob Wolters van Collectief Natuurinclusief, Laura van Roekel senior beleidsmedewerker Langdurige GGZ bij Ministerie van VWS en Jan Tackenkamp zorgboer bij d'n Aoverstep onder begeleiding van Astrid van Zon, voormalig bestuurder bij zorgboerderij Urtica de Vijfsprong, ambasadeur Groene GGZ en voorzitter Biodynamische Vereniging.
Workshopronde 1
Tijdens deze workshop onderzoeken we hoe onderwijszorgboerderijen schooluitval kunnen voorkomen. We delen praktijkvoorbeelden en resultaten van ons onderzoek naar good practices. Speciale gasten delen hun inzichten en ervaringen. Deze workshop is geschikt voor mensen die al actief bezig zijn met onderwijs-zorgarrangementen, maar ook voor mensen die zich er nog op oriënteren. De workshop wordt georganiseerd door Jan Hassink, Jan Willem Veerman en Ronald de Meyer vanuit het onderzoek en Trees van der Maat, Mark de Rijke, Seleke Steketee en Yvonne Wemmenhove vanuit de praktijk van de onderwijszorgboerderijen.
Deze workshop wordt in de tweede ronde gevolgd door een workshop over het samenwerken met samenwerkingsverbanden en gemeenten, maar kan ook los gevolgd worden.
- Workshop 1: Onderwijs op de zorgboerderij, hoe werkt het?
- Tijd: 15:00 – 15:45 uur
- Sprekers: Onderzoekers WUR, Care4you, boerderij Hartog
Workshopronde 2
Participatie is een veelgebruikt woord in de maatschappij, maar ook in de zorg. Meedoen is belangrijk, of dat nu is via betaald werk, vrijwilligerswerk of als deelnemer op de zprgboerderij. Omdat de zorgkosten mede door de vergrijzing stijgen, zoeken gemeenten naar manieren om mensen uit de zorg te krijgen. De arbeidsmarkt werkt mee: er zijn veel mensen nodig. Die kansen benut zorgboerderij De Golden Raand uit Noordwolde. Zij begeleiden deelnemers door middel van een routekaart naar een eigen gesteld doel. Dat betekent in sommige gevallen parttime werk, en in andere gevallen een opleiding. Ook op de boerderij zelf vindt onderwijs plaats op MBO 1 niveau. Sicco Mulder van de Golden Raand zal uitleggen hoe het proces in zijn werk gaat en wat ervoor nodig is. Ook bij zorgtuin Aardewerk in Twello staat participatie centraal. Op de plek komen deelnemers, vrijwilligers, begeleiders en klanten van de groentetuin dagelijks bij elkaar. Zorgboerin Erica verbindt graag mensen met hun omgeving, en gaat graag in gesprek over hoe zij zo de potentie van een gemeenschap benut. Zorgboeren in het publiek komen ook aan het woord: hoe dragen zij zelf bij aan participatie van hun deelnemers en wat kunnen zorgboeren van elkaar leren? En ook: waar zitten de valkuilen?
- Workshop 9: Participatie en uitstroom: wat werkt en wat kan wel en niet
- Tijd: 16:00 –16:45 uur
- Sprekers: Sicco Mulder van zorgboerderij De Golden Raand, Erica Overeem van zorgtuin Aardewerk.